Racheta Bursei: "Azomureş" Târgu Mureş

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 august 2010

Racheta Bursei: "Azomureş" Târgu Mureş

Anul acesta, cele mai performante plasamente au continuat să fie cele în acţiuni, care au majorat suma inves­tită cu până la 77%, în timp ce metalul galben (aurul), preferat de investitori pe timp de criză, a consemnat o apreciere de circa 17%.

Astfel, cea mai inspirată alegere din piaţă pentru jucătorii care s-au încumetat să inves­tească la începutul lunii ianuarie 2010 s-a dovedit a fi producătorul de îngrăşăminte chimice "Azomureş" Târgu Mureş (simbol AZO), ale cărui acţiuni s-au scumpit cu 76,7%, în ultimul an. Teoretic, cu o investiţie de 10.000 de lei, un investitor cu apetit pentru risc, care ar fi cumpărat acţiunile AZO, s-ar putea declara acum cel mai fericit, având în buzunar peste 17.600 de lei, acţiunea consemnând o creştere a preţului cu peste două treimi, în intervalul 4 ianuarie 2010 - 2 august 2010.

Persoanele care au preferat investiţiile în instrumente cu un risc mai moderat, precum fondurile de inves­tiţii, au raportat şi ele creşteri, cel mai bun randament fiind oferit de fondul "Omninvest", administrat de SAI SIRA Asset Management, care a adus randamente de până la 20%, în intervalul menţionat.

Performanţa fondului "Omninvest" a fost superioară evoluţiei indicelui BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la Bursă, care se află, în prezent, cu 10% peste valoarea înregistrată la finele lui 2009.

Reuşita acestui fond se datorează pariului pe scăderea indicilor americani, reţetă care a propulsat fondul în topul celor mai bune din 2010.

Şi aurul a reprezentat o alegere bună pentru investitori, metalul galben consemnând o apreciere de 16,44% în 2010.

În schimb, persoanele care au preferat să-şi ţină econonomiile la bănci, sperând într-o eventuală dobândă favorabilă, nu au avut mare lucru de câştigat, pe fondul deprecierii leului faţă de moneda euro cu 0,47%.

Investitoriii care totuşi au pariat pe depozitele în euro de la Banca Carpatica, ATE Bank sau Marfin au avut cel mai mult de câştigat, cu toate că au consemnat doar o creştere modestă a sumei investite, de 0,20%, raportat la euro.

În cazul depozitelor în lei, cel mai mult au avut de câştigat cei care s-au orientat către depozitele de la ING Bank, RBS, RIB sau Millenium Bank, respectiv 0,20%, cele patru bănci menţionate oferind cea mai bună ofertă de pe piaţă.

Astfel, privind retrospectiv, plasamentele clasice nici măcar pe timp de criză nu au strălucit în favoarea celor riscante, dar bănoase, cu toate că atrag în continuare numeroşi investitori.

Precizări:

În calculul randamentului acţiunii "Azomureş" Târgu Mureş, s-a luat în considerare preţul mediu din şedinţele de tranzacţionare menţionate.

Randamentele plasamentelor analizate sunt raportate la moneda europeană.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb