Producătorii de energie vor plăti un preţ mai mic pentru apa de răcire

A.T.
Companii #Energie / 24 martie 2010

Ministerul Economiei supune dezbaterii publice un proiect de Lege pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Romane", prin care propune schimbarea tarifelor percepute de la producătorii de energie pentru utilizarea apei.

Potrivit actului normativ prezentat pe site-ul ministerului, pentru apa returnată utilizată pentru răcire în circuit deschis, tariful propus este de 0,25 lei/mii mc, iar apa consumată, nereturnată are un preţ propus de 43,84 lei/mii mc. În plus, operatorii economici producători de energie în centrale nucleare în regim de circuit deschis vor plăti o contribuţie de 0,25 lei/mii mc.

Nota de fundamentare a proiectului de lege arată că, în totală contradicţie cu acest concept tehnico-economic, legislaţia actuală privind sistemul de plată al apei, care nu face nici o diferenţiere de preţ între apa returnată şi cea nereturnată, obligă termocentralele să funcţioneze în circuit închis. Acest lucru conduce la costuri suplimentare prin creşterea consumului specific de combustibil cu cel puţin 1%, cu creşterea corespunzătoare a emisiilor de CO2 şi de poluanţi.

Situaţia funcţionării grupurilor energetice din termocentrale şi din centrala nuclearoelectrică în circuit deschis este similară hidrocentralelor şi nu există nicio diferenţă între serviciile prestate de Administraţia Naţională "Apele Române" pentru asigurarea apei celor două tipuri de centrale electrice. Mai mult, termocentralele returnează apa în râuri mult mai curată decât cea prelevată (apa fiind filtrată în termocentrale din motive tehnologice).

Cu toate acestea, legislaţia actuală prevede un preţ de 175 de ori mai mare pentru termocentrale şi de 17,5 ori mai mare pentru centrala nuclearo-electrică decât cel pentru hidrocentrale.

Ponderea cheltuielilor cu apa în costul energiei este de circa 4%, procentul de creştere fiind diferit de la o centrală la alta şi este mai mare la centralele care funcţionează în condensaţie şi în circuit de răcire deschis.

În conformitate cu legislaţia actuală din domeniul apelor, termocentralele plătesc, pe lângă întreaga cantitate de apa prelevată (la un singur preţ, foarte ridicat, fie că apa este sau nu returnată) şi penalităţile pentru depăşirea valorii limită maxim admise a temperaturii apei evacuate, cât şi contribuţia pentru temperatură.

Prin urmare, actuala legislaţie promovează discriminarea şi concurenţa neloială între diversele categorii de producători de energie electrică şi termică, ceea ce încalcă prevederile Constituţiei României.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb