Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, a anunţat că a trimis Ministerului Sănătăţii, la cererea acestei instituţii, lista cu necesităţile urgente ale spitalelor braşovene. Potrivit lui Pascu, spitalele braşovene care se află în subordinea Consiliului Judeţean Braşov au nevoie urgentă de aparatură şi de investiţii de aproape 77 de milioane de lei (aproximativ 17,5 milioane de euro). "Numai aparatura necesară pentru asigurarea unor standarde normale, adică nu aparate de care nu ar fi nevoie, ar ajunge la aproximativ 20,248 milioane de lei. În ceea ce priveşte investiţiile în modernizare şi extindere, valoarea acestora ar ajunge la aproximativ 56,149 milioane de lei", a spus Pascu. Acesta a mai precizat că şi Consiliul Judeţean va contribui la aceste investiţii cu un milion de lei la aparatură şi cu 1,684 milioane de lei la modernizări şi extinderi. "Noi vom bugeta aceste sume pentru cofinanţarea investiţiilor respective. Va fi problemă atunci când vom vedea că cei de la minister nu vor lua în considerare cererile noastre, dar sumele care vor rămâne necheltuite vor intra probabil într-o eventuală rectificare în vară", a mai spus Pascu.
În total, spitalele braşovene au nevoie de 26 de aparate medicale. Spitalul Judeţean Braşov a solicitat un aparat de anestezie, unul de monitorizare, un video-colonoscop, un video-gastroscop, un aparat pentru secţia de oftalmologie etc.
"Investiţia majoră ar fi cea într-un accelerator linear de particule, necesar pentru tratamentul bolnavilor de cancer. La Braşov nu se mai poate face cobaltoterapie în sistem public, deoarece aparatul de la Spitalul de Oncologie nu va mai putea fi folosit din această vară, când îi expiră durata de funcţionare", a explicat la rândul său Gabriel Stanciu, director al Direcţiei de Sănătate din Consiliul Judeţean Braşov. Acesta a mai precizat că instituţia judeţeană va asigura din fonduri proprii construcţia buncărului necesar amplasării acestui aparat. "Vechiul aparat nu mai poate fi folosit din vară, iar Consiliul Judeţean va trebui să investească aproximativ 200.000 de lei în casarea acestuia", a mai spus sursa citată. "În acest moment, tratamentul bolnavilor de cancer se face exclusiv prin citostatice", a mai spus Stanciu.
• Se caută noi conduceri la Spitalul Judeţean, la Spitalul de Copii şi la Maternitate
Conducerea Consiliului Judeţean Braşov a anunţat că în scurt timp vor fi scoase la concurs posturile de conducere de la trei spitale braşovene - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Copii, unde în prezent este asigurat interimatul de doctorul Ioan Mazgarean, dar şi la Spitalul de Obstretică-Ginecologie, unde au fost descoperite mai multe deficienţe în actul managerial.