ROMANIAN EGOVERNMENT FORUM, EDIŢIA A DOUA  Traian Băsescu: Voi urmări cu foarte mare atenţie creşterea volumului de licitaţii electronice

Carola Ionescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 13 aprilie 2010

Preşedintele ţării spune că instituţiile publice parcă se feresc de sistemul de licitaţie electronică şi recomandă utilizarea la maxim a sistemului.

Preşedintele ţării spune că instituţiile publice parcă se feresc de sistemul de licitaţie electronică şi recomandă utilizarea la maxim a sistemului.

Introducerea pe scară largă a sistemelor de plăţi electronice poate reduce economia subterană cu 10 până la 15%

Introducerea pe scară largă a sis-temelor de plăţi electronice poate reduce economia subterană, a declarat ieri preşedintele României, Traian Băsescu, la deschiderea lucrărilor celei de-a doua ediţii a "Romanian eGovernment Forum".

Pentru România beneficiul aces-tor sisteme este estimat la reducerea cu 10 până la 15% a economiei subterane, echivalentul a câtorva miliarde de euro anual.

Modernizarea României şi a instituţiilor statului presupune un efort susţinut de promovare şi implementare a societăţii informaţionale prin realizarea unui sistem informatic naţional unic, a mai spus preşedintele României, Traian Băsescu.

Domnia sa apreciază că sistemul de guvernare electronică creşte gradul de transparenţă în furnizarea de informaţii, permite acces egal şi nediscriminatoriu la informaţii şi servicii publice şi eficientizează utilizarea fondurilor publice.

În acelaşi timp, pe termen mediu şi lung se va obţine o reducere a cheltuielilor publice în urma eliminării procedurilor birocratice şi simplificării metodologiilor de lucru.

Preşedintele României a mai spus că, în urma adoptării Legii responsabilităţii fiscale, pe care o va promulga zilele acestea, va fi nevoie ca toate sistemele electronice aflate la dispoziţia ordonatorilor de credite să fie interoperabile şi să permită planificarea, monitorizarea şi raportarea veniturilor şi cheltuielilor în timp real.

Domnia sa a adăugat: "Pentru perioada următoare este nevoie ca efortul României în acest domeniu să se axeze pe dezvoltarea sistemului electronic naţional şi a platformei naţionale eRomânia prin integrarea de noi servicii electronice în paralel cu creşterea gradului de acces al populaţiei la serviciile publice informatizate. De asemenea, este nevoie de extinderea accesului la infrastructura de telecomunicaţii electronice pe bandă largă pentru comunităţile mici urbane şi rurale, ca premisă esenţială a trecerii la societatea informaţională, astfel încât gradul de penetrare a serviciilor de comunicaţii electronice la nivelul populaţiei să atingă un nivel de 55% până în 2012. Sigur, este un obiectiv ambiţios, dar este un obiectiv fără de care România rămâne în afara competitivităţii la nivel european. În acelaşi timp, modernizarea infrastructurii de telecomunicaţii şi extinderea acesteia nu trebuie să piardă din vedere nevoia de creştere a gradului de securitate a reţelelor de comunicaţii şi a securităţii informaţiilor în scopul creşterii gradului de protecţie a cetăţenilor, administraţiei şi agenţilor economici".

La începutul anului 2009, 800 de instituţii erau conectate la acest sis-tem electronic naţional, pentru ca în octombrie 2009 numărul acestora să fie de peste 11.500. De asemenea, numărul de licitaţii în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a crescut de la sub 2% la peste 12% în prezent. Preşedintele României a spus că instituţiile publice parcă se feresc de sistemul de licitaţie electronică şi recomandă utilizarea la maxim a sistemului de licitaţii electronice. "Sunt prea multe instituţii care evită utilizarea sistemului de licitaţii electronice. Voi urmări cu foarte mare atenţie creşterea volumului de licitaţii electronice în care oamenii se întâlnesc mai puţin", a mai spus preşedintele Traian Băsescu .

Accesul la comunicaţii broadband - condiţie esenţială pentru serviciile de guvernare electronică

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, a declarat ieri, la deschiderea Forumului Român de eGuvernare: "Extinderea utilizării aplicaţiilor de guvernare electronică presupune îndeplinirea simultană a mai multor condiţii, dintre care menţionez în primul rând accesul la reţele de comunicaţii broadband şi în al doilea rând implementarea unor aplicaţii atât front end cât şi back office, precum şi a unor mecanisme de securitate complexe. ANCOM depune toate eforturile pentru a asigura îndeplinirea primei condiţii - accesul la reţele broadband, iar acest lucru trebuie să fie mai departe susţinut de dezvoltarea unor aplicaţii care să îi fie cu adevărat necesare şi utile cetăţeanului şi pe care să le poată accesa prin aceste reţele".

Preşedintele ANCOM a arătat că datele preliminare culese de Autoritate de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice indică o creştere de 12,4% a numărului de conexiuni broadband la puncte fixe la sfârşitul anului 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, de la 2,5 la 2,8 milioane conexiuni. Aceste date preliminare indică o rată de penetrare a conexiunilor broadband la puncte fixe de 13,1% la nivel de populaţie şi 34,2% la nivel de gospodării la finalul anului trecut. În plus, în cazul conexiunilor broadband la puncte mobile active, creşterea a fost una spectaculoasă, de aproximativ 65%, de la 1,5 milioane la finalul anului 2008 la 2,5 milioane de conexiuni la finalul anului 2009. De asemenea, preşedintele ANCOM a precizat că Autoritatea va finaliza pe parcursul acestei luni un studiu la nivel naţional pentru identificarea "zonelor albe", care nu beneficiază de acoperire pentru servicii broadband prin nicio tehnologie. În plus, ANCOM a deschis o consultare publică prin care urmăreşte să afle opiniile utilizatorilor şi ale industriei de comunicaţii cu privire la implementarea Serviciului Universal în domeniul comunicaţiilor electronice în România.

Fecioru (MCSI): România caută integrator pentru sistemul de eGuvernare

România este încă în căutarea integratorului de sistem eGuvernare, în ultimii 20 de ani sistemele exis-tente continuând să nu dialogheze între ele, a declarat, ieri, Marius Fecioru, secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor. "După 20 de ani, avem sisteme care nu dialoghează între ele. Sunt cazuri în care un cetăţean este nevoit să treacă pe la patru ghişee pentru a-şi înmatricula o maşină. De fiecare dată, acele ghişee sunt amplasate în colţuri diametral opuse ale oraşului. Până una-alta, la ora actuală România caută integratorul de sistem unic eGuvernare", a afirmat Fecioru, citat de Agerpres. Acesta a adăugat că actualele sisteme ale statului nu pot defini într-un punct unic nevoile cetăţenilor. La rândul său, şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a apreciat că România are o problemă în ceea ce priveşte administraţia locală. "Pe mine nu mă impresionează creşterea de 65% pentru conexiuni mobile anunţată de ANCOM. Faptul că apariţia unei tehnologii de vârf a dus la existenţa a 2,5 milioane de nebuni care vor să dialogheze on-line sau să citească presa pe mobil nu trebuie să ne impresioneze. România încă are probleme în privinţa înţelegerii cuvântului administraţie", a subliniat Opriş.

Mândruţescu (Oracle România): Suma alocată proiectului eRomânia este un detaliu şi trebuie defalcată

Preşedintele Oracle România, Sorin Mândruţescu, consideră că proiectul eRomânia este mai mult decât un portal, iar suma alocată acestuia trebuie defalcată. "Suma de 500 milioane euro alocată pentru implementarea proiectului eRomânia nu este defalcată şi tocmai de aceea nu pot comenta dacă este sau nu corectă. Consideră că eRomânia este mai mult decât un portal", a afirmat Mândruţescu, citat de Agerpres.

Acesta a adăugat că cele 500 milioane euro fac parte dintr-un set de detalii de care trebuie să se ţină cont. "Personal cred că este extraordinar de important că acest concept a apărut şi cred că se va ajunge la ceea ce se doreşte, la final. Suma de 500 milioane euro de care se vorbeşte face parte dintr-o altă serie de detalii de care trebuie să se ţină seama", a spus şeful Oracle România. Mândruţescu a punctat faptul că nu este de acord cu ideea de a contra-ataca cu orice preţ un proiect de acest gen.

La jumătatea lunii martie, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale /MCSI/ informa că pentru implementarea proiectului eRomânia va fi alocată din bugetul de stat suma de o jumătate de miliard de euro în următorii patru ani. Din totalul alocat strategiei naţionale, aproximativ 245 de milioane lei vor fi cheltuite în acest an, urmând ca din 2011 resursele să fie majorate cu 191 la sută, până la la 714,5 milioane lei. În ultimii doi ani de investiţii, 2012 şi 2013, urmează să fie cheltuite din bugetul statului 575,8 milioane lei, respectiv 364,8 milioane lei. Conform datelor MCSI, la nivelul Produsului Intern Brut (PIB), contribuţia şi efectele informatizării serviciilor publice vor fi în cuantum de 90 milioane euro, în 2010, şi de 190 milioane euro în intervalul 2011-2013. Proiectul destinat strategiei naţionale "eRomânia", publicat în iunie 2009, conţine 40 de pagini, iar printre domeniile ce vor fi cuprinse în acesta se află: eAgricultura, eBiserica, eCultura, eEducaţie, eJustiţie, eMediu, eSănătate, eTurism şi eTransport.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb