SRI, acuzat că primeşte fonduri europene într-un "proiect de supraveghere generalizată a cetăţenilor"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 8 august 2016

SRI, acuzat că primeşte fonduri europene într-un "proiect de supraveghere generalizată a cetăţenilor"

Actualizare 13:56 Ministrul interimar al Comunicaţiilor: "Proiectul SRI, aprobat deoarece toate criteriile din ghid erau îndeplinite"

Dragoş Tudorache, ministrul interimar al Comunicaţiilor, a afirmat astăzi că proiectul SRI, despre care patru ONG-uri spun că este unul "de supraveghere generalizată" a cetăţenilor, a fost aprobat pentru că îndeplinea toate criteriile din ghidul de finanţare.

''Am văzut scrisoarea APADOR-CH. Am discutat şi cu colegii de la Ministerul Fondurilor Europene. Am înţeles din discuţiile avute azi dimineaţă că SRI vor ieşi cu explicaţii tehnice în ceea ce priveşte obiectivele şi rezultatele aşteptate de la acest proiect, pentru a lămuri ceea ce, de fapt, acest proiect face sau nu face'', a declarat Dragoş Tudorache, potrivit unor surse din media.

Ministrul a precizat: ''SRI a fost prima instituţie, de fapt, care a avut un proiect pregătit şi care a fost supus autorităţii de management pentru analiză. Analiza a fost pozitivă, practic toate criteriile din ghid erau îndeplinite, motiv pentru care proiectul a fost acceptat la finanţare''.

(S.A.)

------------

Patru ONG-uri au trimis astăzi o scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene în care solicită anularea unui proiect pe fonduri europene al Serviciului Român de Informaţii (SRI), despre care afirmă că este unul "de supraveghere generalizată a cetăţenilor".

"APADOR-CH împreună cu alte trei organizaţii neguvernamentale a trimis astăzi această scrisoare deschisă mai multor instituţii naţionale şi europene (Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene, Primul Ministru, MCSI, Comisia de control a SRI, CSAT), exprimându-şi îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informaţii, cu o finanţare europeană", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul al Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Organizaţiile non-guvernamentale susţin că SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de Euro pentru "consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice".

"Proiectul, numit «SII Analytics», are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României - un adevărat sistem informatic Big Brother - fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale", precizează comunicatul.

Proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în prezent SRI derulând deja o licitaţie pentru achiziţia echipamentelor necesare şi a softurilor, se mai arată în comunicat.

Potrivit APADOR-CH, proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având acces necontrolat la informaţii.

"De exemplu prin capitolul de "analiză comportamentală", orice cetăţean ar putea avea o fişă "de bună purtare" (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de ex. Informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale", menţionează APADOR-CH.

Asociaţia mai susţine că "anumite părţi din proiect (vezi capitolele de «Recunoaştere facială» sau "Interceptarea comunicaţiilor" din documentul explicativ) ne indică faptul că proiectul are de fapt şi un scop nedeclarat - acela de supraveghere generalizată a întregii populaţii", dând exemplu "baza de date de recunoaştere facială cu aproximativ 50-60 de milioane de imagini frontale (gen carte de identitate sau paşapoarte), la care SRI are acces nelimitat şi nesupravegheat, nu are nici o utilitate/justificare în «prevenirea fraudei», aşa cum pretinde SRI în descrierea proiectului, fiind de fapt o formă de spionare a vieţii private a tuturor cetăţenilor".

Cele patru ONG-uri solicită anularea licitaţiei şi a proiectului, despre care spun că încalcă drepturile fundamendate. Totodată, organizaţiile cer includerea în condiţiile de accesare a fondurilor europene, explicit, a interdicţiei folosirii acestora pentru încălcarea sau limitarea drepturilor cetăţenilor şi dezbaterea publică a rolului exact al SRI în societatea românească, inclusiv a legislaţiei conexe, ca şi a garanţiilor eficiente pentru stoparea abuzurilor de acest tip şi transparenţei instituţionale pentru orice proiect care depăşeşte cadrul original de securitate naţională.

Cele patru ONG-uri semnatare sunt ActiveWatch, APADOR-CH, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI şi Centrul de Resurse Juridice.

Până în acest moment, SRI nu a făcut precizări privind subiectul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb