Şase case de compensare s-au reunit pentru decontarea plăţilor în euro

Elena Deacu
Companii / 25 iunie 2015

Şase companii membre ale Asociaţiei Europene a Caselor de Compensare Automată (EACHA) şi-au unit forţele pentru a oferi servicii centralizate şi optimizate de procesare a tranzacţiilor din Zona Unică de Plăţi în Euro (SEPA).

În acest scop, a fost fondată o nouă companie denumită Cooperativa Europeană de Compensare (ECC), înregistrată în data de 23 iunie 2015. Obiectivul ECC este acela de creştere a interoperabilităţii şi eficienţei în Zona Unică de Plăţi în Euro prin intermediul unei platforme comune de servicii. Noua platformă europeană, ce va deveni operaţională la finele anului 2015, va oferi un model centralizat optimizat de interoperabilitate a caselor de compensare, bazat pe cadrul EACHA, utilizând un model multi-ciclic şi decontarea interbancară în sistemul TARGET2. ECC a fost fondată de un grup de case de compensare automată europene - DIAS - Grecia, Equens - Olanda /Germania/Italia, Iberpay - Spania, ICBPI - Italia, KIR - Polonia şi TRANSFOND - România. La momentul actual, aceste entităţi împreună cu sisteme similare din trei bănci centrale - Banca d'Italia, Deutsche Bundesbank şi Oesterreichische Nationalbank - intenţionează să proceseze tranzacţiile între casele de compensare automată participante, mai exact tranzacţiile transmise de la o casă de compensare automată la alta. Participarea în ECC va fi deschisă tuturor caselor de compensare automată europene.

Odată cu migrarea la SEPA, este de aşteptat ca piaţa să evolueze rapid, pentru furnizarea de servicii de plăţi optimizate şi noi soluţii inovatoare care să satisfacă aşteptările consumatorilor. Participanţii ECC percep acest aspect ca o oportunitate de livrare a serviciului extins în cadrul SEPA printr-o cooperare strânsă, în concordanţă cu aspiraţiile Uniunii Europene de a crea o piaţă europeană integrată de plăţi. Luând în considerare faptul că băncile şi corporaţiile îşi concentrează procesarea plăţilor într-un număr limitat de ţări SEPA, este de aşteptat ca volumul de legături de interoperabilitate să crească semnificativ. Platforma comună de servicii va crea economii de scară şi va sprijini creşterea cererii în piaţă.

ECC va oferi un număr semnificativ de beneficii participanţilor şi clienţilor acestora. În primul rând, aceasta permite procesarea eficientă şi sigură a volumelor de tranzacţii între casele de compensare automată, în creştere, într-o piaţă integrată de plăţi europene. Procesarea unor astfel de volume în creştere prin intermediul unei platforme unice va spori semnificativ eficientizarea costurilor valorificând economiile de scară, prin trecerea de la interoperabilitate bilaterală la modelul multilateral. În al doilea rând, acesta oferă accesibilitate deplină prestatorilor de servicii de plăţi care participă la casele de compensare automată conectate, cu mai mult de 3.200 de coduri BIC (Cod Identificare Bancară). În plus, punerea la comun a capacităţilor şi resurselor operaţionale a mai multor case de compensare automată în cadrul ECC va oferi posibilităţi viitoare de cooperare în dezvoltări ulterioare, cum ar fi compensarea şi decontarea în timp real.

Participarea la ECC este deschisă tuturor caselor de compensare automată active în Zona Unică de Plăţi în Euro (SEPA). Casele de compensare automată care au fondat ECC vor opera şi vor asigura împreună guvernanţa ECC ca pe o facilitate utilizată în comun. Casele de compensare automată participante pot beneficia de serviciile utilizate în comun, în timp ce continuă să îşi sprijine comunităţile locale sub regulile care guvernează serviciile furnizate pe acele pieţe. Michal Szymanski, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al ECC şi vice preşedinte al KIR (omologul TRANSFOND din Polonia): "Ne exprimăm încrederea că ECC va furniza clienţilor săi servicii de cea mai înaltă calitate şi utilitate. Acest sistem crează sinergii importante şi avantaje de cost la nivelul aranjamentelor de interoperabilitate a plăţilor în euro implementate sub cadrul normativ EACHA, lăsând în acelaşi timp caselor de compensare automată participante libertatea deplină de acţiune în planul comunităţilor locale ale acestora. Aşteptăm cu interes să întâmpinăm şi alte case de compensare automată pentru a participa activ în ECC şi pentru a utiliza serviciile furnizate de aceasta, aşa cum sisteme similare din bănci centrale precum Deutsche Bundesbank, Oesterreichische Nationalbank şi Banca d'Italia intenţionează să o facă."

TRANSFOND este operatorul tehnic al Sistemului Electronic de Plăţi (SEP) din România. Activitatea principală constă în furnizarea de servicii instituţiilor financiare şi financiar-bancare, în ceea ce priveşte plăţile şi decontările interbancare în monedă locală şi euro, fie pe bază brută sau netă, atât naţional cât şi transfrontalier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb