Războiul pentru America începe miercuri

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 27 septembrie 2019

 Cornel Codiţă

Azi e vineri, deci, a început! Despre război este vorba, nu mai încape nici o îndoială. Întregul proces politic prin care americanii vor decide cine va fi viitorul lor Preşedinte în 2020 s-a aşezat ferm pe terenul înfruntării fără limite, graniţe şi reguli dintre două tabere, republicani şi democraţi. În spatele culorilor politice, împărţită de tranşee şi redute inexpugnabile, stă întreaga societatea americană, masiv fracturată. Două "sub-continente sociale" împinse fiecare la cîte unul dintre polii axei politice, hotărîte să nu mai comunice între ele, să se dispreţuiască, să se urască şi să se lupte pe viaţă şi pe moarte, cu toate şi cu orice mijloace, pentru a cîştiga viitoarea Casă Albă.

Tonul pentru această înfruntare a fost dat de actuala Administraţie Trump. Dar, una este să dai tonul şi alta să ai confirmarea oficială a declanşării ostilităţilor. Aceasta a venit de la majoritatea democrată, odată cu decizia deschiderii anchetei oficiale a Camerei Reprezentanţilor asupra actualului deţinător al mandatului Prezidenţial. Ancheta trebuie să răspundă, cu date şi probe irefutabile juridic, la o singură întrebare: dacă prin oricare dintre acţiunile sale Preşedintele Trump a obstrucţionat sau a încălcat legea, a pus în pericol sau a compromis interese fundamentale ale Statelor Unite, cum sunt cele de securitate internă şi internaţioanlă, dacă a creat prejudicii pentru credibilitatea şi statutul SUA în relaţiile cu alte state. Punctul de plecare al anchetei este o "banală" convorbire telefonică purtată de Trump, de la Casa Albă, cu Preşedintele Ucrainei, Zelensky. Nu înainte, însă, de a "bloca temporar", cu doar cîteva zile înainte, un ajutor militar pentru Ucraina, hotărît de Congres, în valoare de vreo 400 de milioane de dolari. O sumă cu impact major asupra capacităţilor operaţionale ale Ucrainei, în măsură să dea o anumită greutate cererilor venite de la celălalt capăt al firului de către deţinătorul cheilor Casei Albe. Nu orice cerere, ci una care insista asupra cooperării autorităţilor de la Kiev cu Procurorul General al SUA în aprofundarea şi lămurirea unor posibile aspecte infracţionale în activităţile din Ucraina ale fiului fostului vice-preşedinte al SUA, Joe Biden, redutabil contra-candidat democrat al lui Trump în cursa pentru Casa Albă 2020.

De aici încolo, trebuie să vorbim un pic despre "Strategie". În orice război, condiţiile şi variabilele strategice sunt relativ puţine, dar de cele mai multe ori hotărîtoare pentru rezultatul final, victorie sau înfrîngere. Iar dintre aceste variabile, de departe, cine şi cînd declanşează ostilităţile reprezintă puncte cu valoare determinantă. Din această perspectivă, două observaţii se impun. Prima ne atrage atenţia asupra faptului că, dintre toate situaţiile pe care le-a avut pînă acum pe masă, de la posibilele încălcări ale legilor privind fondurile de campanie sau declarea propriilor venituri, pînă la constatările şi concluziile celebrului Raport Mueller privind relaţiile cu Rusia ale echipei de campanie Trump şi, ulterior, modul în care Administraţia Trump a acţionat pentru a bloca sau deraia ancheta Procurorului independent pe această temă, democraţii s-au oprit asupra unui punct de plecare care nu a fost ales de ei, ci oferit indirect de Preşedinte, printr-un "om al sistemului". Cineva din interior a semnalat, pe cale ierarhică, conţinutul "problematic" al respectivei convorbiri, iar ulterior, şefii săi au vărsat tema pe masa Congresului. Este acesta un punct de plecare care favorizează mai mult tabăra democraţilor sau pe cea a republicanilor? După viteza şi uşurinţa cu care Trump s-a grăbit să declasifice transcriptul acelei convorbiri, s-ar putea spune că republicanii sunt net favorizaţi. Alegerea "sectorului de ofensivă" pare mai degrabă un fel de cal troian oferit de Trump adversarilor săi democraţi.

A doua observaţie este legată de momentul ales pentru declanşarea "războiului". Exact ca şi în cazul punctului de plecare, acesta a fost stabilit de republicani, iar nu de către democraţi. Şi, a fost astfel stabilit încît să favorizeze la maxim campania electorală a Preşedintelui Trump. Decizia Camerei Reprezentanţilor de a declanşa ancheta care ar putea duce la o posibilă revocare a actualului mandat Prezidenţial nu are prea multe şanse să se încheie înainte de procesul electoral pentru 2020. În plus, are un efect sigur, favorabil 100% pentru echipa Trump. Îl aşază ferm şi neechivoc în postura de "victimă", iar pe adversarii săi democraţi în postura de "călăi obtuzi, iraţionali şi nemiloşi". În plus, decizia de angajare fie şi a elementelor iniţiale ale procedurii de impeachment, elimină forţat din viitoarele dezbateri electorale, aproape total, orice alt subiect care i-ar fi putut fi defavorabil actualului Preşedinte, Trump. Tema campaniei a fost aleasă, deci, de către tabăra Trump şi îi este net favorabilă!!

Altfel spus, deşi încă nici nu a început bine, în războiul "Trump vs. Adversarii lui Trump", scorul este deja 2-0 pentru candidatul republicanilor. Un avantaj care, în eventualitatea eşuării procedurii de impeachment, s-ar putea dovedi decisiv.

Opinia Cititorului ( 7 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Reconectarea la stratul cauzal al celor două tabere politice, trezirea conștiinței lui Trump, hrana spirituala a celor doua sub-continente sociale sunt primordiale pentru evoluția socială a Americii și a lumii ca un intreg.

    Vederea luminii presupune unirea: 

    „Vederea luminii e unire, iar unirea cu lumina e vedere. Dacă se realizează când încetează toate lucrările mintale, sigur că se realizează prin Duhul.... 

    1. Dialectica în filozofia fizicii (Bohr, Heisenberg) este înţeleasă ca expresie a ideii de complementaritate;

      Extrapolâ nd, cunoaşterea umană este limitată structural. Dar, existenţa acestei limite interne procesului de cunoaştere nu reprezintă o închidere. Dimpotrivă, înseamnă o deschidere către alte forme de cunoaştere. Astfel se realizează o complementaritate între diverse... 

      Am pierdut legătura cu Sursa şi am uitat de ce suntem aici. Singuri, fără o busolă spirituală, am alunecat în marele impas moral, social şi economic în care ne aflăm.

      Suntem şi materie, suntem şi spirit, a reduce existenţa lumii doar la dimensiunea ei fizică înseamnă a ne întemeia viaţa pe un adevăr incomplet.

      Unul din cele mai puternice argumente este faptul că în... 

    Ontologia cuantică permite inserarea conştiinţei în descrierea naturii făcută de savant. Astfel este posibilă interconectarea minţii şi conştiinţei cu materia. Astfel raţiunea umană poate sesiza raţionalitatea universului într-o perspectivă coerentă şi integrativă, regăsindu-se unitatea profundă a lumii. Concepţia cuantică este dinamică, fiecare eveniment...

    1. Doua concepte ar trebui aprofundate de catre cele doua sub-continenete neconectate din America:.complementaritate si interconectivitate

      Lumea paraziților. a microbilor și a bacteriilor este mult mai inteligenta decat comunitatea umană deconectată de la sursa. Ei sunt uniti in colonii planetare, comunica intre ei. Se hrănesc cu energie negativă. De aceea e necesar sa ne unim in bine, in energie umană pozitivă pentru a putea scăpa de ei. Doar acest tip de energie vitală,de calitate care stimulează un sistem puternic imunitar ii poate ucide..Avem de ales intre a...

    Este momentul pentru cooperarea grupului in folosul celorlalți.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb