Ultima "victimă" a scăderii globale a preţurilor energiei este un vechi reactor nuclear din Suedia, care ar putea rămâne oprit cel puţin până la toamnă, transmite Bloomberg, conform Agerpres.
Preţurile electricităţii pe piaţa din Suedia erau în scădere chiar înainte ca pandemia de coronavirus să înceapă să afecteze economiile şi cererea de electricitate la nivel mondial. Motivul este acumularea de mari cantităţi de apă în rezervoarele hidrocentralelor.
Grupul de utilităţi Vattenfall AB a decis că reactorul nuclear Ringhals-1, care are o vechime de 44 de ani, va fi oprit cel puţin până la finele lunii septembrie. Şi alte reactoare nucleare din cea mai mare economie scandinavă funcţionează la capacitate redusă, din cauza preţurilor reduse.
"Având în vedere preţurile curente, repornirea va fi amânată până după vară", a precizat operatorul centralei, care produce 15% din electricitatea utilizată în Suedia.
Cu toate acestea, Christian Holtz, analist la Sweco Energy AB, crede că, din cauza preţurilor reduse la electricitate, "cel mai probabil reactorul Ringhals-1 a produs ultimul său megawat şi nu va mai fi repornit".
Pe măsură ce preţurile la electricitate în Europa sunt în scădere, afectate de cererea redusă, mai multe centrale vor avea dificultăţi în a face profit. De exemplu, firma de consultanţă Aurora Energy Research estimează că în Marea Britanie marjele pentru unele termocentrale care funcţionează pe gaze naturale ar putea scădea cu până la 30% în ritm anual dacă cererea de energie nu îşi va reveni.