PROIECT LEGISLATIV Până să se majoreze, capitalul Nuclearelectrica ar putea fi diminuat

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 iulie 2013

Nuclearelectrica are investiţii începute şi neterminate, în oraşul Cernavodă

Deşi sună ciudat, capitalul social al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) ar putea fi diminuat, în procesul de pregătire a companiei pentru privatizare, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Minis­terului Economiei.

În cadrul acestuia, se arată: "Prin actualul proiect de Hotărâre de Guvern se intenţionea­ză corectarea, înainte de privatizarea SNN, a situaţiei investiţiilor realizate în cadrul Programului Social şi, totodată, reglementarea regimului juridic al proprietăţii asupra obiectivelor din cadrul acestui program.

În esenţă, acele investiţii care prezintă un vădit interes public şi social urmează să fie finalizate sau, după caz, în momentul în care încetează utilizarea lor de către beneficiarii de utilizare (...), să treacă în proprietatea publică a Oraşului Cernavodă. În cazul concret al SNN, se va proceda la diminuarea capitalului social al societăţii, în condiţiile legii, în ipoteza în care contravaloarea bunurilor, pentru care societatea figura ca beneficiar de utilizare, a fost inclusă în capitalul său social. Pentru acele bunuri pentru care SNN a figurat ca beneficiar de utilizare şi pe care SNN le foloseşte în continuare, care au intrat în capitalul social al societăţii, actualul proiect de Hotărâre de Guvern urmăreşte constatarea acestei situaţii, de fapt şi de drept".

În acest sens, este necesară emiterea unei Hotărâri a Guvernului prin care să se definitiveze procesul de predare a investiţiilor către Oraşul Cernavodă, potrivit documentului citat.

Gherghe Hânsă, primarul din oraşul Cernavodă, ne-a explicat că, în anul 1991, a fost demarat un program social de urgenţă pentru localitatea pe care o reprezintă, ce a vizat rea­lizarea a 18 obiective. Printre aces­tea se numără construirea unui liceu, a unui pod, a staţiei de epurare, a unor drumuri etc., potrivit edilului, care ne-a spus că, în baza programului, "statul român trebuie să finanţeze lucrările, Nuclearelectrica asigurând dirigenţia şi implementarea aces­tor obiective".

"Aproape toate obiectivele de investiţii au fost realizate şi trecute la primărie, cu excepţia a două puncte termice şi a unui hotel-internat ridicat în curtea Liceului Eenergetic, terminate şi rămase netransferate", ne-a precizat domnul Hânsă.

Primarul din Cernavodă ne-a mai vorbit şi despre două obiective care au rămas neterminate - 20% din reţeaua termică a oraşului, investiţie care mai necesită circa 10 milioane de euro, şi Centrul pentru copii şi tineret, în realizarea căruia au fost inves­tite 5 milioane de euro şi pentru a cărui finalizare mai sunt necesare 5 milioane de euro.

Transferul acestor două obiective pentru care statul nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin programul lansat în 1991 îi nemulţumeşte pe oficialii primăriei Cernavodă, care spun că nu deţin surse de finanţare în vederea finalizării celor două obiective începute şi neterminate.

Potrivit proiectului legislativ, prin aplicarea prevederilor acordurilor şi obligaţiilor asumate de Guvernul României faţă de organismele internaţionale - Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Uniunea Europeană - Ministerul Economiei a demarat încă din anul 2012 procesul de privatizare a SN Nuclearelectrica, prin listare la bursă. Acest proces ar urma să se finalizeze în cursul anului 2013.

În vederea listării SNN la bursă, intermediarul selectat urmează să efectueze o analiză completă a situaţiei economico-financiare şi juridice a societăţii, iar informaţiile care vor rezulta în urma acestui proces vor fi incluse în prospectul de emisiune, se arată în proiectul legislativ, care precizează: "Pentru ca procesul de listare la bursă a SNN să fie derulat în condiţii optime, iar oferta să se finalizeze cu succes, este necesar să se clarifice toate aspectele referitoare la acele investiţii derulate de către societate şi finanţate de la bugetul de stat, investiţii cu caracter social, destinate în principal comunităţii şi populaţiei oraşului Cernavodă".

Documentul citat subliniază că, în 1991, la data apariţiei actului normativ care a stabilit programul social din Cernavodă, legis­laţia românească nu avea încă o reglementare a dreptului de proprietate în acord cu modificările constituţionale survenite după anul 1989, motiv pentru care actul normativ a operat cu noţiunea de "beneficiar de utilizare", noţiune care, acum, nu mai există în legislaţie.

"Până la finalizarea procedurilor de privatizare menţionate anterior, este necesar să se procedeze la predarea de către SNN către Consiliul Local al oraşului Cernavodă a tuturor investiţiilor din Programul Social 4 care deservesc oraşul Cernavodă. Totodată, prin modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr.1081/2003 pentru modificarea anexei la HG nr.454/1991, se are în vedere stabilirea/clarificarea situaţiei juridice privind dreptul de proprietate asupra acestor investiţii", mai precizează propunerea legislativă.

Guvernul vrea să obţină maxim 300-350 milioane lei (66-78 milioane de euro) pentru pachetul de 10% din Nuclearelectrica, pe care îl va vinde printr-o ofertă la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit lui Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie.

Oficialul a declarat, recent: "Noi am dori o subscriere cât mai mare (...) şi sperăm să obţinem un preţ cât mai bun. Eu aş vrea să obţin cât mai mult, dar trebuie să facem un raport între capitalul social, undeva la 2,5 miliarde lei, şi ceea ce putem obţine în condiţiile în care energia nucleară nu este foarte simpatizată de către investitori".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb