SUPLIMENT IC&T "Noile tehnologii, cum este IA, vor avea un impact asupra raportului cerere/ofertă"

Ziarul BURSA #Companii #IT / 4 iulie 2023

"Noile tehnologii, cum este IA, vor avea un impact asupra raportului cerere/ofertă"

(Interviu cu Anamaria Bumbar, Chief Operating Officer, mindit.io)

Piaţa de IT&C trece prin schimbări majore, cauzate de evenimentele din ultimii ani de zile, iar acest lucru vine şi cu oportunităţi, dar şi cu noi provocări, subliniază Anamaria Bumbar, Chief Operating Officer, mindit.io. Inteligenţa artificială, libertatea de mişcare a angajaţilor, noile tendinţe din domeniul IT&C sunt doar câteva dintre temele abordate de domnia sa în interviul de mai jos.

Reporter: Cum arată piaţa de IT&C după pandemie şi cu un război la graniţă?

Anamaria Bumbar: Piaţa de IT&C trece prin schimbări majore, cauzate de evenimentele din ultimii ani de zile, iar acest lucru vine şi cu oportunităţi, dar şi cu noi provocări. Într-adevăr, nevoia de digitalizare a produs o cerere mai mare în piaţă pentru astfel de servicii, ceea ce ne-a permis extinderea pe noi pieţe şi consolidarea poziţiei în zonele în care deja activăm. Anul trecut, mindit.io şi-a menţinut creşterea de peste 40% în comparaţie cu anul precedent. Atât veniturile noastre, cât şi numărul persoanelor care împărtăşesc valorile noastre au înregistrat o creştere semnificativă. mindit.io a reuşit să se adapteze foarte bine noului context, crescând de la an la an, iar acest lucru ne face să privim cu optimism evoluţia pieţei IT&C din România, dar şi din zona DACH (Germania, Austria, Elveţia), care sunt principalele regiuni acoperite de noi.

Reporter: Care a fost evolutia sectorului după ce s-a revenit la normalitate în privinţa evenimentelor offline?

Anamaria Bumbar: Noi ne-am bucurat foarte mult de ocazia de a participa din nou la evenimente şi de a ne putea revedea cu colegii noştri după atât de mult timp. Cu toate acestea, am păstrat flexibilitatea în ceea ce priveşte modul de lucru, iar oricine poate lucra de la birourile noastre, de acasă sau dintr-una dintre casele minditNomad pe care le avem disponibile pentru colegii noştri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Comarnic sau Constanţa. Pandemia a ajutat la normalizarea unui comportament care era o realitate pentru noi încă de la începuturile mindit.io. Indiferent de modul de lucru, se poate lucra ca o echipa unită atunci când relaţiile sunt sănătoase şi bazate pe încredere.

Reporter: Evenimentele globale în ce mod au afectat proiectele pe care le derulati?

Anamaria Bumbar: Colaborăm strâns cu parteneri din diverse domenii, ceea ce ne leagă în mod direct de portofoliul nostru de clienţi. Focusul nostru este pe furnizarea de servicii specializate de software product engineering în industriile retail, healthcare, finance şi banking, foodtech, travel, pharma şi publishing.

Fiecare client are proiectele sale specifice, cărora alocăm echipe dedicate care utilizează tehnologii de ultimă generaţie pentru a contribui la dezvoltarea unui avantaj competitiv pentru partenerii noştri. Am dezvoltat aplicaţii pentru o compania elveţiană care este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa de travel retail la nivel global, cu peste 2200 de locaţii în aeroporturi din întreaga lume. În tot acest timp am consolidat şi parteneriatul pe care mindit.io îl are cu Swisscom prin care am finalizat dezvoltarea aplicaţiei Medical Connector, o soluţie care permite comunicarea datelor DICOM în sectorul sănătăţii din Elveţia, fără restricţii de dimensiune în ceea ce priveşte fişierele trimise furnizorilor de servicii şi instituţiilor medicale.

Abordarea mindit.io, indiferent de provocările proiectelor în care suntem implicaţi, este una holistică, asigurându-ne că produsul pe care îl vom livra va fi cea mai bună opţiune posibilă pentru partenerii noştri. Luăm în calcul toţi factorii, de la funcţionalitate, performanţă, securitate, scalabilitate şi adaptabilitate continuă, şi învăţăm constant alături de partenerii noştri pentru a putea oferi noi îmbunătăţiri în ceea ce priveşte experienţa utilizatorului final. Având în vedere că ne axăm pe parteneriate de lungă durată, chiar şi ultimele evenimente globale nu au făcut altceva decât să întărească legătura pe care o avem cu partenerii noştri, o legătură bazată pe încredere reciprocă care produce valoare pentru toate părţile implicate.

Reporter: Ce strategie aţi abordat pentru a face faţă inflaţiei, dobânzilor crescute, dar şi diverselor crize, cum ar fi cea energetică?

Anamaria Bumbar: Monitori-zarea şi ajustarea bugetului a fost mereu o prioritate pentru noi, mai ales având în vedere creşterea înregistrată de mindit.io de la an la an. Punem accent pe importanţa unui business model sănătos, care asigură un risk management riguros şi soluţii de răspuns rapide în eventualitatea în care posibilele riscuri se materializează şi în care toate funcţiile de business lucrează împreună. Creşterea noastră exponenţială a fost întotdeauna bazată pe principii solide, dar şi pe analize riguroase, împreună cu simularea tuturor scenariilor posibile. Suntem exportatori de servicii şi încasările noastre sunt preponderent în euro, fapt care, însoţit de un sistem de bugetare zero-based şi controlul atent al achiziţiilor, ne-a ajutat în controlul impactului inflaţiei. mindit.io nu este un consumator semnificativ de energie, astfel că această criză nu ne-a impactat prea tare, în schimb criza semiconductorilor ne-a determinat să găsim tot felul de soluţii pentru a putea avea disponibile echipamentele de ultimă generaţie, necesare desfăşurării activităţii noastre.

Când vine vorba de acest aspect, aici am fost ajutaţi foarte mult de partenerii noştri din lanţul de aprovizionare; am comandat în avans, am actualizat rapid caracteristicile urmărite şi nu numai. În paralel, am căutat surse adiţionale de finanţare, mai ales nerambursabile sau în regim de co-finanţare.

Trebuie identificate zonele în care se pot face economii şi să fim mereu pregătiţi pentru a face ajustări în funcţie de schimbările economice.

Noi suntem o organizaţie care se bazează pe date şi de aceea am reuşit să ne creăm un sistem prin care să putem susţine creşterea organică şi P&L de peste 20%, toate acestea prin intermediul proceselor flexibile de bugetare zero-based pe care le avem implementate în cadrul mindit.io.

Reporter: Ce oportunităţi au apărut în ultima perioadă pentru sectorul în care activaţi?

Anamaria Bumbar: În ultimii ani, aş putea spune că nevoia de digitalizare a companiilor şi a instituţiilor de stat a creat cele mai multe oportunităţi de dezvoltare pentru sectorul nostru de activitate. Având în vedere că mindit.io are o echipă unită, formată din aproximativ 250 de specialişti în peste 50 de tehnologii, sunt ferm convinsă că vom continua să surprindem cu succes oportunităţile ce vor apărea în viitorul apropiat.

În 2022, am deschis mindit Swiss, biroul nostru din Elveţia, care serveşte ca punct de plecare pentru consolidarea şi extinderea parteneriatelor din zona DACH.

Reporter: Cum s-a modificat raportul cerere/ofertă în 2023?

Anamaria Bumbar: Cererea pentru servicii de software product engineering este în continuă creştere, chiar dacă în unele momente din 2023 piaţa a dat semnale de stagnare, cel puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2022.

Trendurile listate de Gartner indică faptul că oportunităţile aduse de noile tehnologii, cum este IA, vor avea un impact asupra raportului cerere/ofertă, iar noi suntem pregătiţi să răspundem acestora, prin intermediul celor aproximativ 250 de specialişti pe care îi avem în peste 50 de tehnologii.

Reporter: Care ar fi deciziile pe care autorităţile ar trebui să le ia de urgenţă pentru a dezvolta ţara noastră din punct de vedere digital şi pentru a reduce decalajele faţă de statele din Uniunea Europeană?

Anamaria Bumbar: Pe plan local, sectorul IT se dezvoltă de trei ori mai rapid decât economia naţională, care, în 2022, a înregistrat o creştere anuală de 6%. Aceste lucruri ne dau de înţeles că autorităţile au luat măsuri pozitive în acest sens, dar având în vedere actualul context global şi conflictul de la graniţă, probabil că cifrele nu vor creşte exponenţial în 2023. Factorul acesta poate duce la un răspuns din partea autorităţilor pentru a menţine acest trend pozitiv şi pentru a recupera din decalajul care încă ne desparte faţă de celelalte ţări dezvoltate din UE. Industria IT&C este una dintre cele mai importante motoare ale economiei româneşti, ceea ce ne face să credem că autorităţile vor încerca să găsească soluţii pentru ca ţara noastră să se alinieze cât mai rapid din punct de vedere digital cu restul Europei.

Reporter: Oferă România un cadru legislativ optim pentru dezvoltarea afacerilor din domeniu?

Anamaria Bumbar: În afară de scutirea de impozit, o facilitate care ajută sectorul IT românesc să îşi menţină un avantaj competitiv în exportul de servicii, cadrul legislativ pentru industria noastră este acelaşi care se aplică pentru restul companiilor din România. Ne-am bucurat să observăm îmbunătăţiri semnificative în opţiunile de comunicare cu organizaţiile statului, în ciuda faptului că încă rămân multe elemente de îmbunătăţit şi că observăm o intensificare a birocraţiei în loc de simplificare. Luând în calcul un studiu realizat de ANIS în 2022, sectorul IT&C ar putea aduce o contribuţie de 20,4 miliarde de euro la PIB până în 2025. Aceste cifre sunt promiţătoare, iar noi ca organizaţie care activează în acest domeniu trebuie să urmărim constant aceste numere, pentru a putea avea o idee despre direcţia în care se îndreaptă IT-ul în România.

Reporter: Care sunt perspectivele de dezvoltare în viitorul apropiat?

Anamaria Bumbar: Funcţionăm într-o lume în care conceptul VUCA este din ce în ce mai intens, iar în mediul de business se discută de ceva vreme despre iminenţa unei viitoare crize. Cu toate acestea, dezvoltarea de noi tehnologii care susţin revoluţionarea tuturor industriilor, precum şi preocuparea UE de a investi în digitalizare şi automatizare susţin creşterea sectorului IT din România. În 2022, sectorul IT&C a înregistrat o creştere de 17% la nivel european, iar în comparaţie cu media ţărilor din CEE, România a înregistrat o creştere de 1,2 ori mai mare în această industrie. Toate aceste lucruri nu pot decât să ne bucure şi să ne facă să aşteptăm cifre şi mai mari în următorii ani.

Reporter: Cum a evoluat piaţa muncii în această zonă?

Anamaria Bumbar: Pentru noi, schimbarea a fost una majoră, deoarece aveam o reală bucurie cu toţii când ne întâlneam la birou. În acelaşi timp, tocmai pentru că mindit.io funcţionează ca o holocraţie, bazată pe încredere între colegi, adaptarea noastră la telemuncă s-a produs foarte rapid. Chiar şi acum, colegii noştri pot alege să lucreze de unde îşi doresc ei, fie că e vorba de birou, de la ei de acasă, din coworking spaces, aflate peste tot prin ţară şi în multe oraşe de afară, sau din casele minditNomad, care sunt complet echipate cu tot ceea ce îţi trebuie pentru a lucra într-un cadru nou, la munte sau la mare. Acest mod de lucru ne uneşte şi mai mult, deoarece orice prilej şi eveniment în care ne vedem este cu atât mai aşteptat de colegii noştri, fiind o nouă ocazie de a ne întâlni şi de a petrece timp împreună.

Reporter: Care este strategia organizaţiei pe care o reprezentaţi pe termen mediu şi lung?

Anamaria Bumbar: După cum spuneam, mindit.io se concentrează asupra zonei DACH, care reprezintă un interes deosebit, iar strategia pe termen mediu este de a ne consolida şi extinde poziţia pe aceste pieţe. Experienţa noastră până în prezent a demonstrat că aici putem aduce cea mai mare valoare prin expertiza noastră acumulată în timp şi prin abordarea noastră în proiecte. Noi ne concentrăm pe proiecte de durată, deoarece credem că acestea aduc cea mai mare valoare pentru partenerii noştri. Prin intermediul acestor parteneriate, îi ajutăm să-şi transforme afacerile şi să obţină beneficii semnificative pe termen lung, iar acesta este modul în care vom continua să abordăm şi viitoarele oportunităţi.

Reporter: Ce decizii majore aţi luat în ultimul an?

Anamaria Bumbar: În ultimul an ne-am deschis un birou în Elveţia, mindit Swiss, care ne ajută să strângem şi mai bine legatură cu partenerii noştri din zona DACH, cum ar fi unul dintre cei mai mari travel retaileri globali sau Swisscom. Acest lucru facilitează consolidarea parteneriatelor existente, dar ne oferă şi o expunere mai mare pentru a lega noi parteneriate cu companii enterprise din Elveţia, Germania şi Austria, care sunt regiunile noastre de interes, la care adaugăm şi Statele Unite ale Americii, unde am început deja să dezvoltam noi proiecte alături de parteneri locali.

Reporter: Am trecut de hopul 5G; ce aşteptăm în continuare pe această linie?

Anamaria Bumbar: AI este noul buzzword. Este subiectul despre care vorbeşte toată lumea în acest moment şi putem spune că acest domeniu va continua să ţina capul de afiş în următorii 2-3 ani în sectorul IT&C.

Reporter: Aşadar, una dintre marile provocări ale momentului este Inteligenţa Artificială. Cum vedeţi avantajele şi dezavantajele dezvoltării acestui tip de tehnologie pentru sector, dar şi pentru economie în general?

Anamaria Bumbar: Inteligenţa artificială a devenit deja un instrument direct disponibil pentru consumatorii finali. Oricine poate interacţiona acum direct cu un consultant "care le ştie pe toate" (chatbot) şi care ne poate ajuta în diverse situaţii. În cadrul mindit.io, vedem IA ca o oportunitate pe care ne dorim să o valorificăm la maximum, atât pentru noi, cât şi pentru partenerii noştri. Capacitatea sistemelor de IA de a procesa cantităţi foarte mari de date într-un interval extrem de scurt este fără doar şi poate un avantaj care ne ajută să eficientizăm şi mai mult procesele noastre de dezvoltare. Noi utilizăm IA pentru a transforma proiectele şi afacerile partenerilor noştri, făcându-le mai eficiente şi mai dinamice. Cu ajutorul IA, analizăm sistemele existente şi propunem abordări alternative. Putem crea asistenţi virtuali care ajută clienţii noştri să identifice oportunităţi surprinzătoare. În prezent, în ceea ce ne priveşte pe noi ca echipă, adoptăm MLOps pentru a asigura o îmbunătăţire continuă a sistemelor de IA pe care le dezvoltăm pentru clienţii noştri. În ceea ce priveşte economia modernă, datele sunt extrem de valoroase, ceea ce face ca întreg sectorul IT&C să lucreze intens pentru a face sistemele dezvoltate să fie cât mai sigure, eficiente şi inovatoare posibil.

Toţi aceşti factori au deja un impact economic la nivel global şi vor continua să joace un rol important în următoarea perioadă.

Reporter: Unde se află România pe harta europeană a digitalizării şi a tehnologiei?

Anamaria Bumbar: Când vorbim de poziţia ţării noastre pe harta europeană a digitalizării şi tehnologiei, România se situează puţin peste mijlocul clasamentului, în spatele unor ţări ca Germania, Franţa, Suedia, Belgia, Polonia, Austria, Danemarca sau Finlanda. Antreprenorii autohtoni se confruntă încă cu provocarea de a se adapta la procesele de creare a unei soluţii tehnice care implică multipli factori. Este important să nu uităm că orice aplicaţie necesită un contract de mentenanţă şi să anticipăm adăugarea de noi funcţionalităţi în viitor. Este esenţial să avem în vedere şi zona de business intelligence, precum şi costurile asociate manipulării şi stocării datelor. Pe piaţa locală mai sunt încă aspecte ce trebuie îmbunătăţite în această privinţă. Cu toate acestea, sunt convinsă că este doar o chestiune de timp până când România se va alinia la modul de lucru adoptat deja în mai multe ţări occidentale.

Privind cu optimism spre viitorul apropiat, cred că România va câştiga câteva poziţii în anii următori, datorită iniţiativelor de digitali- zare implementate la nivel regional şi naţional.

Reporter: Vă mulţumim!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...cu cond ca IA sa fie prieten si ajutor real, nu stapan si eventual dictator!

    Limbaj de lemn pentru a ne ascunde dupa deget si a nu recunoaste ca tehnologia e in primul rand daunatoare societatii pe termen scurt si mai apoi folositoare intr-un orizont mai larg.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb