Raportul misiunii UNESCO arată dezastru în pădurile din România aflate în Patrimoniul Mondial

Comunicate de presă / 19 martie 2021

Raportul misiunii UNESCO arată dezastru în pădurile din România aflate în Patrimoniul Mondial

Noul raport UNESCO, publicat ieri, arată că Romsilva este incapabilă să protejeze făgetele multiseculare şi că le exploatează abuziv în mod planificat, conform unui comunicat de presă remis de agent green.

"Ministerul Mediului, prin departamentul de biodiversitate, trebuie să preia de urgenţă coordonarea pădurilor aflate în Patrimoul Mondial UNESCO şi să interzică imediat orice lucrări silvice în aceste păduri şi zonele tampon ale acestora. În caz contrar, toate componentele sitului transnational din Germania, Austria, Albania, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Italia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ucraina vor fi descalificate. România riscă astfel un scandal diplomatic de proporţii", avertizează Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

"Situl transnaţional UNESCO pentru făgetele multiseculare din Carpaţi şi alte regiuni din Europa însumează 92.023 hectare în 12 ţări din care 23.981 hectare în România. Siturile UNESCO reprezintă elita ariilor naturale protejate din întreaga lume. În iulie 2019, la a cea de a 43-a reuniune UNESCO desfăşurată la Baku, România a fost aspru criticată pentru exploatările forestiere din zonele tampon ale componentelor cu făgete primare şi s-a decis trimiterea imediată a unei noi misiuni în ţara noastră. Publicarea noului raport a fost decisă ieri în urma celei de a 44-a reuniuni UNESCO desfăşurată la Fuzhou, China", conform comunicatului.

În raport se critică faptul că modul actual de administrare al componentelor din România nu respectă ghidul operational şi afectează integritatea proprietăţii transfrontaliere. UNESCO acuză tăierile rase şi cele abuzive ascunse sub numele de progressive, de igineă sau de conservare, tăieri practicate de Romsilva care afectează procesele naturale şi subminează funcţiile de protecţie ale zonelor tampon. Misiunea consideră că managementul forestier trebuie să urmeze procesele naturale şi să favorizeze extinderea ecosistemelor formate din făgete primare şi seculare în timp. Totodată se impune renunţarea la asfaltarea DN66A, un proiect care ar urma să compromită atât zona centrală, cât şi cea tampon din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei. Agent Green a protestat şi a atras atenţia în iulie 2019 cu privire la aceste ameninţări chiar în zona centrală a acestei componente UNESCO.

Totodată, misiunea UNESCO cere combaterea şi pedepsirea aspră a tăierilor ilegale deoarece afectează ireversibil procesele naturale din componentele sitului. Nu în ultimul rând, UNESCO cere României să protejeze strict toate făgetele seculare şi primare care nu au fost încă incluse în situl transnational pentru a asigura protecţia pe termen lung a acestor ecosisteme excepţionale, arată sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb