PRODUCĂTORII DE ENERGIE DIN SURSE REGENERABILE CER PREMIERULUI: "Nu sacrificaţi producătorii mici şi mijlocii din sectorul regenerabilelor"

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 3 martie 2017

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES îi cere expres premierului Sorin Grindeanu să nu aprobe Ordonanţa de Urgenţă ce modifică Legea 220/2008 în forma pregătită de fosta conducere a Ministerului Energiei, pe motiv că sacrifică investitorii mici şi mijlocii din sectorul regenerabilelor, avantajând în mod evident producătorii integraţi.

Un comunicat de presă al PATRES arată: "Demersul PATRES, ce se constituie într-un apel de forţă majoră adresat premierului României, domnul Sorin Grindeanu, este susţinut de peste 200 de investitori din sectorul regenerabilelor, membri ai organizaţiei patronale şi nu numai, care solicită Guvernului adoptarea OUG cu păstrarea elementelor pozitive, dar cu unele modificări care să urmărească şi creşterea veniturilor producătorilor neintegraţi şi care să limiteze distorsiunea generalizată în piaţa de energie şi certificate verzi".

PATRES a solicitat, în repetate rânduri, Ministerului Energiei să revină asupra modificărilor aduse la Legea 220, astfel ca forma finală a OUG să conţină soluţii echitabile pentru toţi producătorii din sectorul regenerabilelor. Reprezentanţii PATRES susţin că acest lucru care nu s-a întâmplat până în acest moment, propunerea de OUG fiind deja pe circuitul de avizare, urmând să fie înaintată în scurt timp Guvernului spre aprobare.

Viorel Lefter, preşedintele PATRES, spune: "Deşi există o serie de aspecte pozitive în proiectul de OUG, cum ar fi prelungirea duratei de viaţă a certificatelor verzi şi creşterea marginală a numărului de certificate absorbite anual, mecanismul propus avantajează masiv producătorii integraţi şi nu aduce lichiditate suplimentară celorlalţi producători. De altfel, în condiţiile în care certificatele verzi nu mai expiră, supraoferta va creşte an de an, dezechilibrul cerere şi ofertă devine din ce în ce mai mare, fapt ce va conduce la o presiune din ce în ce mai mare din partea furnizorilor asupra producătorilor pentru a le cumpăra certificatele verzi. Asistăm la un fenomen de amploare pe piaţa de energie şi de certificate verzi care permite şi amplifică distorsiuni de nesuportat pentru producători şi furnizori. Se vehiculează în piaţă discounturi uriaşe, o treime din valoare unui certificat verde, jumătate din valoare, chiar şi mai mult în cazul certificatelor care expiră, pentru ca ele să fie achiziţionate de către furnizori, fenomenul fiind generalizat".

PATRES mai arată că, până la finalul anului 2016, conform datelor publice ale OPCOM, au fost încheiate deja contracte de vânzare - cumpărare certificate verzi pe piaţa contractelor bilaterale - PCCBCV (majoritatea cu cantităţi variabile) pentru perioada 2016 - 2031, totalizând o cantitate maximă de 236.329.013 certificate verzi (CV), din care 209.392.729 CV au fost contractate doar în lunile noiembrie şi decembrie 2016. PATRES susţine: "Exact perioada de consultare publică a draftului de OUG! Întrucât pentru acoperirea în totalitate a cotei pe următorii 15 ani sunt necesare 223.652.100 CV, este mai mult decât evident că piaţa anonimă nu va funcţiona niciodată fără măsuri de constrângere pentru furnizori, întrucât deja s-au contractat bilateral mai multe certificate faţă de necesar".

PATRES consideră că prin păstrarea acestor contracte, fără măsuri de constrângere asupra furnizorilor cu privire la participarea pe piaţa anonimă, se va stimula şi va amplifica distorsiunea din piaţă.

În condiţiile date, PATRES propune introducerea următorului amendament în OUG: "Operatorii economici vor achiziţiona anual cât şi trimestrial minim o cotă procentuală, stabilită prin hotărâre a Guvernului din cantitatea necesară de certificate verzi pentru îndeplinirea cotei obligatorii doar prin intermediul pieţei anonime spot de certificate verzi. Pentru anii 2017 şi 2018 cota minimă se stabileşte la un nivel de 50%. Pentru anii ulteriori cota se stabileşte prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică faţă de cea stabilită pentru 2017 şi 2018".

Prin introducerea acestui amendament, furnizorii vor fi obligaţi, potrivit PATRES, ca minim 50% din cantitatea necesară de certificate verzi să fie achiziţionată din piaţa spot, fără alte costuri din partea producătorilor.

Viorel Lefter mai precizează: "O astfel de măsură va limita în mod cert distorsiunile, va fluidiza piaţa de certificate verzi şi va egala şansele de vânzare ale producătorilor (integraţi sau neintegraţi) pe piaţa anonimă. Totodată, va conduce la preţuri corecte pe piaţa en-gros de energie, iar producătorii nu vor mai fi obligaţi de furnizori (cel puţin pentru 50% din cantitatea de certificate verzi necesară) să acorde discounturi masive, fie sub forma unui preţ redus al energiei, fie sub alte forme".

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemulţumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de faţă, din PATRES fac parte 94 de companii - producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumulând o putere instalată de peste 800 MW, cu investiţii în sectorul energetic din România de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb