Schemă de finanţare multianuală pentru producătorii de materiale de construcţii

I.GHE.
Ziarul BURSA #Companii / 10 iulie 2023

Schemă de finanţare multianuală pentru producătorii de materiale de construcţii

Guvernul a aprobat, prin ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de vineri, implementarea unui program de sprijin pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

Schema de ajutor de stat are ca scop susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. Finanţarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcţii, stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate şi creşterea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii.

Schema de sprijin este multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanţării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament şi creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

"O astfel de schemă de ajutor de stat este necesară, pentru că astăzi importăm materiale de construcţii în valoare de 8,2 miliarde euro, pentru toate lucrările pe care le avem astăzi în operă, fie că vorbim despre marile proiecte de investiţii, fie că vorbim despre proiectele prin Anghel Saligny sau construcţiile private. Astăzi, constructorii au ajuns să determine creştere economică şi o poziţie de 6,3% din PIB, ca şi valoare, ca şi pondere a acestei industrii. Am mai găsit o cifră interesantă, care prin comparaţie cu anul, spre exemplu, 2019, când importam 6,2 miliarde de euro, azi avem 2 miliarde în plus, ceea ce arată dezvoltarea şi dinamica sectorului de construcţii, pentru că din păcate, în această perioadă n-am produs mult mai mult în România. Deci, ceea ce ne dorim este să echilibrăm balanţa comercială, ne dorim să dezvoltăm noi capacităţi de producţie în zonele defavorizate, ne propunem să sprijinim achiziţia de licenţe, de brevete, să stimulăm proprietatea intelectuală, astfel încât şi constructorii români să fie mai implicaţi în partea aceasta de cercetare-dezvoltare pe materiale noi, pe materiale care sunt cerute în conformitate cu noua orientare, cu orientarea Comisiei Europene de a fi mai verzi şi atunci, ciclul trebuie să fie de producţia a materialelor, să fie de asemenea unul integrat în economia circulară", a declarat Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, în briefingul de presă susţinut după şedinţa de guvern.

Ministrul Economiei a precizat că s-a apelat la această schemă de finanţare multianuală, cu o alocare de 150 milioane euro pe an, deoarece astfel ajutorul acordat companiilor se încadrează în Regulamentul european 651/2014 şi nu este necesară notificarea Comisiei Europene pentru a accesa fondurile începând cu anul în curs. El a mai spus că instituirea acestei scheme de sprijin a avut aprobarea întregii industrii de profil.

"Am avut discuţii, împreună cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, la Guvern, cu principalii constructori din ţară, pentru că ei sunt utilizatorii acestui program, până la urmă, ei sunt beneficiarii, să vorbim despre necesitatea de a avea produse, materiale de construcţii produse în România. Răspunsul a fost că da, iniţiativa este foarte bună, pentru că, în foarte multe dintre proiectele lor, durata aprovizionării este unul din factorii care produc întârzieri în execuţia proiectelor respective şi, atunci, este o idee extrem de bună. De asemenea, am avut o întâlnire, la sediul ministerului, cu patronatele din zona materialelor de construcţii. Ca să înţelegem mai bine şi să explicăm de ce această formă a ordonanţei de urgenţă, am solicitat şi am primit clarificări de la ei pe această propunere de ordonanţă, în conformitate cu acest regulament european 651. Fac această precizare mereu pentru că, spre exemplu, dacă întrebaţi despre produsele siderurgice, despre fierul beton, acesta nu va putea să fie în conformitate cu acest regulament, să fie sprijinită şi încurajarea dezvoltării unei astfel de capacităţi de producţie, deşi este evident că avem nevoie de o astfel de capacitate, când importăm foarte mult fier beton astăzi în ţară; pentru aceştia cu care ne-am întâlnit deja, cei care doresc să investească în acest domeniu, încercăm să identificăm, împreună cu colegii din Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Fondurilor Europene, alte posibilităţi de a stimula o astfel de producţie", a mai spus Radu Oprea.

Ministrul Economiei susţine că în urma aplicării acestei scheme de sprijin, producţia de materiale de construcţii va creşte cu cel puţin 10%, ceea ce înseamnă o majorare de 500 milioane euro a producţiei din România, şi va duce la crearea a cel puţin 20.000 de locuri de muncă. Ghidul care va conţine cu condiţiile specifice pentru accesul companiilor la noua schemă de sprijin va fi aprobat printr-o hotărâre de guvern, după ce în prealabil va fi dezbătut cu producătorii de materiale de construcţii din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acest program accelerat in infrastructura, conditionat de EU si cu limite de timp are nevoie de bitum, de asfalt si alte produse chimice, polifenoli, polietilena etcToate acestea sunt materialele pe care le produceau rafinariile Arpechim, taiata de OMV. Produse la Rafo pierduta pe mana lui Tender si acolitii lui americani. Sau in cele 7 combinate ruinate si falimentate de Ioan Nicolae. Acum cand avem ocazia se construim infrastructura Romania cumpara la pret mare ce se producea cu rezerve din solul tarii, loco si cu zeci de mii de locuri de munca bune si sigure! Yot de PSD, al d Oprea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb