SIMA 2013: Festivalul inovaţiilor în agricultură

MIREL SCHERER
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 12 decembrie 2012

SIMA 2013: Festivalul inovaţiilor în agricultură

Toată planeta agricolă va fi prezentă în februarie anul viitor la Paris unde se vor desfăşura, simultan, două expoziţii specializate: SIA (Salonul internaţional al agriculturii) care va avea loc între 23 februarie şi 3 martie 2013 în holurile de expoziţie de la Porte de Versailles şi SIMA- SIMAGENA (Mondialul Furnizorilor pentru agricultură şi creşterea animalelor) care se va desfăşura din 24 în 28 februarie 2013 la Parcul expoziţional Paris Nord Villepinte.

Vizitatori din 123 de ţări vor participa la SIMA (www. simaonline, www.terre-net.fr).comsalon al tuturor formelor de agricultură care se va desfăşura anul viitor sub sloganul < agricultura performantă şi durabilă >.

Echipamentele pentru agricultură cunosc o efervescenţă deosebită. Astfel, cifra de afaceri realizată de furnizorii francezi pentru agricultură şi creşterea animalelor va bate toate recordurile în 2012. O tendinţă confirmată în octombrie 2012 de Patrick Pérard, preşedintele Axema (Asociaţia industriaşilor agro-echipamentelor). "Piaţa agro-echipamentelor este în creştere în 2012", a precizat specialistul. Vânzările tuturor familiilor de echipamente au crescut cu 18% în primul trimestru 2012 şi această evoluţie va continua pe tot parcursul anului. Estimăm, astfel, cifra de afaceri în 2012 a agro-echipamentelor pe piaţa franceză la 5,43 miliarde de euro (comparabil cu 4,6 miliarde de euro în 2011).

"Toţi indicatorii sunt pe verde şi profesioniştii maşinilor agricole aşteaptă cu nerăbdare cea de a 75-a ediţie a acestui salon", explică Martine Dégremont, director al SIMA-SIMAGENA, adăugând: < Înregistrăm deja, în prezent, 1350 de expozanţi din 40 de ţări reprezentând 1670 branduri".  Mai mult de jumătate din expozanţi sunt francezi, 29% venind din străinătate.

Trei ţări sunt invitatele de onoare ale acestei ediţii - Algeria, Kazahstan şi China.

Începând de la prima ediţie, desfăşurată în 1922 la Grand Palais B Paris, salonul SIMA- SIMAGENA, care atunci se numea Salonul maşinilor agricole, nu a încetat să prezinte în avanpremieră inovaţii care au revoluţionat lumea agricolă. Cum ar fi de exemplu, pneurile agricole prezentate pentru prima dată pe un tumbărău pentru recoltarea sfeclei în 1931 sau robotul de muls în 1993. Sau, mai recent, în 2009, tractorul cu motor pe bază de hidrogen.

Cea de a 75-a ediţie nu face excepţie de la această tradiţie: 19 inovaţii au fost alese de juriul internaţional printre cele 300 de noutăţi tehnice ce vor fi prezentate în februarie viitor. Trei medalii de aur, patru de argint şi 12 citaţii au fost acordate cu ocazia unei ceremonii care a avut loc la Paris pe 20 noiembrie 2013.  "Aceste inovaţii evidenţiază trei mari tendinţe", explică Hugues de Jouvenel, preşedinte al Futuribles International - integrarea din ce în ce mai puternică a tehnologiilor de informaţie şi de comunicaţie în domeniul echipamentelor agricole; ameliorarea eficienţei tehnice, economice şi de mediu a maşinilor, precum şi utilizarea lor mai simplă; încorporarea exigenţelor de se­curitate în re-concepţia ma­şinilor (existente sau noi).

Întreprinderea Claas a fost distinsă astfel cu două trofee de aur.

Pentru primă oară în istoria combinelor, constructorul franco-german a reuşit să pună la punct un sis­tem de reglaj automat şi continuu al funcţionării acestui tip de echipament. Este vorba de un veritabil sis­tem expert bazat pe numeroşi senzori şi care înmagazinează experienţa conducătorilor experimentaţi ai acestor maşini. Informaţiile furnizate de aceşti senzori, în particular măsura cantităţii de seminţe curate, alimentează algoritmurile de pilotaj ale grilelor superioare şi inferioare, a regimului de ventilaţie şi a elementelor de separare. Adaptările maşinii la situaţia din câmp se produc în timp real. Sistemul reduce costurile şi ameliorează calitatea recoltei.

Al doilea trofeu de aur primit de Claas este, de asemenea, o premieră tehnologică. Terminalul Universel Isobus "UT App'", un proiect care este în curs de dezvoltare, va putea fi înlocuit cu un terminal de tip universal de tip < tabletă > (Ipad sau tabletă sub sistem de exploatare Android). Această tabletă devine unica interfaţă om-maşină şi poate îmbarca alte aplicaţii cum ar fi pilotajul instalaţiilor de biogaz, buletinul meteorologic, mailuri etc.

În sfârşit, al treilea trofeu de aur a fost acordat unei invenţii care îi va face geloşi pe constructorii de automobile. John Deere a pus la punct un tractor < multifuel >: motorul său poate utiliza diferite tipuri de carburant de origine minerală sau vegetală, singure sau în amestec, stocate într-un rezervor comun. Secretul acestei performanţe? Senzorii de intrare care măsoară vâscozitatea, densitatea, permitivitatea şi temperatura acestuia sau a amestecului prezent în rezervor. Unitatea de control a motorului determină parametrii acestuia pentru a satisface exigenţele Fazei 4 a nivelurilor de poluare. Alţi senzori de ieşire verifică dacă aceşti parametrii corespund cu acest nivel de poluare. Această soluţie permite utilizarea carburanţilor vegetali produşi de exploatarea agricolă. Pentru a putea funcţiona în Europa, acest concept va trebui totuşi să aştepte ca legislaţia actuală să ia în consideraţie alţi carburanţi decât GNR care este impus.

Mergeţi, aşadar la SIMA, în februarie 2013 ca să descoperiţi toate aceste invenţii şi bineînţeles multe altele...

Redactor şef al jurnalului web de noutăţi tehnologice şi industriale Fabrication Mécanique (http://fabricationmecanique.wordpress.cm), Mirel Scherer este absolvent al Institutului Politehnic din Bucureşti. Ziarist din 1981 în presa tehnică din Franţa, el a fost redactor şef adjunct al revistei Industrie et Technologies şi "grand reporter" la importantul săptămânal economic şi industrial L'Usine Nouvelle. Specialist în informatica industrială, automatisme industriale şi echipamente de producţie, el a fost distins de mai multe ori cu Trofeul celui mai bun jurnalist, acordat de Clubul presei informatice din Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb