Record de tranzacţii globale în energie şi utilităţi, în 2015

A.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 martie 2016

Valoarea operaţiunilor: 200 de miliarde de dolari

Activitatea de tranzacţionare din domeniul energiei şi utilităţilor şi-a menţinut ritmul alert în al patrulea trimestru din 2015, valoarea operaţiunilor de profil de la nivel global ajungând la suma de 200 miliarde dolari la finalul anului trecut, în creştere cu 13% comparativ cu anul anterior, potrivit raportului "Ernst&Young Power Transactions and Trends", care menţionează că nivelul atins este un maxim al ultimilor şase ani.

Energiile regenerabile au reprezentat 50% din tranzacţii, cu 245 de transferuri în valoare de 68 miliarde de dolari. Astfel a fost confirmat interesul investitorilor de la nivel global pentru completarea portofoliului lor cu active din zona centralelor eoliene şi a celor solare, în vederea alinierii la normele de reglementare şi în vederea reducerii expunerii faţă de preţurile tot mai volatile ale energiei ca materie primă, conform datelor EY.

Reprezentanţii companiei au menţionat: "Alături de energiile regenerabile, convergenţa trans-sectorială şi investiţiile în segmentele midstream şi upstream au fost principalele motoare care au accelerat activitatea de tranzacţionare a companiilor de utilităţi ce caută noi căi de creştere. Tranzacţiile care au implicat convergenţa au totalizat 33 miliarde de dolari în 2015".

Valeriu Binig, Partener Asistenţă în afaceri în cadrul EY România, a declarat: "Companiile de utilităţi îşi unesc din ce în ce mai mult forţele cu firme din afara sectorului ca să valorifice sinergiile şi experienţe comune. Megafuziunile din domeniul gazelor şi al energiei electrice din Statele Unite, tranzacţiile din telecomunicaţii din Japonia şi parteneriatele cu componentă tehnologică puternică din Europa au evidenţiat dorinţa de identificare a unor căi inovatoare de creştere, în întregul sector, de-a lungul anului 2015".

Raportul mai informează că valoarea tranzacţiilor încheiate a totalizat, anul trecut, 39 de miliarde de dolari, în scădere cu 20% faţă de 2014.

Reprezentanţii companiei au mai menţionat: "Tranzacţiile cu energii regenerabile au contribuit cu 61% la valoarea totală a tranzacţiilor din regiune în trimestrul al patrulea, iar Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au reprezentat principalele puncte de atracţie. Interesul pentru energia regenerabilă pare să se fi intensificat pe măsură ce încrederea investitorilor în segmentul producţiei convenţionale de energie a scăzut. În timp ce interesul pentru energia bazată pe cărbune şi gaz este în scădere, valoarea utilităţilor cu grad ridicat de utilizare a energiei generate pe aceste căi s-a diminuat, fapt evidenţiat de reducerea cu 60% a preţului acţiunilor companiilor pe parcursul anului 2015".

În Marea Britanie, întreruperea sprijinului guvernamental pentru producţia onshore de energie eoliană şi solară a generat pierderi mai devreme decât se anticipa, conform EY.

Astfel, compania RWE a decis să oprească proiecte eoliene onshore în valoare de 1,4 miliarde dolari, în vreme ce Renewable Energy Generation (REG) a anunţat că-şi va vinde întreaga afacere firmei americane BlackRock, contra sumei de 97,4 milioane de dolari, iar în octombrie 2015, două firme de panouri solare, Mark Group şi Climate Energy au cerut insolvenţa, motivând cererea prin modificările subvenţiilor pentru energie solară, mai arată datele Ernst&Young.

Oficialii EY au precizat: "În contextul unor scăderi record ale preţurilor en-gros, cu alocări tot mai mici de fonduri şi creşteri ale dezechilibrelor, companiile de utilităţi îşi îndreaptă atenţia către servicii energetice şi către zona de downstream. Vom vedea în acest an o convergenţă şi mai mare între firmele de utilităţi şi cele de tehnologie. Pe măsură ce companiile de utilităţi se restructurează, au loc tot mai multe vânzări strategice, aşa cum a fost cazul celei mai mari tranzacţii din această regiune - vânzarea de către compania Fortum a afacerii de distribuţie de energie din Suedia către un consorţiu de investitori financiari cu sediul în Canada, contra sumei de 7 miliarde dolari. Pe parcursul anului 2015, doar E.ON Germania a renunţat la active neesenţiale în valoare de 2,06 miliarde dolari, în vreme ce RWE se află acum în proces de vânzare a diviziei sale de explorare şi producţie petrol şi gaze, DEA".

Potrivit sursei citate, Enel Italia a alocat Americii Latine 41% din cheltuielile sale totale de capital pe perioada 2016-2019, în vreme ce Lightsource din Marea Britanie intenţionează să investească 3 miliarde de dolari în India, pentru înfiinţarea de centrale solare cu o capacitate totală de 3GW.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb