REVISTA PRESEI - 20.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 20 iulie 2010

ADEVĂRUL

Mădălina, sfâşiată între melodiile a doi bărbaţi

Părinţii Mădălinei Manole l-au acuzat pe soţul artistei, Petru Mircea, că i-a interzis să cânte melodiile compuse de Şerban Georgescu. Primul soţ al Mădălinei a adus-o în faţa publicului cu melodii care au consacrat-o. Cel de-al doilea a încercat să o scoată din conul de umbră în care intrase în ultima vreme.

Udrea, şefă peste Blaga şi Videanu la PDL

Elena Udrea va conduce organizaţia PDL Bucureşti în locul lui Liviu Negoiţă, care s-a retras după criticile formulate de Traian Băsescu. Ministrul Turismului va coordona interimar organizaţia din care fac parte şi miniştrii Adriean Videanu şi Vasile Blaga, exponenţii gărzii vechi din PDL.

State capturate de grupări mafiote

Extras FP O vastă operaţiune poliţienească a dezvăluit, săptămâna trecută, amploarea unui fenomen criminal extins la nivelul întregului stat italian, care nu e specific doar Italiei. Ediţia curentă a FP publică concluziile jurnalistului britanic Misha Glenny asupra crimei organizate din Europa: din Vest în Est elite politice au pactizat cu mafiile.

Speculanţii încă fac profit din imobiliare

Salvator sau profitor, speculantul din imobiliare pare să fie cel mai avantajat de situaţia apărută în piaţă şi de preţurile mici. În contextul crizei din piaţa imobiliară,un nou tip de speculant îşi face apariţia în zona tranzacţiilor. L-am putea numi oportunist sau speculant, însă aşa cum unii dintre ei susţin, aceste apelative stârnesc suspiciuni referitoare la caracterul legal al afacerilor derulate.

Preţul grâului ajunge la un nou maxim

Statul rus a declarat stare de urgenţă pentru 17 regiuni, anunţând cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. Astfel, suprafeţele agricole din apropierea râului Volga, regiunea munţilor Ural şi Rusia Centrală au fost afectate în proporţie de 50-70% şi vor produce cu aproximativ o treime mai puţin grâu în acest an faţă de 2009, când recolta totală a fost de 97 de milioane de tone.

FMI se pregăteşte de noi împrumuturi

Fondul Monetar Internaţional (FMI) vrea să-şi majoreze resursele de creditare de la 750 de miliarde de dolari la 1.000 de miliarde de dolari, informează "Financial Times". Prin această măsură, FMI vrea să prevină, pe cât posibil, izbucnirea unei noi crize financiare globale.Oficialii Fondului intenţionează să sublinieze importanţa planului la Summitul G20 care va avea loc la Seul în luna noiembrie.

CURENTUL

Reţeaua Vântu: Presa - Episodul 1

"Lista lui Vântu în structurile publice are în jur de 150 de nume". Anunţul grandoman făcut în martie 2009 chiar de către SOV a stârnit numeroase discuţii contradictorii, mulţi comentând că numărul e mult prea mic faţă de cel real, pentru că, la rândul lui, fiecare dintre cei 150 are o medie de 10 oameni în subordine cu care lucrează direct, pe care să-i influenţeze la nevoie, cei 10 pe alţii şi tot aşa. Alţi comentatori au remarcat imediat: "aceşti 150 sunt doar în structurile publice, dar în structurile concurenţei directe a lui Vântu, câţi o fi având lista?".

PDL mai întinde o mână PNL-ului pentru o alianţă a dreptei

După tentativa nereuşită de coalizare cu social-democraţii lui Ponta, liberalii sunt în momentul de faţă pe un drum înfundat, sub mandatul lui Crin Antonescu, care a încercat o serie de artificii ideologice tipice colectivismului, contrabalansând o apropiere firească spre dreapta atât la prezidenţialele din toamna trecută, cât şi la formarea Cabinetului Boc. Pe de altă parte, în ciuda atacurilor sub centură venite din tabăra liberalilor, democrat-liberalii par a fi dispuşi la o colaborare pe viitor cu aceştia, revenind astfel în actualitate proiectul liderului PDL Valeriu Stoica, de creare a unei alianţe a dreptei puternice alături de PNL.

În România, sinuciderea este a doua cauză de mortalitate violentă la tineri

Chiar dacă, şi în glumă, cineva cunoscut vă spune "Mă sinucid!", afirmaţia sa trebuie să o luaţi în serios. Mai ales dacă ştiţi că respectivul are probleme la serviciu sau acasă. De asemenea, trebuie să îi urmăriţi starea de spirit. Nu de puţine ori s-a dovedit că "gluma" a fost pusă în practică. Potrivit specialiştilor, în România, persoanele cu vârste între 18 şi 40 de ani sunt cele mai afectate de "boala" sinuciderii.

CURIERUL NAŢIONAL

Urmează un nou naufragiu mondial?

Indicele Baltic Dry, care măsoară transportul materiilor prime pe rutele maritime, a scăzut 35 de zile consecutiv, picajul fiind de aproape 60%. Colapsul comerţului internaţional anticipează o nouă recesiune globală. Motorul creşterii din ultimii ani reprezentat de China pare a da rateuri. Calmarea pieţelor financiare după turbulenţele violente din 2008 i-a făcut pe mulţi dintre analişti să creadă că economia mondială se va relansa într-un orizont de timp previzibil.

Tot mai mulţi români nu-şi mai plătesc contribuţiile către Pilonul III

Eureko: Rata întârzierii plăţilor către fondul de pensii facultative a ajuns la 25-30%. ""Nu ştim când şi dacă aceşti clienţi vor mai relua plăţile"" ""Este nevoie de deductibilitate totală pe Pilonul III, astfel încât angajatorii să fie stimulaţi să ofere ca beneficii pensii facultative în pachetul salarial"". Aproximativ 25-30% dintre clienţii fondului de pensii facultative (pe Pilonul III) administrat de Eureko înregistrează întârzieri la plata contribuţiilor, pe fondul crizei economice şi al scăderii veniturilor, a declarat ieri directorul general al Eureko Pensii, Besim Jawad.

Din nou, lecţia maghiară

Toate monedele din regiune au fost scurtcircuitate ieri de decizia, de la finele săptămânii trecute, a Fondului Monetar Internaţional şi a Uniunii Europene de a suspenda discuţiile cu Ungaria privind evaluarea acordului de împrumut încheiat la sfârşitul lui 2008, care are o valoare de 20 miliarde de euro. Să ne amintim că doar cu câteva luni în urmă Ungaria era dată drept exemplu pozitiv luat pentru a reduce deficitul bugetar şi pentru a scoate ţara din criză.

România pierde pasul şi faţă de plutonul est-european

Cabat: Suntem în urmă pentru că nu avem măsuri anticriză coerente şi tot ce facem este doar pe termen scurt. În Europa Centrală şi de Est, în 2010 şi în 2011 decalajele dintre ţări se vor accentua, Polonia şi Cehia având deja un avans considerabil - prima a reuşit să nu intre în recesiune, iar Cehia a înregistrat creşteri consistente pe mai multe segmente, în ultima perioadă. Ungaria, la rândul său, este într-o situaţie nefavorabilă, actualmente inclusiv din cauza faptului că FMI şi UE au suspendat discuţiile de evaluare în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul anului 2008.

EVENIMENTUL ZILEI

Oprescu îşi desenează autostrada cu 8 milioane de euro

Edilul-şef al Capitalei nu renunţă nici pe timp de criză la realizarea autostrăzii suspendate. Nu-l opreşte recesiunea. Aşa că, după ce a pus pe hârtie modul în care le va "tăia" bucureştenilor subvenţia la căldură, edilul-şef a dublat suma ce ar urma să fie alocată realizării studiilor de fezabilitate pentru construirea noii autostrăzi: de la 15, 7 milioane de lei (peste 3,6 milioane de euro) la 33,3 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro).

Raportul Comisiei Europene pe justiţie critică dur România

Reorganizarea ANI este dur criticată în raportul Comisiei Europene (CE) privind justiţia din România, raport care critică şi CSM, dar apreciază activitatea DNA, potrivit Realitatea.net, care citează NewsIn. Raportul, care va fi adoptat azi de CE, e al patrulea document anual elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). MCV va continua până când România va îndeplini cele 4 obiective asumate, ce vizează reforma justiţiei şi anticorupţia.

Elena Udrea îşi extinde puterea în PDL cu girul lui Emil Boc

Elena Udrea e pe cai din ce în ce mai mari în PDL. Cea mai recentă probă a fost dată ieri de şefii partidului care au instalat-o, chiar şi în absenţă, în fruntea organizaţiei PDL Bucureşti, în locul lui Liviu Negoiţă, retras "din motive personale". Astfel, Udrea urmează în fruntea filialei suitei Traian Băsescu-Vasile Blaga- Liviu Negoiţă - cel puţin până la alegerile interne, care nu se ştie când vor avea loc. Trendul crescător al influenţei sale nu se opreşte însă aici. Râvnită de cercul său este şi Constanţa, filială cu valoare sentimentală pentru Băsescu.

Cetăţenii britanici preiau puterea statului

Guvernul de la Londra vrea să transfere o parte din atribuţiile autorităţilor locale în mâna cetăţenilor voluntari şi a asociaţiilor caritabile. Cetăţenii din Marea Britanie ar putea să controleze oficiile poştale şi bibliotecile locale, să organizeze serviciile de transport şi proiectele privind construcţia de locuinţe, preluând pur şi simplu o parte din atribuţiile autorităţilor statului.

Despre dependenţa de stat

Proiectul conservatorilor a fost anunţat în campania electorală, ca o critică la adresa laburiştilor, acuzaţi că au promovat centralizarea statului. Într-un discurs ţinut ieri, Cameron a acuzat precedentul guvern că a înăbuşit iniţiativa locală şi acţiunea civică, "transformând indivizii capabili în pasivi beneficiari ai ajutorului de stat". Ed Miliband, unul dintre candidaţii la şefia Partidului Laburist, apreciat că noul guvern încearcă în mod cinic să înnobileze programul de austeritate, folosind îndemnurile la acţiune civică pentru a ascunde faptul că retrage sprijinul acordat comunităţilor.

Ruşii schimbă din nou pionii în South Stream

Gazprom a semnat cu autorităţile bulgare un nou acord pentru implicarea în proiectul de gazoduct. Rolul României devine acum incert. Tactica ruşilor din ultimul timp în domeniul energetic se pare că dă roade. La circa o lună după ce Gazprom "ameninţa" Bulgaria că o înlocuieşte în South Stream cu România, cele două părţi par să fi ajuns la un compromis care duce la implicarea vecinului de la sud de Dunăre în proiect.

FINANCIARUL

ONG: Biserica şi celelalte culte reprezintă un adevărat paradis fiscal

În România există peste 18.000 de biserici, în timp ce numărul de cabinete medicale ale medicilor de familie este de doar 11.000. Cultele sunt un paradis fiscal, nesolidar în criză cu restul ţării. Dacă măsurile de austeritate au trecut precum un tăvălug peste toate zonele care beneficiază de finanţare bugetară, există o parte a ţării ferită de criză.

Câţi preoţi taie chitanţe

Adesea, clericii şi personalul auxiliar utilizat de culte nu oferă chitanţe pentru sumele încasate în urma serviciilor prestate sau oferă chitanţe doar pentru o parte din sumă, banii ajungând astfel în economia subterană. Monitorizarea acestor practici şi taxarea acestor venituri ar îmbunătăţi situaţia bugetului naţional.

FMI: Boomul creditării a lăsat ţările din Est mai sărace decât dacă acesta nu ar fi avut loc

O parte din creşterea economică acumulată s-a pierdut în deficite comerciale, inflaţie şi scăderea competitivităţii. Un document de lucru, realizat de doi experţi FMI, relevă că noile state membre care au înregistrat o expansiune a creditării în perioada 2003-2008 nu numai că s-au confruntat cu o volatilitate mai mare a capitalurilor, ci au înregistrat ulterior şi cele mai mici rate medii de creştere economică. Cu alte cuvinte, boomul activităţii de acordare a împrumuturilor a lăsat ţările baltice şi o parte dintre cele din Europa Centrală şi de Est mai sărace decât dacă acesta nu ar fi avut loc.

Publicitatea la TV a crescut cu 1,5% în primul semestru din 2010

Piaţa media autohtonă a pierdut însă 5%-10% faţă de nivelul din prima jumătate a anului trecut. În primele şase luni ale acestui an, valoarea investiţiilor nete atrase de publicitatea la TV a crescut cu până la 1,5% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând astfel la nivelul de 96-100 de milioane de euro, potrivit lui Carmen Tănasie, CEO Omnicom Media Group Romania. Clasamentul investitorilor în publicitatea pe micile ecrane este dominat de Procter&Gamble, companie care şi-a sporit semnificativ investiţiile în prima jumătate de an.

În cel mai aglomerat weekend de pe litoral s-au cheltuit 24,6 milioane euro euro

Record pentru actualul sezon estival, 117.848 de turişti, "număraţi" la mare. Aproape 120.000 de persoane s-au aflat la sfârşitul săptămânii trecute pe litoralul românesc, acesta fiind weekendul cu cel mai mare număr de turişti din acest sezon estival. Românul face ce face şi păcăleşte un pic criza financiară şi căldura toridă din aceste zile, ajungând, măcar pentru 48 de ore, pe litoralul nostru, atât de blamat şi afurisit în fel şi chip în alte circumstanţe.

GÂNDUL

Sinuciderile gen Mădălina Manole, un nou fenomen în România. Unul de presă

ALARMĂ Medicii avertizează că mediatizarea sinuciderilor creşte numărul tentativelor de suicid . Cinci giurgiuveni au încercat să se sinucidă cu medicamente, otravă împotriva şoarecilor sau Furadan, în ultimele trei zile, a anunţat ieri, pentru o agenţie de ştiri, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Giurgiu, Rodica Cărăbaş, care a menţionat că toţi au ajuns la Bucureşti, la spitalul Floreasca. Moda sinuciderilor după modelul Mădălina Manole ar fi fost deschisă încă de vineri, când un bărbat din Podu Iloaiei (Iaşi) ar fi încercat să-şi ia viaţa ca să devină celebru "ca Mădălina".

Pedeliştii le-ar zice din nou DA liberalilor. Antonescu le trânteşte uşa-n nas: "Nu avem ce discuta"

Prăbuşirea în sondaje a PDL-ului şi apropierea alegerilor locale îi fac pe democrat-liberali să îi curteze tot mai des pe liberali. Aceasta, în ciuda refuzului categoric înaintat de preşedintele PNL, Crin Antonescu. "E posibil orice", spune însă ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a dat, luni, semnalul pentru o eventuală reconciliere între cele două formaţiuni politice.

Cum te pot afecta luptele dintre Ungaria şi FMI. Ce putem câştiga

Refuzul Budapestei de a decide noi "măsuri dure" ar putea "diferenţia pozitiv" România în ochii FMI. În ciuda sistării negocierilor cu FMI şi UE - ceea ce aruncă Ungaria într-o situaţie cel puţin la fel de gravă precum a României după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor - Budapesta refuză să ia alte măsuri de austeritate. Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, vede austeritatea drept principalul motiv al căderii economiei şi al creşterii şomajului.

Forintul a tras leul în jos. Deprecierea ar fi fost mai mare dacă BNR nu ar fi speriat speculatorii

După anunţurile oficialilor FMI şi ai UE privind suspendarea discuţiilor de evaluare cu Ungaria, investitorii au "atacat" aproape instantaneu forintul. Pentru că investitorii, de cele mai multe ori, pariază pe "coşuri de valute", respectiv pe monede naţionale fie din aceeaşi regiune, fie ale unor economii relativ asemănătoare, deprecierea forintului s-a transmis imediat la toate celelalte valute din regiune, respectiv la coroana cehească, la zlotul polonez şi la leul românesc.

Bugetarilor li se oferă rate la jumătate pentru a nu deveni rău-platnici

Băncile anunţă noi măsuri pentru a preveni transformarea bugetarilor în rău-platnici după tăierea salariilor acestora cu 25% cel puţin până la finele acestui an. Cel mai recent program de renegociere a ratelor clienţilor care ar putea avea probleme este cel lansat luni de BCR, destinat în special clienţilor bugetari. Măsura este luată, au subliniat oficialii băncii, pentru că până la o treime dintre clienţii lor sunt angajaţi la stat.

JURNALUL NATIONAL

A izbucnit războiul pe averea Mădălinei Manole

Nici nu a fost aruncată ultima lopată de pământ pe mormântul Mădălinei şi a explodat scandalul dintre cele două familii. Se pare că lupta pentru curatela copilului a început mult mai repede decât te puteai aştepta. Părinţii artistei îl acuză pe soţ că a refuzat s-o ducă pe Mădălina la psihiatru. Ba, mai mult, aceştia motivează că Petru Mircea ar fi ales mersul la vraci în locul tratamentului medical

Planul economic al guvernului, blocat de femeile de serviciu de la Finanţe

Programul economic anti-criză al Guvernului nu a putut fi elaborat pentru că femeile de serviciu de la Finanţe nu au vrut să descuie uşile sălilor unde trebuia să aibă loc şedinţa grupului de lucru al Coaliţiei. Se stabilise şi un calendar de şedinţe, care urmau să aibă loc în fiecare marţi din săptămână, la ministerul condus de Sebastian Vlădescu.

"Un laborator pervers destinat creării României Mari"

Europa speriată de câte paşapoarte dă Bucureştiul moldovenilor. În Republica Moldova "lucrează intens un laborator pervers destinat creării României Mari", a scris, ieri, Il Giornale, făcând referire la cele două noi consulate deschise "la ordinul lui Traian Băsescu". Cotidianul italian a publicat un articol acid la adresa preşedintelui României care, în opinia jurnaliştilor din Peninsulă, le dă moldovenilor paşapoarte româneşti, urmărind să-şi îndeplinească visul de a crea "România Mare".

Patronii români s-au păcălit

Patronii care - direct sau prin intermediul patronatelor la care sunt eventual afiliaţi - s-au repezit să susţină măsurile de reducere a salariilor bugetarilor, precum şi a pensiilor şi programelor de asistenţă socială s-au păcălit. Nu vorbim aici de aceia care sunt clienţi politici ai puterii şi care, dacă n-ar susţine măsurile guvernamentale, nu s-ar mai bucura de scurgerile atât de generoase din banul public.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cu vilele demnitarilor la psiholog

Dincolo de discuţia, necesară de altfel în multe situaţii, legată de justificarea legală a proprietăţilor, vilele spun multe şi despre gusturile şi trăsăturile de caracter ale politicienilor. RL a solicitat opinia a doi psihologi şi a unui arhitect pentru a analiza casele unor demnitari. Demnitarii nu sunt doar cei care ocupă vremelnic o funcţie, ci şi modele pentru restul românilor. Ei dau tonul în materie de haine, maşini şi case, aşa cum ar trebui să dea tonul şi în ceea ce priveşte lucruri mult mai profunde: decenţă, moralitate, bun-simţ.

Ruşii ar putea scăpa de vizele UE dacă se retrag din Transnistria

Cancelarul german, Angela Merkel, a propus Rusiei, săptămâna trecută, în cadrul conferinţei de la Ekaterinburg, desfiinţarea regimului de vize UE pentru cetăţenii ruşi în schimbul retragerii trupelor ruse din Transnistria. Potrivit cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, liderul german a ridicat miza înţelegerii propuse pentru soluţionarea conflictului îngheţat din Republica Moldova, adăugând ridicarea vizelor UE pentru ruşi la oferta formulată la începutul lunii iunie,

ZIARUL FINANCIAR

Dobânzile la creditele în lei încep să crească, în loc să scadă pentru încurajarea economiei

Deşi clamează că trebuie relansată economia, bancherii dau înapoi când e să ieftinească banii. Tocmai când economia are mai multă nevoie ca oricând de semnale de încurajare, dobânzile la creditele în lei nu numai că nu scad, ba chiar au început să crească. Faţă de începutul lunii mai, dobânzile ROBOR la trei şi şase luni folosite ca referinţă la creditarea în lei au urcat în cursul lui iunie cu peste un punct procentual, instalându-se la 7 -7,5% pe an şi rămânând acolo şi în prima jumătate din iulie, când multe bănci actualizează costul creditelor legate de indicii pieţei monetare.

Patriciu construieşte o clădire de birouri pe cel mai scump teren din Bucureşti, de 7.500 euro/mp, din Piaţa Romană

Dinu Patriciu, considerat cel mai bogat om de afaceri din România, face o clădire de birouri într-unul din punctele fierbinţi ale Capitalei, în Piaţa Romană, pe un teren care în perioada de boom imobiliar a costat 7.500 euro/metrul pătrat. Clădirea de birouri pe care Patriciu o construieşte în Piaţa Romană are două etaje subterane, pentru o parcare cu 36 de locuri, şi cinci etaje superioare, suprafaţa închiriabilă de birouri urmând a fi de 2.300 mp.

Planorama a intrat în insolvenţă

Compania israeliană Euro Habitat, care dezvoltă de aproape cinci ani ansamblul rezidenţial Planorama din Bucureşti, format din 1.100 de apartamente, a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii iunie, fapt ce complică şi mai mult situaţia celor aproape 600 de clienţi care îşi aşteaptă de aproape trei ani locuinţele achitate în unele cazuri integral.

Eurostat: România a avut cea mai mare scădere a construcţiilor din UE, în luna mai

Datele Eurostat arată un declin de peste 20 de procente comparativ cu a cincea lună din 2009. La nivelul blocului comunitar, scăderea medie a fost de numai 2,4%. În zece din cele 14 state analizate de Eurostat, producţia sectorului de construcţii a scăzut, în ritm anual. Mai rău decât România la capitolul construcţii au stat Spania, cu o reducere de aproape 19 la sută şi Bulgaria, cu peste 16 procente. Cele mai mari creşteri au fost raportate de Marea Britanie, Olanda şi Germania. România a înregistrat în mai, şi cea mai mare scădere...

Care sunt companiile de pe Bursă care ar putea raporta rezultate în creştere în primul semestru?

În următoarea lună, companiile de la Bursă îşi fac publice rezultatele pe primul semestru, iar investitorii află dacă pariurile lor au fost câştigătoare sau nu. Pe ce companii mizează analiştii să raporteze rezultate mai bune decât anul trecut? Majoritatea companiilor listate îşi vor publica în următoarea lună rezultatele financiare pe primele şase luni, iar în funcţie de cum vor arăta aceste rezultate faţă de aşteptările investitorilor preţurile acţiunilor ar putea creşte sau scădea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb