Producătorii de energie trebuie privatizaţi

(F.A.)
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 iulie 2010

Strategia energetică a Româ­niei este "un document mort", iar statul trebuie să privatizeze producătorii de energie pentru că nu are bani pentru investiţii, consideră Adrian Goicea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Patronale Surse Noi de Energie (SunE). Domnul Goicea a declarat, citat de Mediafax: "Strategia energetică a fost una formală, la comanda Uniunii Europene, dar este neviabilă, este un document mort. Privatizarea producătorilor de energie trebuie făcută, dar nu ştiu dacă mai găsim clienţi. Dacă se privatizează, putem exporta energie, iar state ca Turcia sau Grecia pot fi clienţi. Aş vrea să văd cine ar cumpăra de exemplu complexul energetic Turceni, în condiţiile în care se află şi la preţurile actuale ale energiei".

Executivul a decis, în 2009, să comaseze cele mai importante companii de producţie a energiei şi de extracţie a cărbunelui în două societăţi naţionale şi să listeze la bursă pachete de acţiuni de la companiile energetice. Goicea, care deţine şi funcţia de director pentru România al "Iberdrola Renewables", din grupul energetic spaniol "Iberdrola", a adăugat că statul se "cramponează" de proiectele energetice şi de infrastructură, deşi nu are fondurile necesare derulării investiţiilor.

În opinia lui, România are pers­pective foarte bune în sectorul energetic, având specialişti foarte buni, însă nu are bani pentru o serie de investiţii necesare pentru eficientizarea sistemului energetic. Toate termocentralele trebuie să se retehnologizeze, pentru eliminarea noxelor. Dacă nu fac asta, se închid sau vor trebui să cumpere certificate de emisii. Potrivit oficialului "Iberdrola Renewables", această situaţie va conduce la creşterea preţului energiei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ... coada de topor ajuns in functie la multinationale si platit ca sa vanda munca poporului roman !

    Bine mai istetule, cu cat vindem energia afara, la export ? cu 30, 35 sau 50 de euro / MWh ? si energia care inlocuieste in sistemul nostru prapadit ce scoatem afara, cu cat o producem ? cu 80-90 euro / MWh ! poate si mai mult; adica tot pe spinarea poporului si a firmelor din Romania.

    Citind ipoteza si concluzia din declaratia marelui "patron" rezulta cam asa : trebuie sa vindem producatorii de energie la straini ( printre care Iberdrola, de ce nu, ca sa putem vinde energia ieftina afara (la alti straini) iar in Romania vom cumpara energie scumpa de la baietii smecheri care tocmai si-au prelungit contractele pana in 2018. Lasa-ne, lasa-ne.... 

    Pasunile Romaniei fiind prea sarace, bietele oi mor de foame, asa ca cel mai bine ar fi sa le oferim lupilor care stiu ce au de facut cu ele, nu ca nepriceputii de ciobani.

    (Uite de pilda ce bine ii merge Petromidiei dupa ce mafio... aaa primul om de afaceri al tarii a pus mana pe ea). 

    1. Ati pus punctul pe i, cum s-ar spune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb