Se adânceşte prăpastia între consumatori şi producătorii de energie verde

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 aprilie 2013

Se adânceşte prăpastia între consumatori şi producătorii de energie verde

Producătorii de energie "verde" (din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperează costurile integral de la consumatori. În prezent, producătorii de energie eoliană primesc 2 certificate verzi/MWh, cei care produc energie fotovoltaică au 6 certificate verzi/MWh, iar cei care au microhidrocentrale - 3 certificate verzi/MWh. Preţul de tranzacţionare al unui certificat a fost, în ultimii ani, în jur de 50-55 de euro. În ultimele luni, acest preţ de tranzacţionare a scăzut şi până la 45 de euro/certificat.

Ministerul Economiei a publicat, la începutul lunii, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care modifică schema de sprijin acordată energiei regenerabile, măsură care se doreşte a fi în favoarea consumatorilor. Dezbaterile mai mult i-au învrăjbit decât i-au împăcat pe marii consumatori cu producătorii de energie verde. Consumatorii vor o ajustare drastică a schemei, iar producătorii sunt dis-puşi la mici concesii.

Ordonanţa propune amânarea, pentru trei ani şi jumătate, a tranzacţionării unui anumit număr de certificate verzi de la unităţile de producţie funcţionale, scutirea de la plată a jumătate din certificate pentru marii consumatori de energie, introducerea energiei regenerabile în coşul de consum pentru a diminua preţul plătit de populaţie. Ordonanţa nu prevede micşorarea numărului şi valorii maxime a certificatelor verzi.

În cadrul dezbaterilor care au avut loc în această săptămână, la Comisia de Industrie a Camerei Deputaţilor, marii consumatori şi producătorii au evitat să se întâlnească faţă în faţă şi au preferat să-şi spună separat păsurile către parlamentarii dispuşi să-i asculte.

Cert este că marii consumatori (Alro, Arcelor Mittal şi Feral Tulcea) cer diminuarea valorii maxime a certificatelor, iar producătorii se opun scutirii de la plata certificatelor a marilor consumatori.

Industria eoliană este dispusă să amâne tranzacţionarea a doar 0,25 certificate/MWh, nu a unui certificat/MWh aşa cum stipulează textul proiectului de ordonanţă. Investitorii în parcurile eoliene apreciază că varianta propusă de ei va aduce o ieftinire cu 12,5% a costurilor cu certificatele pe care le au consumatorii. Producătorii din industria eoliană vor să participe la coşul de energie pentru piaţa reglementată, pe motiv că electricitatea pe care o produc este cea mai ieftină de pe piaţă şi consumatorii casnici ar putea beneficia de o reducere a facturilor.

Industria fotovoltaică respinge orice modificare a legii care stabileşte schema de sprijin acuzând autorităţile că le-au blocat proiectele şi finanţările. Pentru industria fotovoltaică, Ministerul Economiei a propus rostogolirea a 2 certificate/MWh.

Iulian Iancu, şeful Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor, care a promovat schema de sprijin a energiei regenerabile, a făcut apel la toate părţile implicate pentru a se pune de acord asupra propunerii care va fi înaintată Ministerului Economiei, astfel încât modificarea să fie acceptată atât de consumatori, cât şi de producători şi să poată fi luată în calcul de autorităţi. Domnia sa susţine că modificarea nu trebuie să afecteze atragerea de noi investiţii în domeniul energiei regenerabile şi trebuie să fie şi în concordanţă cu suportabilitatea industriei din ţara noastră.

Reprezentanţii ANRE agreează forma înaintată de minister, apreciind că este convenabilă atât pentru consumatori, cât şi pentru producătorii de energie verde, cu condiţia să nu fie aplicată retroactiv.

În dezbatere a intrat şi Transelectrica SA, care solicită o cotă de 0,1-0,2% din certificatele verzi acordate producătorilor de energie curată pentru a întări reţeaua de transport, care trebuie să preia această energie. Propunerea a fost respinsă vehement de investitori arătând că atât timp cât au contracte şi autorizaţii de racordare înseamnă că reţeaua existentă poate să preia noile capacităţi.

Tot din zona Transelectrica a venit şi propunerea ca investitorii în energia verde să devină acţionari la viitoarea hidrocentrală Tarniţa, pentru a participa cu capital la construcţia acestei unităţi necesare pentru echilibrarea sistemului energetic. Producătorii au luat foc spunând că o asemenea măsură ar echivala cu o naţionalizare.

Cum schema suport a producţiei de energie "verde" aplicată în ţara noastră este generoasă, poate cea mai generoasă din Europa, trăim un adevărat "boom" al investiţiilor în parcuri eoliene şi fotovoltaice în special. Şi aşa facturile populaţiei şi agenţilor economici au început să crească vertiginos. De exemplu, în acest an, plătim cu 70% mai mult decât anul trecut pentru energia "verde".

Dacă pentru populaţie şi micii consumatori factura energiei curate este, deocamdată, suportabilă, pentru industrie "decontul" este unul usturător.

În ultimii ani, certificatele verzi s-au tranzacţionat la preţ maxim din cauza faptului că nu producem suficientă energie verde cât să acoperim cererea (cotele obligatorii de achiziţie a certificatelor).

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sa se spuna clar,cum este in fiecare tara,sa vedem si noi cu cat sunt mai corupte guvernele noastre fata de alte guverne.

    1. Ceea ce nu spune sincer dl ministru al energiei Nita, ca sa nu zic ca minte, este faptul ca Romania NU are cea mai generoasa schema de sprijin. Si nu o zic eu, ci studii la nivel european. Apoi, sa zica dl Nita si de ajutorul de stat acordat gratuit si fara punct de vedere de la Comisia Europeana si Concurenta pt Complexele Energetice Oltenia si Hunedoara... HG-ul ala nu va duce la cresterea facturii la populatie? Pai, ce facem, zicem ca vrem facturi mai reduse, taiem intr-o parte, da bagam pe alta?? Si daca suntem la capitolul de banuieli de coruptie si populism, merita sa intrebam din ce colegiu electoral, din ce zona de influenta a fost ales dl Ponta?

    Terminati cu denumirile propagandistice! Nu orice energie regenerabila e si verde. Microhidrocentralele sunt verzi ca smoala, reprezinta de fapt, in ansamblu, cel mai mare dezastru ecologic din Romania contemporana. Indivizii din mafia MHC-urilor trebuie recompensati cu ani la racoare, nu cu certificate verzi. Si pentru uciderea raurilor si pentru coruptia, presiunile si santajele pe baza carora si-au obtinut toti avizele si acordurile ilegale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb