Producătorii de energie regenerabilă susţin că riscă falimentul din cauza cotei de certificate verzi de 8,3%

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 ianuarie 2017

Producătorii de energie regenerabilă susţin că riscă falimentul din cauza cotei de certificate verzi de 8,3%

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) i-a cerut miercuri noului ministru al Energiei, Toma-Florin Petcu, "să rezolve situaţia critică" din sectorul energiei regenerabile, în condiţiile în care susţin că instituirea pentru 2017 a unei cote de 8,3% de energie produsă din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, va falimenta producătorii din sector.

"PATRES a luat act, cu dezamăgire şi îngrijorare, de decizia fostului Guvern Cioloş de a aproba, pentru anul 2017, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, de 8,3% din consumul final brut de energie electrică", arată patronatul, într-un comunicat.

Potrivit organizaţiei, citată de news.ro, cu această cotă mult redusă, aplicată în lipsa unor modificări urgente la Legea regenerabilelor, "un sector aflat deja de peste 3 ani în suferinţă, este sortit insolvenţei şi falimentului".

Asociaţiile de profil au atras atenţia încă din vara anului 2016 că instituirea unei cote de 8,3% în 2017 va reprezenta "lovitura de graţie" dată producătorilor de energie din surse regenerabile, care se văd în faţa unui faliment sigur.

Producătorii ameninţă cu acţiuni în instanţă împotriva statului român pentru recuperarea prejudiciilor.

Această cotă de 8,3% pentru 2017 este sub nivelul celei din 2016 şi mult sub nivelul cotei de 18% prevăzută în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investiţiile în sectorul regenerabilelor.

"Nu putem fi de acord cu modul în care se acţionează, preferându-se sacrificarea îndeosebi a producătorilor mici şi mijlocii din sectorul regenerabilelor", a menţionat PATRES.

Sectorul energiei regenerabile nu va rezista încă un an "cu o cotă care să ducă la un grad foarte mic de absorbţie a certificatelor verzi", susţine PATRES.

"Considerăm că un val de falimente va cuprinde întreg sectorul dacă aceasta cotă, de 8,3%, va fi implementată pe parcursul întregului an 2017 şi facem un apel la actualul Guvern, să modifice în regim de urgenţă Legea 220, pentru a evita falimentul în masă a investitorilor din sectorul regenerabilelor", a afirmat preşedintele PATRES, Viorel Lefter.

Potrivit PATRES, aprobarea cotei de 8,3% propusă va determina valorificarea a mai puţin de 40% din certificatele verzi aflate în piaţă în 2017.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România şi-a început activitatea în anul 2014 şi reprezintă interesele a 94 de de producători de energie din tot spectrul regenerabilelor, cu o putere instalată de peste 800 MW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb