SEPTIMIU STOICA, PREŞEDINTE AGA BRM: "Sperăm să facem pasul spre zona pieţelor angro de energie electrică"

M.G.
Companii / 17 martie 2022

Septimiu Stoica

Septimiu Stoica

Sperăm să facem pasul spre zona pieţelor angro de energie electrică, a declarat, astăzi, Septimiu Stoica, preşedinte AGA Bursa Română de Mărfuri (BRM), în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Stoica a afirmat: "BRM este o bursă care împlineşte anul acesta 30 de ani de funcţionare neîntreruptă pe piaţa românească. Sper eu că am acumulat suficientă experienţă care poate să fie oferită partenerilor noştri şi celor care profesional au nevoie de această experienţă. (...) Deşi BRM are vocaţia unei burse generale şi aşa a funcţionat în primele decenii de activitate, în ultimii 5 ani de zile s-a specializat în a fi o adevărată bursă de energie. În domeniul gazelor naturale preponderent se fac operaţiunile bursiere la BRM. Aici cifrele sunt impresionante pentru cinci ani de activitate. În 2017 am avut peste 77 de TW, ne-am revenit cu greu după ce a fost retrasă OUG 114/2018, iar după 5 ani am reuşit să ne apropiem de valoarea respectivă cu 55,5 TW în 2021. Avem piaţă retail, piaţă spot, forward, de echilibrare şi încercăm să satisfacem toţi posibilii utilizatori. Nu tranzacţionăm doar gaze naturale, ci şi energie electrică, doar pe piaţa de retail, la nivelul sutelor de mii de MW. Sperăm să facem pasul şi spre zona pieţelor angro pe energie electrică, dar tranzacţionăm toată gama de produse energetice, tranzacţionăm petrol şi certificate de carbon unde suntem piaţa dominantă din România cu procente de peste 50%. În 2019 am tranzacţionat aproape 2 milioane de certificate de dioxid de carbon".

Stoica a ridicat de asemenea o întrebare, anume cum ar fi arătat piaţa de energie electrică dacă BRM-ului i s-ar fi permis să lanseze produse derivate pe energie electrică. Potrivit acestuia, BRM încearcă încă din 2008 să lanseze astfel de produse bursiere, dar nu i s-a permis. Amintim că legea energiei electrice a fost modificată recent şi s-a eliminat monopulul OPCOM asupra tranzacţiilor cu energie electrică.

"Pe o piaţă ar trebui să existe posibilitatea să poţi să propui, şi din motive concurenţiale şi pentru avantajul clienţilor tăi, servicii, platforme, produse. (...) Pieţele sunt dezvoltate de operatori. Ele nu reprezintă darul şi menirea reglementatorului. Dacă ne lăsăm pe seama dânşilor... Nu întotdeauna au deschiderea spre lucrul acesta. Sunt suficient de conservatori, de multe ori rigizi şi nu vor să se complice. Poate şi din cauza lipsei de know-how în materie. (...) Povestea noastră, a BRM, ar merita narată şi uneori sunt bântuit de acest gând: ce s-ar fi întâmplat cu piaţa de energie dacă cel puţin noi am fi fost lăsaţi să oferim pieţei ce am vrut să facem. Din 2008 am avut gândul să avem produse derivate pe energie. Ni s-a pus repede capac de către CNVM-ul de atunci şi a trebuit să treacă ani de zile pentru a ajunge în 2021-2022 (pentru lansarea produselor) şi cred că piaţa aceasta ar fi arătat altfel dacă din 2008, 2010, 2012 şi aşa mai departe am fi avut produse derivate pe energie. Lipsa de predictibilitate a preţurilor altfel ar fi fost întâmpinată în România", a spus Septimiu Stoica.

Acesta a adăugat că BRM ar fi vrut să fie partener în proiectul Contrapărţii Centrale al Bursei de Valori Bucureşti.

"Nu s-a putut, asta este, dar îi susţinem pe colegii noştrii", a conchis Stoica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb