Insolvenţa Hidroelectrica ar putea fi ridicată în luna noiembrie, potrivit discuţiilor cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale, a declarat, ieri, Alexandru Săndulescu, director în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).
Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: "Din discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale la care am asistat, am înţeles că undeva prin noiembrie urmează să fie ridicată insolvenţa Hidroelectrica. Deci poate Hidroelectrica să intre într-un regim de funcţionare normal. Rămâne să vedem dacă acest lucru se va şi adeveri".
Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012, ulterior denunţând mai multe contracte cu "băieţii deştepţi din energie", considerate că au produs pierderi de peste un miliard de euro pentru companie.
• Ofertă îmbunătăţită pentru Unităţile 3 şi 4
În ceea ce priveşte reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, Alexandru Săndulescu a menţionat că, pe plan mondial, majoritatea proiectelor nucleare s-au realizat numai cu o formă de garantare a investiţiei respective: "De altfel, aici avem nişte progrese în ultima perioadă de timp, respectiv avem o ofertă îmbunătăţită din partea consorţiului care urmează să realizeze construcţia celor două unităţi. Este vorba despre un consorţiu din Canada. Pe de o parte ştim, în momentul de faţă, cu o aproximaţie destul de bună, cât va costa respectivul proiect depăşind acea fază de estimare de 4 miliarde de euro, făcută prin 2008 pe baza unui studiu de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte dar pentru o singură unitate. Este, deci, o estimare absolut grosieră. Avem o valoare şi mai avem încă ceva, un studiu de fezabilitate care arată că investiţia este fezabilă, face şi nişte recomandări care sunt în zona aceasta a mecanismelor de garantare".
Potrivit acestuia, o formă de garantare ar fi printr-o piaţă de capacităţi, care să asigure o predictibilitate a unor venituri pentru simplul motiv că este realizată respectiva capacitate.
Oficialul Ministerului Economiei a mai spus: "Sunt şi alte forme de garantare propuse de către consultant. Noi avem în pregătire la nivelul ministerului un memorandum către Guvernul României cu mai multe variante de continuare a acestui proiect. La Tarniţa, avem de anul trecut finalizate atât proiectul de anunţ cât şi proiectul de caiet de sarcini pentru atragerea de investitori. Din păcate, aceste proiecte trebuiau aprobate, trebuie încă aprobate, de către un consiliu interministerial şi cam de pe la începutul anului încercăm, şi putem spune că am reuşit, să constituim respectivul comitet interministerial. Dificultăţile în realizarea respectivul comitet interministerial au fost cauzate de instabilitatea la nivelul secretariatelor de stat care urmau să facă parte din respectivul for în condiţiile în care au fost mai multe schimbări guvernamentale anul acesta".
Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) a hotărât să emită acordul de mediu pentru continuarea lucrărilor de construire şi finalizare a Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.
Decizia a fost luată în urma analizării calităţii raportului privind impactul pe care îl va avea proiectul de continuare a lucrărilor de construire şi finalizare a celor două unităţi de la Cernavodă asupra mediului. În urma cercetării, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare "Delta Dunării" (INCDDD) Tulcea afirmă că impactul de mediu al acestui proiect este nesemnificativ.