Industria dezvoltatoare de jocuri video a înregistrat în anul 2018 o cifra de afaceri de 188,5 de milioane de doalri, cu 19,2% mai mult ca în 2017, conform unui raport RGDA remis Redacţiei noastre.
Cele mai importante 5 companii româneşti în 2018, după cifra de afaceri, au fost Ubisoft, Electronic Arts România, Gameloft România, Ati Studios, Amber Studio.
Conform raportului RGDA, 74.2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licenţiate), în timp ce 12.1% oferă servicii de Quality Assurance, localizare şi outsourcing creativ. 10.3% din studiouri activează şi ca publisheri, distribuind propriile jocuri. Doar un procent de 3.4% dintre studiouri creează tool-uri şi suport pentru infrastructură. Aproape 70% din studiouri se aşteaptă ca cifrele lor de afaceri să crească în 2019.
În ceea ce priveşte platformele şi tehnologiile, 36% din studiourile româneşti care au lansat jocuri în 2018 au făcut-o pe mai multe platforme, 60% dintre ele au lansat jocuri pentru dispozitivele mobile, iar 45% pentru PC sau Mac. Interesul pentru dezvoltarea de jocuri pentru console precum PS4 sau Xbox a crescut în ultimii ani, dar Nintendo Switch a fost platforma aleasă în 2018 pentru 24% din studiouri locale pentru titlurile lor.
În prezent, în România, sunt active peste 100 de studiouri de game development, 77% dintre ele se află în Bucureşti, iar restul îşi desfăşoară activitatea în oraşe precum Cluj şi Timişoara, Craiova, Braşov, Târgu Mureş, Arad sau Turda.
Printre cele mai de succes jocuri dezvoltate în România se numără: FIFA19, Far Cry 5 şi Assassin's Creed: Odyssey.