Rusia a îngropat Nabucco

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 iunie 2013

Rusia a îngropat Nabucco

Europa a primit, ieri, o grea lovitură în cruciada pentru proclamarea independenţei energetice din Rusia. Evoluţia pozitivă a proiectului Nabucco, interesul pentru exploatarea gazelor de şist şi investigaţia declanşată de UE împotriva practicilor anticoncurenţiale ale Gazprom au pus presiune pe preţul gazelor ruseşti, care a cunoscut un trend descrescător. Ruşii nu au stat degeaba şi au dat o lovitură de graţie Uniunii Europene, anihilând gazoductul Nabucco, proiect în care România este implicată alături de Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria, şi care ar fi trebuit să alimenteze Europa cu gaze mai ieftine din Azerbaidjan. Rusia a arătat, astfel, Europei, că nu are şanse să nu-i mai fie captivă din punct de vedere energetic.

Grupul austriac OMV a anunţat, ieri, că gazoductul Nabucco, conceput să alimenteze Europa cu gaze din zona Mării Caspice, nu a fost selectat ca rută de transport de către consorţiul Shah Deniz. Acest consorţiu, care va exploata unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze din Azerbaidjan, a ales proiectul TAP, gazoduct ce va transporta gazele azere via Grecia, Albania şi Italia.

Anunţul OMV a survenit la câteva ore după ce publicaţia austriacă Die Presse a titrat, pe surse, că acţionarii consorţiului Shah Deniz (Azerbaidjan) au selectat o altă rută de export către Europa, via Grecia şi Albania către Italia. Publicaţia susţine că proiectul Nabucco a eşuat din cauza opoziţiei grupului BP, unul din acţionarii importanţi ai Shah Deniz.

Nabucco a fost îngropat de Rusia, ne-au spus surse apropiate situaţiei. SOCAR, companie deţinută de statul azer şi acţionar important în Shah Deniz, a reuşit să preia controlul companiei DESFA, operatorul reţelei de transport a gazelor naturale din Grecia, după retragerea grupului Gazprom din cursa privatizării (anunţul a fost făcut vineri). Astfel, potrivit surselor noastre, ruşii le-ar fi oferit azerilor "pe tavă" reţeaua de distribuţie a gazelor din Grecia, care facilitează exportul prin proiectul TAP.

Rosneft a anunţat, la începutul acestei săptămâni, că va ceda BP 20% din acţiunile sale în cadrul unei tranzacţii complexe de 61 miliarde de dolari. În urma acestei tranzacţii, gigantul rus va "pompa" prin BP o cantitate enormă de ţiţei (jumătate din producţia Arabiei Saudite), transformând grupul britanic într-un partener pe termen lung al Rusiei. Astfel, mai spun sursele citate, pentru BP nu mai contează cât de fezabil este Nabucco în defavoarea TAP, pentru exportul gazelor din zăcământul Shah Deniz.

De altfel, în comunicatul OMV, este subliniat faptul că oferta Nabucco pentru preluarea gazelor din Shah Deniz "este une foarte competitivă şi întruneşte toate criteriile de selecţie". OMV susţine că decizia Shah Deniz nu-i zdruncină planurile de dezvoltare şi că intenţionează să joace în continuare un rol important în asigurarea securităţii alimentării şi a difersificării aprovizionării cu gaze a Europei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat recent că tranzacţia BP-Rosneft este una foarte bună. Astfel, directorul executiv al Rosneft, Igor Sechin, s-a transformat în unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia.

Fuziunea BP-Rosneft presupune ca grupul britanic să preia 20% din acţiunile Rosneft şi să primească 17 miliarde de dolari cash pentru acţiunile sale din asocierea TNK-BP. TNK este deţinută de patru oligarhi ruşi, care nu s-au înţeles niciodată cu oficialii BP, îngreunând procesul de decizie. Rosneft urmează să preia şi partea TNK din joint-venture-ul TNK-BP, pentru suma de 28 miliarde de dolari cash.

Preluarea TNK-BP de către Rosneft va crea cea mai mare companie publică din domeniul petrolier mondial, cu o producţie de 4,5 milioane de barili pe zi. Tranzacţia va ajuta BP să prospere în afara SUA, unde, în 2010, a creat un mare accident ecologic în Golful Mexic.

Azerbaidjanul era principalul furnizor de gaze naturale pentru Nabucco. Consorţiul Shah Deniz este operat de BP, în parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaidjan), Total (Franţa), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), şi TPAO (Turcia).

Proiectul TAP vizează transportul de gaze naturale azere din Turcia, prin Grecia, Albania şi Italia, traversând Marea Adriatică, cu destinaţia finală în Italia. Acţionarii proiectului sunt Axpo (Elveţia), Statoil (Norvegia) şi E.ON (Germania).

Eşecul Nabucco periclitează şi soarta proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România), care se baza tot pe gazele azere. Proiectul, promovat de România, se dorea o rută alternativă de alimentare cu gaze, cu o implementare rapidă şi un timp de execuţie scurt. România pierde, astfel, venituri consistente din tranzitul gazelor prin Nabucco şi AGRI, dar mai ales un element important de presiune în negocierile cu ruşii, pentru obţinerea unui preţ mai bun.

România îşi reanalizează poziţia pe piaţa gazelor

Autorităţile române au în derulare o analiză complexă a situaţiei energetice la nivel naţional şi regional, pornind de la diversele scenarii privind dezvoltarea Coridorului Sudic de gaze, a anunţat, ieri, Departamentul de Energie din Ministerul Economiei. Autorităţile au în vedere atât perspectivele resurselor interne de gaze, cât şi conectarea României la piaţa regională de gaze. "Opţiunile vizate de România (exploatarea rezervelor de hidrocarburi din platoul continental maritim, gazele naturale din şisturi) au potenţialul de a creşte şi mai mult independenţa energetică a ţării noastre. De asemenea, la nivel regional vom continua eforturile pentru realizarea proiectelor demarate, între care rămâne o prioritate proiectul AGRI. Aceste eforturi includ analizarea cu atenţie a tuturor oportunităţilor de diversificare a surselor de aprovizionare energetică", se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Conform calendarului deja agreat, decizia finală a Consorţiului Shah Deniz va fi făcută publică pe 28 iunie.În cadrul procesului de selectare a rutei de export către Europa, compania Nabucco a înaintat o ofertă solidă din punct de vedere comercial, dar şi relevantă strategic şi politic pentru toate statele implicate.

România este statul cu cel mai redus grad de dependenţă de importuri de hidrocarburi dintre toate statele partenere în proiectul Nabucco. Autorităţile române au considerat proiectul ca fiind relevant pentru UE, din perspectiva obiectivului său central care viza asigurarea securităţii energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare. Astfel, autorităţile şi companiile române au răspuns pe deplin obligaţiilor impuse de calendarul dezvoltării şi aşteptărilor privind contribuţia noastră la oferta comercială privind proiectul Nabucco.

Indicii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost traşi în jos, ieri, de scăderile titlurilor Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN), acestea fiind afectate de ştirea potrivit căreia proiectul Nabucco nu a fost ales pentru transportul gazelor din Azerbaidjan.

Acţiunile OMV Petrom (simbol SNP) au scăzut, în şedinţa de ieri, cu 1,72%, la 0,4103 lei/unitate, fiind tranzacţionat un volum de 5,69 milioane acţiuni, în valoare de 2,34 milioane lei.

Titlurile Transgaz (simbol TGN) s-au corectat, ieri, cu 1,97%, coborând la 179,4 lei/unitate. Astfel, a fost realizat un volum de 4.166 acţiuni TGN, în valoare de 758.013,2 lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un necrolog decent. Am doar o mica completare la titlu: "O anumita parte" a UE si Rusia au ingropat Nabuco. Prietenii "stie" de ce.

    1. Bine zis necrolog si bine zis decent.

      Titlul insa (ca si partea din continut care il sustine si care, din cate inteleg, este "pe surse") este fortat, posibil din categoria "noi suntem perfecti, altcineva e de vina", sau "conspiratia mondiala impotriva Romaniei" sau "singurul scop al Rusiei, de cand e ea pe lumea asta, e sa dea la gioale Romaniei" etc., etc., etc. 

      Sursele de care vb autoarea nu sunt de incredere si, daca nu cumva au vrut sa dezinformeze si sa mai toarne niste gaz pe foc, nu sunt nici prea inteligente si nici prea bine informate. 

      E destul de greu sa pretinzi in acelasi timp (iar asta in tara Axei Bucuresti-Londra-Washington) ca Rusia te-a ingropat si ca "arma crimei" este una dintre cele mai mari companii britanice. 

      La fel, cine vb despre Socar, nu stie care sunt relatiile dintre Rusia si Azerbaidjan - nu la fel de proaste ca alea cu Georgia sau Ucraina, dar imediat dupa, pe o scara a racelii. 

      Toata palavrageala asta cu/despre malefica Rusie e menita doar sa escamoteze adevarul, pe care oamenii cat de cat familiarizati cu industria l-au stiut si l-au si spus de la inceput - proiectul Nabucco a fost un avorton, nascut mort de la bun inceput (exact ca si fratele, sau sora petroliera, conducta Constanta-Trieste, cu variatiunile ulterioare) si n-a avut niciodata mai mult de 10-20% sanse de reusita. 

      Restul a fost retorica anti-ruseasca, gaunoasa, dar care da intotdeauna bine la romanul patriot, care (la modul pur teoretic, desigur) vede rosu/negru in fata ochilor cand aude de Rusia. 

      Cu Nabucco, s-a umflat pipota razboinico-patrioata atat de tare in noi, incat nici macar n-am bagat de seama cum, rand pe rand, promotorii initiali ai proiectului s-au retras. Ca-n bancul ala cu jocul de poker, in care intotdeauna exista un fraier - daca te asezi la masa de joc si nu ti-ai dat seama din prima cine-i fraierul, atunci cu siguranta tu esti ala. 

      Asa si cu Romania. Ne-am aburcat pe varful muntelui si-am zidit cetate impotriva navalitorilor muscali, iar muscalii, mama lor de nemernici, in loc sa ne atace si sa ne transforme in eroii Europei, ne-au ocolit, cu petrolul si gazele si prietenii lor centrasiatici cu tot. 

      Da' nu-i nimic, mai avem niste asi in maneca. Bagam mare cu gazele de sist si transformam 5-7% din teritoriul tarii in zona interzisa oamenilor, fara sa ne-alegem practic cu nimic, doar asa, de-ai naibii, sa le aratam rusilor ca nu ne pasa de ei...

      Parafrazandu-l pe unul de-al lor, o sa luptam pentru independenta energetica de Rusia pana n-o sa mai ramana piatra pe piatra in Romania. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb