Producătorii de medicamente cer audit independent asupra datelor folosite în calculul taxei clawback

Elena Deacu
Companii #Sănătate / 4 august 2015

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru calculul cuantumului taxei clawback, în urma menţinerii acestuia la un nivel nejustificat de mare în trimestrul 2 al anului curent.

Cele două asociaţii anunţă că procentul "p" din calculul taxei clawback a ajuns la 24% în trimestrul 2 din 2015, un nivel relativ constant faţă de trimestrul anterior când "p" era de 26%. Menţinerea aceluiaşi nivel pentru taxa clawback, în condiţiile unei scăderi a valorii consumului de medicamente din piaţă cu peste 10%, potrivit datelor Cegedim, aduce mari îndoieli asupra felului în care se fac calculele la CNAS.

"Ne surprinde această diferenţă, pentru că estimarea făcută de Cegedim luase în calcul faptul că stocurile rulate în piaţă în acest trimestru au fost foarte mici, în aşteptarea preţurilor reactualizate. Era firesc ca acest lucru să se regăsească şi în facturile primite de la autorităţi. Aceasta este o dovadă în plus a lipsei de transparenţă şi de predictibilitate în care suntem obligaţi în mod nefiresc să ne desfăşurăm activitatea. De la introducerea acestei suprataxe şi până acum, companiile din industria farmaceutică nu au ştiut care va fi de fapt valoarea clawback-ului la niciun final de trimestru. Considerăm că este obligatorie desfăşurarea unui audit privind datele (aferente consumului real de medicamente) folosit în calculul taxei clawback. Este singura variantă în care putem vorbi de un mediu de afaceri sustenabil," a declarat Călin Gălăşeanu, Preşedintele ARPIM.

"Un control independent asupra modului în care se calculează taxa clawback şi a datelor folosite este singura modalitate prin care se pot corecta aceste deficienţe grave ale mecanismului de aplicare al taxei clawback, dată fiind totala lipsă de transparenţă a CNAS faţă de producători. Companiile farmaceutice au intentat deja o serie de procese împotriva CNAS, pe care le câştigă pe bandă. Avem situaţii aberante, în care, pentru unele companii, CNAS a decontat aceeaşi sumă în trimestrul 2, 2014 şi în trimestrul 2, 2015, dar acestea au de plată acum o taxa clawback cu 20% mai mare decât anul trecut. Există semnale în care companii plătesc taxa clawback aproape identică cu cifra lor de afaceri din trimestrul 2, 2015, ceea ce înseamnă practic insolvenţă," a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

Menţinerea acestui sistem nu va duce decât la pierderi, atât pentru stat, care va fi pus în situaţia de a înapoia sume de bani importante companiilor în urma contestaţiilor câştigate în instanţă, cât şi pentru producătorii de medicamente, care, din cauza costurilor imense aduse de taxa clawback, vor fi nevoiţi să elimine şi mai multe medicamente de pe piaţa din România şi de a amâna investiţii importante în facilităţi de producţie locale.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) este organizaţia care susţine obiectivele comune ale celor mai importante 28 de companii farmaceutice internaţionale producătoare de medicamente originale, prezente în Romania. Acestea realizeaza împreuna peste 70% din valoarea pietei farmaceutice româneşti.

Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) este o organizaţie non-guvernamentală şi indepedentă, care îşi propune să contribuie în mod activ la îmbunătăţirea accesului la tratament farmaceutic pentru pacienţii români.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb