RAPORT "REPORTERI FĂRĂ FRONTIERE" Media, instrument de propagandă politică

O.D.
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 26 aprilie 2018

Media, instrument de propagandă politică

Liderii politici încurajează făţiş ostilitatea faţă de presă, susţine raportul anual întocmit de organizaţia "Reporters Sans FrontiPres" (Reporteri fără frontier), publicat ieri pe site-ul instituţiei.

Ţara noastră se află pe locul 44 în "Clasamentul mondial al libertăţii presei- 2018", mai sus cu două poziţii faţă de 2017, înaintea SUA (45), existând îngrijorări cu privire la cenzura politică manifestată faţă de presa autohtonă.

În capitolul dedicat ţării noastre se vorbeşte despre "politizarea excesivă a presei", dar şi despre mecanismele de finanţare corupte şi infiltrarea unor redacţii cu agenţi ai serviciilor de informaţii: "Media a fost transformată din ce în ce mai mult în instrument de propagandă politică (mai ales în ani electorali). Politizarea excesivă a mediei, mecanismele de finanţare corupte, politici editoriale subordonate intereselor patronilor şi infiltrări ale unor agenţi ai serviciilor secrete au devenit noua normalitate. Mass media a fost afectată şi de activităţi ale grupurilor de extremă dreapta în legătură cu Biserica Ortodoxă - finanţată parţial de stat -, care se opun des­chis libertăţii presei". Este remarcat şi proiectul de lege al liderului PSD, Liviu Dragnea, care urmăreşte să "sancţioneze orice persoană ale cărei afirmaţii ar denigra România în străinătate şi care prevede reintroducerea calomniei în Codul Penal, existând temeri privind o cenzură politică asupra mass-media".

Raportul evidenţiază un climat de ură tot mai pronunţat faţă de jurnalişti şi mass-media: "Ostilitatea unor lideri politici faţă de mass-media nu mai este doar apanajul unor ţări autoritare precum Turcia şi Egipt, care au căzut într-o "media-fobie' până la punctul de a generaliza acuzaţiile de "terorism' împotriva jurnaliştilor şi de a-i trimite la închisoare arbitrar pe toţi cei care nu le sunt fideli. Tot mai mulţi lideri aleşi democratic văd presa nu ca pe un fundament esenţial al democraţiei, ci ca pe un adversar faţă de care îşi afişează deschis aversiunea (...) În unele ţări, frontiera dintre brutalitatea verbală şi violenţa psihică este tot mai firavă. Violenţele verbale ale unor lideri politici faţă de presă s-au înmulţit şi pe continentul european, care rămâne totuşi locul unde libertatea presei este cel mai bine garantată". În această nouă ediţie a clasamentului, Norvegia rămâ­ne pe prima poziţie, pentru al doilea an consecutiv, fiind urmată, la fel ca în 2017, de Suedia, pe locul trei a trecut Olanda, iar Finlanda a coborât o poziţie mai jos. Pe ultimul loc, 180, se menţine Coreea de Nord.

Secretarul general al "Reporteri fără frontiere", Christophe Deloire, vorbeşte despre pericolele care pândesc democraţia: "Eliberarea urii faţă de jurnalişti este una dintre cele mai mari ameninţări pentru democraţii. Liderii politici care alimentează dispreţul faţă de jurnalism poartă o mare responsabilitate, deoa­rece a pune sub semnul întrebării viziunea unei dezbateri publice bazate pe libertatea de a cerceta fapte favorizează apariţia unei societăţi de propagandă. A contesta astăzi legitimitatea jurnalismului înseamnă să ne jucăm cu un foc politic extrem de periculos".

Clasamentul realizat de "Reporteri fără frontier", pe baza criteriului libertăţii de care au parte jurnaliştii, cuprinde 180 de ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb