Producătorii preparatelor pe bază de plante cer eliminarea taxei pe viciu din preţul acestor produse

Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 23 mai 2006

Producătorii preparatelor pe bază de plante cer Guvernului eliminarea accizelor şi a taxei pe viciu din preţul acestor produse, a declarat, ieri, Ovidiu Bojor, preşedintele Organizaţiei Patronale Planta Romanica, în cadrul unei conferinţe de presă. Planta Romanica este organizaţie patronală care reprezintă interesele a 25 de firme producătoare de preparate fitofarmaceutice şi suplimente alimentare. În procesele tehnologice de prepararea a acestor produse intră şi alcoolul etilic alimentar de 96 la sută concentraţie, care este folosit şi în analizele de laborator.

Majoritatea produselor indus-triei fitoterapeutice care utilizează în producerea lor alcoolul îşi vor mări în următoarea perioadă preţurile ca urmare a accizării şi a introducerii taxei pe viciu, susţin reprezentanţii acestui patronat.

Taxa pe viciu aplicată odată cu introducerea legii reformei în sănătate va duce la creşterea între 30 şi 100 la sută a preţurilor la produsele fitoterapeutice, a suplimentelor naturale cÎt şi a produselor farmaceutice şi cosmetice, susţine Ovidiu Bojor.

Producătorii au adresat numeroase memorii ministrului finanţelor prin care au solicitat eliminarea accizelor pe alcoolul etilic folosit de indus-tria producătoare a preparatelor pe bază de plante. Cantitatea de alcool utilizată în aceas-tă producţie este de maxim 100 de hectolitri pe an.

"Răspunsurile primite au fost confuze, pe alocuri stupefiante. Ba mai mult, potrivit proverbului românesc "Să moară şi capra vecinului" s-au reintrodus accizele şi la celelalte produse din indus-tria farmaceutică şi cosmetică. Ni s-au prezentat nume-roase răspunsuri, precum că scutirea de taxe se acordă indirect prin compensarea sau restituirea accizelor plătite la achiziţionarea alcoolului etilic, însă noi îi întrebăm pe guvernanţi dacă s-au gîndit la utilizatorul acestor produse, la buzunarul lui, pentru că dacă producătorul primeşte accize cumpărătorul de unde primeşte diferenţa de tarif la produsul pe care îl cumpără ori în condiţiile în care gripa aviară devine din ce în ce mai mult o ameninţare pentru România, în condiţiile în care pînă şi alcoolul de dezinfectare este accizat, ne gîndim cum se mai poate face o igienizare corectă, cum putem să combatem aceşti viruşi care colcăie peste tot, cum mai putem să luptăm pentru sănătatea populaţiei", susţine acelaşi Ovidiu Bojor, citat de Rompres.

Planta Romanica a atras atenţia Guvernului privind situaţia în care se află şi a cerut să renunţe la "experimentele fiscale pe care le face asupra întreprinderilor mici şi mijlocii". Pornind de la dictonul liberal "Prin noi înşine", patronii din industria preparatelor fitofarmaceutice şi suplimentelor naturale susţin că actualul Guvern ar trebui să îi sprijine în activitatea de producţie pe care o au în integrarea lor pe piaţa europeană. "Faptul că firmele româneşti nu au primit nici acum, în cel de-al 12-lea ceas, gura de oxigen de care aveau imperioasă nevoie, ci, dimpotrivă, măsuri de împovărare fiscală au devenit din ce în ce mai de nesuportat, dovedeşte că grija pentru sănătatea oamenilor nu va fi asigurată nici prin noi înşine şi nu vom ajunge în nici un caz să trăim mai bine în perioada acestui mandat. Dacă strivirea industriei de profil reprezintă condiţia integrării în UE, noi vă asigurăm că nu mai aşteptăm cu atîta înfrigurare acest moment, ba dimpotrivă", susţin patronii celor 25 de firme care prepară produse fitofarmaceutice şi suplimente alimentare pe piaţa românească.

Membrii patronatului Planta Romanica sînt hotărîţi să meargă cu acţiunile lor de protest pînă la capăt, ceea ce înseamnă că ei vor acţiona atît în plan intern, cît şi internaţional, prin Confederaţia Patronală UGIR 1903. Ei vor reclama accizarea exagerată a acestor produse şi nejustificată la organismele internaţionale la care este afiliată confederaţia patronală din care fac parte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb