Administratorii "Electrica" (EL) nu au respectat legea, atunci când au acceptat candidaturile susţinute de stat pentru alegerile noii conduceri, înscrise cu opt minute de întârziere faţă de termenul din convocator, pe motiv că au fost depuse în "termen rezonabil", consideră Ovidiu Demetrescu, preşedintele Asociaţiei Române de Bună Administrare (ARBA).
Domnia sa trage un semnal de alarmă privind întoarcerea la practica politizării companiilor de stat şi privind nerespectarea promisiunilor din prospectul de listare a companiei.
În opinia sa, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul pieţei de capital, trebuie să se pronunţe în acest caz.
Electrica a anunţat, vineri, că nouă candidaţi sunt înscrişi pentru alegerile Consiliului de Administraţie, pe lângă administratorii actuali, cele două nominalizări acceptate fiind Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob. Candidatura lui Alexandru Botez şi cea a lui Gabriel Dumitraşcu, fostul şef al privatizărilor din Energie, depuse, de asemenea, după termenul limită, nu au fost acceptate.
"Situaţia de la Electrica mi se pare fără precedent", ne-a spus Ovidiu Demetrescu, adăugând: "Vorbim despre o companie listată, unde are loc o intervenţie şi o interpretare complet nelegale ale bordului Electrica. Conform legii, nu există «întârziere rezonabilă». În momentul când avem stabilit un termen limită în convocator, acela este «de fier».
Dacă mergem la gară la 12:10, iar trenul a plecat la 12:00, nu avem cum să ne urcăm din mers".
Totodată, domnia sa a făcut referirie la încercarea de politizare a conducerii companiilor din portofoliul statului: "Iată că, după exemplul Electrica, nu ne mai referim numai la acele companii la care statul este acţionar 100%. Acum ne referim la o companie listată, unde statul are mai puţin de 50% din acţiuni. Cu acest pachet, statul ar trebui să fie minoritar, însă este cel mai mare acţionar. Astfel, la Electrica, statul ajunge să aibă putere de majoritar, pentru că la Adunarea Generală a Acţionarilor, în general, am văzut un cvorum de 70-75%, în care deţinerea statului reprezintă o majoritate cât se poate de clară".
Gabriel Dumitraşcu a criticat intenţia de politizare a conducerii Electrica şi a sesizat ASF privind nerespectarea termenului din convocator pentru depunerea candidaturilor pentru noua conducere. Domnul Demetrescu a comentat: "În acest moment, prin acţiunea şi vocea domnului Gabriel Dumitraşcu s-a ridicat încă o dată problema politizării companiilor din portofoliul statului, în special cele energetice, şi credem că lucrul acesta nu este de bun augur.
La un moment dat, Gabriel Dumitraşcu a fost şeful instituţiei care se ocupa de privatizările din Ministerul Energiei. Atunci, una dintre promisiunile pe care România le-a făcut a fost aceea de a depolitiza conducerea companiilor şi de a merge înainte pe nişte principii de bună guvernanţă corporativă. De aceea, a început, cu paşi mici, selecţia adminstratorilor independenţi în companii.
Astăzi, vedem că acea promisiune a fost ştearsă şi revenim la nişte vechi practici de politizare a conducerilor, care nu cred că vor da rezultatele aşteptate".
Ovidiu Demetrescu a subliniat că Electrica este listată şi la Bucureşti şi la Londra, iar în prospectul de listare, compania a făcut nişte promisiuni: "Una dintre cele mai importante promisiuni, pe care s-a insistat foarte mult la momentul listării, a fost implementarea guvernanţei corporative.
Prin politizare, nu facem altceva decât să încălcăm provederile prospectului de listare şi, cumva, să încercăm să înşelăm investitorii care au cumpărat acţiuni pe baza prospectului prezentat de companie.
Nu avem voie să facem lucrul acesta şi cred cu toată tăria că Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să îşi spună părerea asupra respectării legalităţii în această speţă.
Este, în mod clar, vorba despre nerespectarea legii şi a bunei guvernanţe corporative.
Dacă se acceptă întârzierea în cazul unor candidaţi, atunci ar trebui să fie acceptate toate candidaturile. Dacă nu, compania va trebui să refacă convocatorul şi să ţină AGA, la o dată ulterioară".
Întrebat de ce crede că Electrica a acceptat candidaturile întârziate, în condiţiile în care putea ţine alegerile la o AGA viitoare, Ovidiu Demetrescu a declarat: "În opinia mea, există două răspunsuri posibile. Un motiv ar fi incompetenţa şi îmi vine foarte greu să cred că cei din conducerea Electrica nu cunosc legea şi nu şi-au putut consulta juriştii, care să le spună că aşa ceva nu este conform cu legea.
Probabil că au răspuns la o presiune politică. Aceasta este o supoziţie. Cred că ei ar fi cel mai în măsură să spună de ce au făcut lucrul acesta. Dar este evident că nu au respectat legea. Nu există derogare, în sensul legii, de la un termen limită. Nicăieri într-o piaţă de capital din lume nu s-a văzut aşa ceva. Termenele se respectă foarte strict. Cred că ne facem de râs, chiar numai prin simplul fapt că am putut să gândim o asemenea interpretare a unui text al legii.
Trebuie să avem profesionişti în consiliile de administraţie, în deplină cunoştinţă a legii şi care să îşi întrebe consilierii atunci când nu cunosc ceva.
De asemenea, trebuie să ne uităm la oameni şi, în special, la aspectul lor de etică şi integritate.
Poate ar trebui să avem un organism independent care să spună dacă o persoană corespunde din punct de vedere al eticii şi integrităţii.
Ştiu că, la un moment dat, a existat o iniţiativă a Electrica împreună cu Transparency International, de transparentizare a tuturor proceselor, un «avertizor de integritate».
Totodată, consider că ar trebui ca Ministerul Energiei să analizeze profilurile candidaţilor pe care i-a propus, comparativ cu nevoile companiei".
Domnul Demetrescu adaugă că, deşi ASF are o conducere numită politic de către Parlament, este o instituţie care are nişte reguli după care funcţionează: "Conducerea ASF trebuie să aibă un comportament profesional desăvârşit şi adecvat instituţiei pe care o conduce. Chiar dacă şefii ASF sunt numiţi de un partid, trebuie să aibă o conduită independentă şi profesională faţă de piaţa de capital pe care o reglementează.
Aşteptăm răspunsul ASF, dar şi pe cel al Ministerului Energiei".
Ovidiu Demtrescu este de părere că şi Bursa de Valori Bucureşti ar trebui să reacţioneze, în cazul Electrica, "dacă ar avea o conducere cu spirit liber".
În opinia preşedintelui ARBA, alegerea unei noi conduceri Electrica, în AGA, ar avea consecinţe negative, căci s-ar putea ajunge la anularea hotărârii în instanţă, ceea ce ar duce la pierderea credibilităţii companiei şi ulterior a încrederii investitorilor.
Domnul Demetrescu apreciază că marii investitori instituţionali acţionari ai Electrica ar trebui să ia poziţie pentru respectarea guvernanţei corporative şi a legii, dacă vor performanţă de la companie.
ARBA este o organizaţie non profit care îşi propune promovarea ocupaţiei de administrator, membru în Consiliul de Administraţie/Supraveghere, Directorat sau alte structuri de conducere.
Misiunea ARBA este aceea de a construi şi dezvolta un Centru de Excelenţă care să creeze şi să promoveze standarde de business responsabile şi etice, în beneficiul comunităţii de afaceri, precum şi al societăţii româneşti în ansamblu.
• Răzvan Nicolescu: "Companiile nu trebuie transformate în anexe sau organizaţii de partid"
Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu s-a arătat îngrijorat de situaţia numirilor politice în companiile de stat, după ce ziarul BURSA a semnalat că statul a depus cu întârziere două candidaturi pentru noua conducere Electrica, acestea fiind acceptate, în timp ce restul nominalizărilor au fost respinse.
Răzvan Nicolescu a comentat, pentru ziarul "BURSA": "Mă îngrijorează foarte tare calitatea numirilor în companiile de stat. Companiile de stat sunt şi trebuie să rămână ale statului român. Ele nu trebuie transformate în anexe sau organizaţii de partid. România nu îşi poate permite să se întoarcă mulţi ani în urmă!".
• ASF i-a transmis lui Gabriel Dumitraşcu că va analiza situaţia de la Electrica
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) analizează situaţia de la Electrica, la sesizarea lui Gabriel Dumitraşcu, după cum reiese dintr-un răspuns transmis acestuia.
Gabriel Dumitraşcu a criticat intenţia de politizarea a conducerii Electrica şi a sesizat ASF privind nerespectarea termenului din convocator pentru depunerea candidatutilor pentru noua conducere, de către statul român.
Gabriel Dumitraşcu a menţionat, pa pagina sa de Facebook: "Respect ASF !
În urmă cu câteva minute am primit următorul mesaj:
«Bună ziua,
Referitor la mesajul dumneavoastră şi la aspectele semnalate prin intermediul Facebook, precum şi prin sesizarea adresată direct ASF, acestea fac obiectul unei analize urmând ca la finalizarea acesteia să fie adoptate măsurile apreciate ca fiind necesare. Vă mulţumim».
Mulţumesc ASF pentru reacţia promptă.
Aşa cum am mai spus în postările anterioare, am încredere în autorităţile statului! Derapajele, care mai apar uneori, sunt datorate celor incompetenţi sau unor greşeli".
• Alexandru Botez: "Toţi cei care au comis aceste abuzuri trebuie să plece!"
Alexandru Botez consideră că respingerea candidaturii sale de la alegerile pentru Consiliul de Administraţie al "Electrica" reprezintă un abuz şi anunţă că va folosi toate căile legale pentru a-şi face dreptate, cerând ca toţi cei care au comis abuzuri să plece rapid din funcţiile pe care le ocupă.
Domnia sa ne-a declarat, ieri: "Am văzut acum oficial că m-au exclus de pe lista de candidaţi. Este un abuz! Lucrurile nu vor rămâne aşa! Voi folosi toate căile legale pentru a face dreptate! O organizaţie fără principii şi reguli este o organizaţie care se va prăbuşi rapid! Nimeni nu e mai presus de reguli şi lege. Toţi cei care s-au pus mai presus de lege şi au comis aceste abuzuri trebuie să plece rapid din funcţiile pe care le ocupă!".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.10.2017, 00:54)
[Mesaj eliminat, conform regulamentului.]
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2017, 10:33)
Comentariu demn pentru acest subiect si aceasta publicatie. Bravo, Andrei!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2017, 08:53)
mie imi place de dl botez, daca s-a facut un abuz prin acceptarea celor 2 dupa termen, de ce nu l-a acceptat si pe el...cum dracu sa votezi un creier lipsa din asta?asta e new wave, fugiti!
3. Furtuna intr-un pahar cu apa
(mesaj trimis de x în data de 17.10.2017, 09:52)
Prea multe chichite avocatesti si prea multe lucruri de forma fara fond. Daca Demetrescu doreste, poate contesta decizia in instanta in termen de 15 zile, alegerile vor fi invalidate, se vor organiza noi alegeri si se va impune in mod corect cine are voturile majoritare. Din cauza prea multor avocati si pandari care pandesc doar greselile, in Romania nu s emai produce mai nimic. Paznicul la paznic pandeste eroarea celui care il suparvegheaza pe cel care munceste. S-a dezvoltat in romania aceasta cultura americana a bagatului in seama si cautatului de pricina, s-a dezvoltat excesiv un sistem de pedeapsa si uitam menirea principala. Cel mai reprezentativ trebuie sa aiba acces la conducere fie ca este o firma sau un guvern. Cautatorii de pricina isi vad de interes in dauna legitimitatii, normalitatii si eficientei. De asta Romania regreseaza continuu.Ce rost are discutia asta nesfarsita despre alegerile de la electrica? Daca Demetrescu se considera mai reprezentativ sa conteste, sa castige noile alegeri si sa conduca. Cererea asta ca toti sa plece sa ii faca loc lui, arata doar ca are suportul unor indivizi din sistemul represiv, impotriva interesului normal al statului.
4. fără titlu
(mesaj trimis de Gabriel în data de 17.10.2017, 10:23)
Mi se pare incredibil ca Bursa a ajuns sa publice astfel de "articole". Ziarul pe care il citeam de fiecare data cu placere prezinta drept "stiri" opinii personale, preluate din social-media. Ce s-a intamplat cu jurnalismul? Unde se regasesc anii de studii ai redactorilor? Vinovate nu sunt persoanele care emit aceste opinii, ci aceia care promoveaza, constienti fiind de consecinte. Nu stiu nimic despre Alex Botez, inafara faptului ca este membru PNL sector 1 si este promovat de dl Cristian Busoi in diverse medii si proiecte. Poate este intr-adevar un tanar cu potential, insa intrebarea mea este: de ce nu si-a depus candidatura in ziua specificata in convocator, daca tot era in zona, asa cum sustine? de unde a aflat ca Ministerul a depus candidaturile la ora 10:08, daca el nu a ajuns la Electrica in ziua aceea? Cat despre dl Gabriel Dumitrascu, a carui atitudine socheaza prin raportare la experienta dumnealui, semnele de intrebare sunt si mai mari. Cum sa ceara respectarea convocatorului o persoana care isi depune candidatura la 2 zile dupa termenul limita? Daca isi dorea sa apere interesele micilor actionari, asa cum sustine, de ce nu si-a depus candidatura in cele 45 de zile pe care le-a avut la dispozitie? Dupa ce a mintit in CV cu privire la cunostintele de limba de Engleza si s-a considerat discriminat cand a fost intervievat in aceasta limba, a reusit sa blocheze numirea unui Consiliu de Supraveghere la cea mai importanta companie energetica din Romania: Hidroelectrica. Este mai bine ce se intampla acum in acea companie?