Rusia ar putea intra în afaceri energetice cu România doar ca partener majoritar

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 mai 2009

Rusia ar putea intra în afaceri energetice cu România doar ca partener majoritar

Rusia ar putea cere 51% din acţiunile unei societăţi mixte care ar putea rezulta în urma colaborării cu România, pentru realizarea unei centrale electrice pe gaze, a declarat, ieri, preşedintele IRE (Institutul Român pentru Studii Energetice), Jean Constantinescu. "În primul rând, este un interes de investiţii foarte mare. Ştiind că toate centralele pe gaze din România trebuie demolate, asta ar fi o afacere foarte bună, dacă s-ar materializa. Ruşii ar putea cere 51% din acţiuni. Ei, pe unde s-au implicat în investiţii, au cerut cel puţin 51% din afacere", a spus preşedintele IRE, referindu-se la discuţiile purtate miercuri de ministrul economiei, Adriean Videanu, cu ministrul rus al energiei, Serghei Smatko, cu privire la posibilitatea dezvoltării comune a unor centrale electrice care să funcţioneze pe gaze.

Potrivit NewsIn, Jean Constantinescu spune că pentru construirea centralei ar trebui să se constituie mai întâi o societate mixtă: "Partea română ar da locaţia. Noi contribuim cu amplasamentul unei centrale deja existente. Poate fi vizată şi centrala electrică de 600 MW pe care Romgaz vrea să şi-o contruiască la Iernut, care este cea mai importantă din Ardeal şi este foarte veche. Eu văd o centrală formată din două grupuri, fie de câte 300 MW fiecare, fie de câte 500 MW. Rar se contruieşte o centrală cu o singură unitate. Contează şi faptul că deja există conexiunile la reţelele de gaze şi energie electrică, plus facilităţile ce pot fi reutilizate. Orice investiţie este un lucru bun, deşi această centrală nu va avea o poziţie dominantă în piaţă".

Preşedintele IRE consideră că ar putea fi vorba şi de o centrală a Electrocentrale Bucureşti sau a Termoelectrica. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, i-a propus, miercuri, ministrului rus al Energiei, Serghei Smatko, posibilitatea dezvoltării comune a unor centrale electrice care să funcţioneze pe gaze.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb