Rănile sîngerînde ale lui septembrie

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 9 septembrie 2011

Cornel Codiţă

În calendarul meu subiectiv, septembrie este încoronată pentru totdeauna regină a visării. O poartă prin care am privilegiul să trec, o dată pe an, mult dincolo de orizontul lumii în care trăiesc şi să cutreier frumuseţi despre care cuvintele nu vor putea vorbi niciodată; unele despre care n-am şti niciodată nimic, dacă visele, măcar din cînd în cînd, nu ni le-ar aduce, proaspete, în faţa ochilor de dinlăuntrul sufletului. Am ştiut că viaţa mea şi poate a multor altora nu va mai fi niciodată la fel, în acel septembrie însîngerat, morsecat, zdrobit, prăbuşit într-o mare de fiare şi zgomote infernale care au acoperit strigătul de spaimă al morţii quasi-simultane a peste 3000 de oameni. O Americă perplexă se uita în ochii noştri, prin intermediul a mii de camere de luat vederi, fără să înţeleagă ce i se întîmplă şi de unde i se trage nenorocirea. Dacă un Preşedinte al Statelor Unite a exprimat vreodată, prin trăirea proprie, starea profundă a ţării sale, atunci acela este J. W. Bush. Stînd pe un scaun într-o sală de grădiniţă, placid, aproape fără nici un contact interior cu copii care-şi derulau programul lor minuţios pregătit, Preşedintele făcea doar un alt exerciţiu de imagine, pus de vreun consilier grijuliu în agenda acelei zile. Din stînga, intră unul dintre oamenii serviciului de pază şi-i şopteşte la ureche: un avion s-a ciocnit de turnurile gemene din New York! Într-o singură clipă, faţa Preşedintelui s-a transformat în imaginea-emblemă a incomprehensibilităţii. După alte cîteva minute, acelaşi personaj dă năvală în încăpere, îl saltă pur şi simplu pe cel mai vulnerabil om al planetei pentru a-l duce spre locurile secrete prevăzute în planurile de apărare anti-nucleară ale Statelor Unite. De aici înainte, res-tul este doar istorie. O istorie încă şi mai însîngerată decît acel septembrie trist, o istorie plină de contorsiuni care au strîmbat lumea parcă mai tare decît s-au răsucit vreodată structurile metalice din inima Turnurilor Gemene, o lume în care cuvîntul război a fost făcut de un Preşedinte să răsune în urechile americanilor, prima dată după a doua mare conflagraţie a secolului XX, cu accente eroice, triumfale: "America is at war!"

Ce legătură mai păstrăm cu acele evenimente? În plan subiectiv, pentru mine, cordonul ombilical al trăirilor răscolitoare ale acelor ore, minute şi zile, de care nu mă pot des-prinde, pe care nu-l pot tăia, oricît m-aş strădui, este replica unei femei pe care o puteţi vedea într-un clip de promovare a documentarului dedicat rememorării acelor zile, în America. Femeia stă într-un fotoliu, aproape imobilizată de teroare şi durere, rămasă în acea postură, poate, din clipa fatidică şi pînă astăzi, spunînd printre cele cîteva lacrimi care i-au mai rămas de plîns, după zece ani: "De fiecare dată cînd văd imaginea aceea la televizor, îl văd pe fiul meu murind!" Este imaginea televizată a primului avion zdrobindu-se de turnul de nord.

În plan politic, tabloul nu este cu nimic mai puţin trist. Lumea post 9/11 nu este deloc una mai bună, mai sigură, ori mai primitoare pentru cele peste 6 miliarde de suflete din care este compusă. Politica americană, acasă şi în lume, a încercat aproape orice, pentru a recupera pierderea suferită în acel septembrie. Orice, mai puţin luciditatea şi stăpînirea de sine. O Americă a politicii umorale, ori programatic destructivă, întruchipată cel mai bine, de data aceasta, de imaginea fals zîmbitoare a vicepreşedintelui Cheney. "Ne-au lovit ei? Îi vom lovi noi, încă şi mai tare!" Poate că, în logica de laborator a puterii, varianta aceasta să fie acceptabilă. În lumea reală a puterii, însă, ea s-a dovedit prea puţin favorabilă Statelor Unite. Poziţia Americii în lume, după acest deceniu care a consumat reacţiile echipei Bush-Cheney la evenimentele din 11 septembrie, este una mult mai fragilă, mult mai contestată, mult mai puţin sus-ţinută, de oameni şi de oamenii politici ai planetei (sunt totuşi două categorii diferite de fiinţe!), decît era în ziua dezastrului de la New York. În plan intern, societatea americană, departe de a fi mai unită sau mai coerentă, este profund divizată şi începe să reacţioneze tot mai negativ la măsurile restrictive impuse, la repezeală, de politicile anti-teroriste clocite în incubatoarele de coşmaruri ale instituţiilor "specilizate", promovate de Administraţia Bush şi, iată, prea puţin sau deloc schimbate de Administraţia Obama! America a fost făcută prizonieră a fricii chiar de către conducătorii ei! "Acesta este preţul necesar pentru o mai mare securitate", toacă morile seci şi vocile anti-liberale din America şi de pretutindeni, doar că nimeni n-a făcut dovada că n-ar exista şi soluţii mai bune. Problema este că nimeni nu le-a căutat! Spre marea dezamăgire a multor americani şi iubitori ai Americii, cel mai puţin dintre toţi, chiar oamenii Administraţiei Obama. "To add insult to injury" sau, cum spune parcă mai usturător limba română, "ca să pună sare pe rană", soarta a "dăruit" Americii, de atunci, cea mai gravă criză financiar-economică cu care a fost confruntată vreodată. Aproape că 9/11 s-a pierdut într-un fundal al preocupărilor pentru cei mai mulţi americani, confruntaţi cu consecinţele de pînă acum ale crizei şi, mai ales, cu aprehensiunea unei posibile prăbuşiri incontrolabile a întregului eşafodaj care sprijină societatea celor 200 şi mai bine de ani de istorie americană. Alte "turnuri" au continuat să se prăbuşească, de atunci încoace, şi nimeni nu pare sigur că am ajuns la capăt! Dimpotrivă!

În acest peisaj tulburat de septembrie, care a devenit duşmanul de moarte al oricărei calde şi senine reverii, îmi vine în minte vechea înţelepciune: "Cine seamănă vînt, culege furtună!"

Cînd, însă, au fost oamenii politici înţelepţi?!

Opinia Cititorului ( 14 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Salomeoo ... ceva profund pentru impresionare ??!> 

    1. Va intorcd indemnul!

      Orice se naste, se dezvolta si moare.

    Nu mi-am propus sa va impresionez...prin cuvinte..As impresiona prin fapte... mai degraba! Se prinde cineva in hora?

    Eu7 sunt adepta principiului, cine seamana vant culege pace. sa schimbam politicienii cu inteleptii si atunci politicienii intelepti...ar exporte pace ca sa nu se mai semene vant. Intelepciune e un cuvant tat mai rar in vocabularul omuylui modern, cu atat mai putin in deciziile alesilor nostri.

    Cum ii ajutam pe intelepti sa creeze dar mai ales sa gestioneze o societate... 

    1. .... politicieni intelepti ! ; puteti enunta cateva nume, stimata doamna ?. 

      Nu....din pacate.

    1. Vom amplifica asa zisa “Societate a Distractiilor si Placerilor Instinctuale” care va dirija generatiile tinere in directia dorita de noi. Ne vom folosi de aparitia si dezvoltarea tehnologiei audio-video precum si de jocurile de calculator pentru a perverti tineretul. Satisfacerea instantanee a tuturor instinctelor primare este ideala pentu a face oamenii slabi si manipulabili. O persoana cazuta in robia simturilor nu are idealuri nici tarie de caracter. Este...

    1. Tot acest plan al decaderii, inregimentarii si inrobirii omenirii pare la prima vedere nimic altceva de cat o farsa cu iz mistico-paranoic. La o analiza detaliata a caracatitei mondiale, apar insa amanunte care fac pe oricine sa isi puna intrebari despre mersul lucrurilor in lumea inconjuratoare. Cei mai multi oameni nu vad lanturile care-i tin, nici asa zis-a libertate controlata in care traiesc precum oile. Dar lanturile exista, iar in ultimii ani stransoarea lor incepe sa se simta pentru...

      Trebuie ca esti BB !? Adica Bla, bla, bla .....

       

      Domnul Codita "ar trebui " condamnat penal ; iata ce a declansat ! daca ne-am lua dupa scenariile insirate mai sus.

      Ati declansat apocalipsa domnule Codita. 

      Nu domnul Codita a declansat Apocalipsa ci fortele oculte...care ar trebui condamnate inainte sa o faca istoria.

      DomnulCodita va ramane in istorie un personaj pozitiv, un erou iar dv un anonim din tagma celor cu un neuron.

      Nu e vina dv ca natura sau Dumnezeu nu v-a inzestrat cu mai multi neuroni...Pe oameni ca dv, anonimule, se bazeaza si grupul 666. 

      Acest acenariu din 167 a fost opera grupului 666, format si din reprezentantii celor 6 bani puternice din lume , cele mai imprtante concerne din energie si cele mai mari 6 concernuri agro-alimentare din lume, fara bani, energie si alimente , societatea omeneasca nu poate functiona.

    Iata un articol original: provoaca la opinie personala; scoate in evitenta prin comentariile cititorilor "frica fiecaruia de a le fi contestate propriile credinte"; iesirea din pasivitatea cu care, deobicei, primim si acceptam informatia ca pe ceva fata de care nu avem puterea de a-i schimba forma si continutul; dreptul de a ne face auzita parerea fara teama de alta data de a prefera partea "ocolita" a adevarului personal. Un articol bine informat, coerent si cu scopul de a fi una din...

    1. de acord cu C

    Felicitari, Cornel!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb