PRIN PACTUL ECOLOGIC Vom cere retehnologizarea cu bani europeni a termocentralelor noastre pe cărbune

V.R.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene #Energie / 24 februarie 2020

Vom cere retehnologizarea cu bani europeni a termocentralelor noastre pe cărbune

România va beneficia de 750 milioane euro dintr-un buget nerambursabil de 7,5 miliarde euro destinat tranziţiei celor mai afectate regiuni din UE către o economie verde

Ţara noastră va solicita ca, în peri­oada de tranziţie la o economie verde, să poată retehnologiza termocentralele pe cărbune în centrale pe gaze naturale, în vederea reducerii emisiilor, potrivit eurodeputatului PNL Siegfried Mureşan.

Domnia sa a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă privind finanţarea măsurilor propuse în viitorul Pact Ecologic: "Atât energia nucleară, cât şi energia pe gaz sunt soluţii pentru ca România să treacă mai uşor de la producţia energetică actuală la producţia energetică fără emisii. De aceea, dacă, în contextul Pactului Ecologic European, se va decide renunţarea la producţia de energie pe cărbune, vom solicita ca, în perioada de tranziţie spre o economie verde, să putem retehnologiza termocentralele pe cărbune din România în termocentrale pe gaz prin investiţii din fonduri europene. Tranziţia către o economie verde va însemna că fiecare dintre noi va trebui să se adapteze. Regiunile care trebuie să se adapteze cel mai mult vor fi ajutate, inclusiv financiar".

Obiectivul Pactului Ecologic European este ca Uniunea Europeană să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050. Ca să atingă acest obiectiv, Uniunea Europeană propune un plan de investiţii de 1.000 de miliarde de euro în următorii ani. În planul propus, se prevede alocarea a 25% din viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021 - 2027 către măsuri care să atingă obiectivele de mediu. În plus, se va institui un Mecanism al Tranziţiei Juste pentru a ajuta regiunile şi ţările în care procesul de tranziţie către o economie verde solicită un efort mai mare, mecanism care ar urma să genereze investiţii de 100 de miliarde de euro în următorii şapte ani.

Din aceşti bani, 7,5 miliarde de euro vor fi fonduri europene nerambursabile alocate pentru a ajuta tranziţia celor mai afectate regiuni, cum sunt la noi bazinele carbonifere Valea Jiului şi Oltenia.

Eurodeputatul a subliniat: "Voi cere ca aceste 7,5 miliarde de euro să meargă către investiţii durabile, în industrie sustenabilă, în inovare, în sprijinirea IMM-urilor şi a tinerilor antreprenori. Nu vreau să folosim aceşti bani în focuri de paie precum măsuri de reconversie profesională care nu au avut efectul scontat. Degeaba faci reconversia din miner în brutar sau frizer dacă nu există locuri de muncă".

Siegfried Mureşan a precizat că planul de investiţii al Pactului Ecologic European va mai cuprinde împrumuturi ale Băncii Europene de Investiţii garantate de bugetul UE, dar şi din cofinanţarea naţională pentru proiectele europene sau alte tipuri de împrumuturi.

Siegfried Mureşan: "Minerii din Valea Jiului şi din zona Olteniei nu îşi vor pierde locurile de muncă"

Eurodeputatul Siegfried Mureşan a subliniat că minerii din Valea Jiului şi din zona Olteniei nu îşi vor pierde locurile de muncă în urma aplicării Pactului Ecologic European, ci vor avea locuri de muncă bine plătite în domeniul energiilor regenerabile şi în industrie.

Domnia sa a spus că suma de 750 de milioane de euro alocată României în cadrul Fondului de Tranziţie Justă va fi concentrată pe dezvoltarea economică în regiunile în care există minerit, nu pe măsuri sociale.

Siegfried Mureşan a precizat: "Pentru prima dată, putem să le spunem minerilor că nu vor rămâne fără locuri de muncă. Dacă vom reuşi să impunem retehnologizarea centralelor pe cărbune în termocentrale pe gaz, atunci muncitorii care lucrează în termocentrale vor putea lucra în continuare în acele termocentrale. Vizăm dezvoltarea economică, aşezarea de întreprinderi, în special în industrie, în special în domeniile în care va fi nevoie de noi tehnologii, în noi surse de energie, în energie regenerabilă. Vizăm elaborarea unei strategii care să ancoreze investitorii producători de produse indus­triale în zona Olteniei şi în zona Văii Jiului, deci vom veni cu o strategie care să ducă la ancorarea acestor noi investitori în special în aceste regiuni".

Eurodeputatul a menţionat: "Este clar că vor veni întreprinderi care să fabrice noi produse în domeniul energiilor regenerabile şi obiectivul nostru este ca aceste întreprinderi să producă tocmai în Valea Jiului, tocmai în zona Olteniei, deci oamenii vor şti, pentru prima dată, că locurile de muncă nu vor fi pierdute, ci transferate în alte locuri de muncă care sunt sigure, bine plătite şi care asigură o calitate a vieţii şi un risc mai mic pentru muncitori decât locurile de muncă din minerit de până acum".

Domnul Mureşan a precizat că România ocupă locul al treilea în topul ţărilor UE din punct de vedere al valorii fondurilor alocate pentru tranziţia de la cărbune la formele ecologice de producere a energiei.

Astfel, din Fondul Tranziţiei Juste, de 7,5 miliarde de euro, cel mai mult va primi Polonia (două miliarde de euro), urmată de Germania (800 de milioane de euro) şi România (750 de milioane de euro).

Acordarea fondurilor europene pentru România - condiţionată de independenţa Justiţiei, din 2021

Criteriile care corelează acordarea fondurilor europene cu independenţa Justiţiei şi cu funcţionarea statului de drept din ţările membre UE vor fi finalizate şi transpuse în lege în acest an, astfel încât de la 1 ianuarie 2021 acordarea fondurilor europene va fi condiţionată de independenţa Justiţiei, conform domnului Siegfried Mureşan.

Eurodeputatul a afirmat: "Decizia pentru activarea mecanismului şi pentru suspendarea sau chiar tăierea unor fonduri europene nu poate fi politică, ea trebuie să fie automată, pe baza unor criterii obiective ce ţin de func­ţionarea Justiţiei. Criteriile vor fi gata înainte de 1 ianuarie 2021. Obiectivul este ca la momentul la care noul buget multianual intră în vigoare, la 1 ianuarie 2021, aceste criterii să existe, să fie adoptate, să fie literă de lege şi să fie condiţionate de acordarea tuturor fondurilor europene de la 1 ianuarie 2021".

Eurodeputatul a mai afirmat că începând din 2021 Guvernele care afectează funcţionarea statului de drept vor risca penalităţi la absorbţia de fonduri europene.

România a atras până în prezent 38% din cele 31 de miliarde de euro dis­ponibile din acest exerciţiu bugetar, în condiţiile în care media la nivelul Uniunii Europene este de 41%, conform eurodeputatului Siegfried Mureşan, care adaugă că, pentru a nu pierde banii alocaţi pentru perioada 2014-2020, ţara noastră trebuie să depună urgent la Comisia Europeană proiecte în valoare de 20 de miliarde de euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Parole, Parole !

    Reconversia va costa de cca 10 ori mai mult decat suma primita de la UE, numai pentru inlocuirea grupurilor pe carbuni existente cu

    centrale in cogenerare. Cat despre costurile sociale sa nu mai vorbim. 

    retehnologizare, nu inchidere, ok ?

    carbunele nu trebuie scos din mixul energetic din Romania INDIFERENT CE ZICE UE SAU ALTA ENTITATE nebuna la cap si cotropita de Greenpeace ca UE !  

    puteti trage si mai mult de 1 miliard, de ce doar 10% din suma ? 

    daca puteti, retehnologizati pe banii lor tot ce e pe carbune 

    numai cretinii renunta la carbune, oamenii cu cap diversifica intr-o paleta cat mai larga sursele de energie... si ecologistii sunt invitati sa se incalzeasca iarna la focul sufletului daca au o problema cu carbunele  

    Sa le zic eu o vorba ecologistilor (care nu sunt altceva decat comunisti undercover!) : AMPRENTA DE CARBON A OMULUI DIN 1850 PANA IN PREZENT INSEAMNA SUB 0.01 % DIN TOTALUL EMISIILOR DE CO2 DE LA IISUS INCOACE IN URMA ACTIVITARTII VULCANICE! Asa ca gura mica idioti ecologisti!  

    Ecologisti manipuleaza pentru a institui o conducere autoritara care sub umbrela protejarii planetei sa va f8*e cu taxe pana o sa va uitati cum va numiti !  

    Amprenta CO2 a umanitatii e infinitezimala SI COMPLET IMATERIALA fata de activitate proprie a pamantului (vulcani, emisie gaze)!  

     

    1. "AMPRENTA DE CARBON A OMULUI DIN 1850 PANA IN PREZENT INSEAMNA SUB 0.01 % DIN TOTALUL EMISIILOR DE CO2 DE LA IISUS INCOACE IN URMA ACTIVITARTII VULCANICE!"

      Ai o sursa pentru afirmatia asta? Afirmatia e foarte plauzibila in cazul unei puternice eruptii a unui vulcan. Dar asta se intampla probabil odata la cateva mii de ani.  

      De ce sunt ecologistii comunisti undercover? Incearca ecologistii sa nationalizeze industria, agricultura etc? Sunt ecologistii inpotriva proprietatii private? Dar nu stiu ce inseamna pentru tine ecologism si comunism.  

      Ce e rau in a fii ecologist?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb