România va fi evaluată, în iunie, în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice

E.D.
Companii #Mediu / 18 decembrie 2014

În cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice de la Lima, din această lună, au avut loc primele sesiuni de evaluare multilaterală pentru ţările membre ONU, România urmând să fie evaluată în cadrul acestui proces în luna iunie 2015, la întâlnirea ONU de la Bonn.

În acest sens, potrivit unui comunicat remis redacţiei, România trebuie să prezinte politicile şi măsurile climatice specifice realizate, precum şi ţintele climatice propuse pentru viitor.

"Indiferent de bâlbâielile politice de la nivel intern, România va trebui să vină cu lecţiile făcute şi să demonstreze că ştie să se poarte ca o ţară europeană în materie de mediu. Ori, politica de mediu europeană nu înseamnă neapărat taxa de poluare aplicată autovehiculelor, cât un plan concret de reducere a poluării în cazul industriei, reciclarea deşeurilor şi creşterea suprafeţei împădurite, adică exact unde suntem noi deficitari", declară Casiana Fometescu, director Carbon Expert şi consultant la Convenţiile ONU privind Schimbările Climatice încă din 2009, de la Copenhaga.

În primele două săptămâni ale acestei luni, s-a deşfăşurat la Lima, in Peru, Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (2 - 14 decembrie 2014), la care participă şefi de state şi guverne, precum şi reprezentanţi din toate domeniile de activitate: economic, social (fundaţii şi asociaţii diverse), media etc. Peste 190 de guverne şi peste 3000 de oficiali s-au întâlnit în capitala latină pentru a evalua progresele făcute în domeniul schimbărilor climatice de către ţările ONU şi a continua demersurile începute la Kyoto.

Principalele subiecte pe ordinea de zi a Conferinţei au fost realizarea unui text draft pentru Conferinţa ONU de anul viitor, de la Paris, pentru ca toate guvernele să poată stabili ţinte concrete de reduceri de emisii, iar acestea să fie comparabile între state şi obţinerea surselor de finanţare pentru ţările sărace, în curs de dezvoltare, în scopul reducerii emisiilor de CO2 şi adăptării la schimbările climatice.

Uniunea Europeană şi-a stabilit ţintele de reduceri de emisii de gaze cu efect de seră cu puţin timp înaintea Conferinţei ONU, în octombrie 2014, cu 40% mai puţin până în 2030 faţă de nivelul anului 1990.

Ţările în curs de dezvoltare au obţinut o mare victorie la Lima în ceea ce priveşte finanţarea: Fondul "Green Climate Fund" a ajuns la valoarea de 10 miliarde USD, ca urmare a ultimelor contribuţii anunţate de miniştrii Belgiei şi Australiei. De altfel, Uniunea Europeană susţine aproape 50% din bugetul acestui fond, ţările aducând însă contribuţii individuale, acestea nefiind impuse de la Bruxelles.

"România nu îşi permite încă să participe la bugetul Green Climate Fund, întrucât mai are multe investiţii de realizat în propria economie pentru a ajunge la ţintele stabilite de UE. Un exemplu frumos, însă, este cel al Cehiei care a donat 6 milioane de dolari acestui fond de ajutorare a ţărilor sărace, la egalitate cu una din cele mai avansate ţări din UE, Luxemburg", declară Casiana Fometescu, Carbon Expert.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb