Consiliul Consultativ al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a fost modificat, zilele trecute, încălcându-se legislaţia de profil, atrag atenţia unii specialişti din domeniu.
Aceştia subliniază că, acum, după ultimele modificări, au fost eliminaţi reprezentanţii organizaţiilor profesionale din componenţa Consiliului, deşi Legea 160/2012 impune, la articolul 6 litera e), că această structură trebuie să conţină "2 membri din partea organizaţiilor profesionale".
Concret, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) şi Ioan Ignat, din partea Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), au fost înlocuiţi, la finalul săptămânii trecute, cu Gheorghe Beuşteanu, de la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) şi, respectiv Ionel Ilie, de la Complexul Energetic Oltenia.
"Poate că cei doi noi membri care-i înlocuiesc pe domnii Lungu şi Ignat sunt persoane de calitate, însă entităţile pe care le reprezintă nu sunt organizaţii profesionale. Este un abuz pe care îl fac cei care au hotărât să facă aceste numiri. În mod evident este încălcată legea, iar noi ne simţim lezaţi cu toţii", atenţionează specialiştii citaţi.
Contactaţi telefonic, reprezentanţii ANRE ne-au precizat că numirile membrilor Consiliului Consultativ revin, în exclusivitate, premierului ţării. Aceştia ne-au menţionat: "Noi nu am făcut nicio propunere şi nicio diligenţă în legătură cu schimbările componenţei Consiliului, pentru că nu intră în atribuţiile ANRE acest lucru, fiind apanajul exclusiv al prim- ministrului.
Doar acesta face numiri în Consiliul Consultativ, în baza solicitărilor primite de la organizaţiile patronale".
Conform informaţiilor de pe site-ul ANRE, actuala componenţă a Consiliului Consultativ este:
- Alexandru Săndulescu, numit ca reprezentant al Ministerului Economiei, dar care nu mai activează în cadrul acestui minister;
- Corneliu Condrea, din partea Ministerului Economiei;
- Silvia Văsceanu, Federaţia Patronală a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE);
- Alexandru Maximescu, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze;
- Victor Florescu, Blocul Naţional Sindical;
- Eugen Luha, Federaţia Sindicatelor Gaz - România;
- Tudor Pendiuc, numit ca reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România, însă nu mai este primarul Piteştiului;
- Gheorghe Beuşteanu, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii;
- Ionel Ilie, Societatea Complexul Energetic Oltenia SA;
- Ion Dobroiu, Asociaţia Naţională a Consumatorilor de Energie din România (ANCER);
- Vasile Cazan, Confederaţia Naţională a Federaţiilor şi Asociaţiilor de Consumatori (Convenţia CONROM);
- Dana Luiza Drăghici, Consiliul Concurenţei;
- Emil Niţă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Legea 160/2012 prevede, la articolul 6: "(1) Comitetul de reglementare al ANRE este asistat de un consiliu consultativ format din 13 membri, numiţi prin decizie a prim- ministrului, din care:
a) 2 membri din partea direcţiei de specialitate din ministerul de resort;
b) 2 membri din partea asociaţiilor patronale din sectorul de activitate energie, petrol, gaze naturale şi minerit energetic;
c) 2 membri din partea organizaţiilor sindicale ale salariaţilor din sectorul de activitate energie, petrol, gaze naturale şi minerit energetic;
d) un membru din partea asociaţiilor din administraţia publică locală;
e) 2 membri din partea organizaţiilor profesionale;
f) 2 membri din partea asociaţiilor consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale;
g) un membru din partea Consiliului Concurenţei;
h) un membru din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor - ANPC".
Conform aceleiaşi legi, Consiliul Consultativ asigură armonizarea intereselor operatorilor economici din sectorul energiei electrice, termice şi al gazelor naturale cu cele ale consumatorilor, evaluează impactul reglementărilor ANRE şi face propuneri de îmbunătăţire a acestora.
Această structură este convocată de către preşedintele ANRE cel puţin o dată pe lună, de regulă înainte de şedinţele Comitetului de reglementare, în vederea dezbaterii ordinii de zi a acestora.