SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII / VALENTINA BAICUIANU, APMGR: "Pandemia a evidenţiat lipsa din piaţă a mii de medicamente generice, cu preţ accesibil"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 30 octombrie 2020

"Pandemia a evidenţiat lipsa din piaţă a mii de medicamente generice, cu preţ accesibil"

"Industria farmaceutică ar trebui să se afle şi în România printre primele trei industrii de prioritate strategică"

"Criza a arătat faptul că, la nivel european, există o dependenţă prea mare de materii prime cu origine în ţările non-EU"

"Mobilizarea producătorilor locali de medicamente generice a fost exemplară (...) au fost situaţii în care producţia a trebuit să fie crescută rapid cu 300%"

Producătorii locali de medicamente s-au mobilizat pentru a acoperii necesităţile din piaţă venite în urma declanşării pandemiei de coronavirus şi au adaptat "peste noapte" fluxul de producţie pentru a răspunde cererilor crescute din piaţă, în special pentru medicamente care au fost foarte solicitate la debutul pandemiei, cum ar fi paracetamolul, metamizolul etc.

"Industria producătoare de medicamente generice a demonstrat o mobilizare fără precedent în timpul pandemiei COVID-19, sprijinind atât cu donaţii de medicamente, cât şi cu materiale de protecţie, asigurând transportul materiilor prime cu avionul, ceea ce a implicat costuri semnificativ mai mari pentru producători", ne-a declarat Valentina Băicuianu, director executiv în cadrul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR).

Domnia sa consideră că este necesar ca politica medicamentului să fie definită în colaborare cu Ministerele Economiei şi Finanţelor (formalizarea unui Consiliu Inter-Ministerial), iar industria de medicamente generice şi biosimilare din România să fie suţinută de Guvern, pentru că aceste medicamente sunt strategice pentru sustenabilitatea bugetară şi accesul crescut al pacienţielor la tratament.

Valentina Băicuianu ne-a vorbit în cadrul unui interviu şi despre impactul pandemiei asupra pieţei medicamentelor, despre cum s-au adaptat producătorii locali la noul context, dar şi despre principalele măsuri pe care le consideră necesare pentru susţinerea producţiei interne de medicamente.

Reporter: Ce impact a avut pandemia asupra pieţei de medicamente?

Valentina Băicuianu: Cel mai mare impact a fost asupra accesului pacienţilor cu boli cronice la tratamente spitaliceşti. Pandemia a scos în evidenţă dificultăţile semnificative în ceea ce priveşte asigurarea aprovizionării cu medicamente, în general, dar în special cu medicamente esenţiale. Această criză a scos în evidenţă faptul că la nivel european există o dependenţă prea mare de materii prime cu origine în ţările non-EU, fapt conştientizat la nivel european. Majoritatea ţărilor din Europa se confruntă cu aceeaşi problemă. La începutul pandemiei toţi producătorii din Europa şi-au făcut probleme legate de importurile de materii prime din Asia.

Reporter: Sistemul sanitar s-a aflat şi continuă să fie sub presiune din cauza pandemiei de coronavirus. Cum s-au adaptat producătorii de medicamente locali noului context?

Valentina Băicuianu: Industria producătoare de medicamente generice a demonstrat o mobilizare fără precedent în timpul pandemiei COVID-19, sprijinind atât cu donaţii de medicamente, cât şi cu materiale de protecţie, asigurând transportul materiilor prime cu avionul, ceea ce a implicat costuri semnificativ mai mari pentru producători. Având în vedere cererea în creştere pentru medicamentele necesare tratării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, mobilizarea producătorilor locali de medicamente generice a fost exemplară, aceştia reuşind să îşi direcţioneze capacitatea de producţie preponderent către producerea de medicamente precum paracetamol, azitromicină, metamizol etc.

Reporter: A accentuat pandemia lipsa medicamentelor din piaţa locală? Ce efecte a avut criza sanitară asupra accesului la medicamente?

Valentina Băicuianu: Aş putea spune ca a reliefat-o. Luni de zile, am vorbit despre impactul taxei clawback şi al celui mai mic preţ de referinţă european, adică retragerea din piaţă a mii de medicamente generice esenţiale. Pandemia a scos în evidenţă faptul că pacienţii români n-au mai avut acces la mii de medicamente generice, cu preţ accesibil, acestea fiind retrase pe motiv de nesustenabilitate.

Reporter: Cu ce alte provocări s-au confruntat în această perioadă producătorii de medicamente?

Valentina Băicuianu: În primul rând cu necesitatea unei protecţii suplimentare pentru angajaţii din fabrici. Apoi, asigurarea continuităţii afacerii, pentru a asigura fluxul continuu de producţie şi transportul materiilor prime (producătorii au întâmpinat probleme la importurile venite din India). Mulţi dintre producători au fost nevoiţi să folosească modalităţi de trans­port mai scumpe pentru a răspunde nevoilor pieţei şi a nu întrerupe producţia. Adaptarea "peste noapte" a fluxului de producţie pentru a răspunde cererilor crescute din piaţă, în special pentru medicamente care au fost foarte solicitate la debutul pandemiei, cum ar fi paracetamolul, metamizolul etc., reprezintă o altă situaţie la care au fost nevoiţi să se adapteze. Au fost situaţii în care producţia a trebuit să fie crescută rapid cu 300%. Din punct de vedere al forţei de muncă, putem spune că angajaţii din industrie s-au adaptat rapid la noile modalităţi de lucru şi ne referim aici atât la munca de acasă, cât şi la lucrul 24/7 în zona industrială. A fost nevoie de o comunicare constantă şi deschisă pentru a răspunde întrebărilor şi temerilor colegilor care au lucrat în fabrică. Avem şi situaţii în care industria farma a ajutat companii din domeniile cele mai afectate angajând pe o perioadă determinată, personal din companiile afectate de criza COVID-19, reprezentând un model de solidaritate pe care continuăm să-l încurajăm.

Reporter: A dus această criză la o conştientizare mai mare a nevoii de dezvoltare a producţiei interne de medicamente?

Valentina Băicuianu: Probabil că a fost conştientizată această nevoie, dar se impune eleborarea şi urmarea unui plan de susţinere a medicamentelor generice şi biosimilare, dacă se doreşte ca această industrie să fie sustenabilă. Există ţări europene care au oferit un cadru fiscal extrem de favorabil şi inclusiv stimulente financiare anumitor industrii, încă de acum câteva decenii, inclusiv industriei farmaceutice de medicamente generice.

Acest lucru depinde însă foarte mult de viziunea autorităţilor şi de disponibilitatea de a planifica pe termen mediu şi lung. Industria farmaceutică ar trebui să se afle şi în România printre primele trei indus­trii de prioritate strategică .

Reporter: În ce măsură decizia de plafonare a taxei clawback vine în sprijinul producătorilor de medicamente? Este această plafonare suficientă?

Valentina Băicuianu: Măsura plafonării şi diferenţierii taxei clawback este binevenită, dar trebuie să conştientizăm faptul că aceasta este încă foarte mare pentru producătorii de medicamente generice şi biosimilare. Majoritatea statelor UE au introdus măsuri care încurajează prescrierea şi eliberarea medicamentelor generice şi biosimilare, pentru că intrarea pe piaţă a acestora constituie un factor esenţial în optimizarea bugetară şi creşterea accesului la medicamente. Consider că un astfel de set de măsuri ar putea fi definit împreună cu Guvernul pentru a se asigura sustenabilitatea acestor medicamente.

Reporter: A venit Guvernul şi cu alte măsuri de susţinere pentru producătorii de medicamente în această perioadă? Ce alte măsuri consideraţi necesare pentru susţinerea producţiei interne de medicamente?

Valentina Băicuianu: Plecând de la un aspect bine cunoscut şi anume, cel conform caruia cheltuielile pentru sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE atât pe cap de locuitor, aproximativ 1.200 euro faţă de circa 2.500 euro media UE, cât şi ca procent din PIB, 5,6% faţă de aproximativ 8,2% media UE, şi că pentru a valorifica potenţialul medicamentelor generice şi biosimilare, majoritatea statelor UE au introdus măsuri care încurajează prescrierea şi eliberarea acestora. Având în vedere că medicamentele generice şi biosimilare constituie un factor esenţial în optimizarea bugetară şi creşterea accesului pacienţilor la medicamente, consider că politica medicamentului ar trebui să fie definită în colaborare cu Ministerele Economiei şi Finanţelor (formalizarea unui Consiliu Inter-Ministerial), iar industria de medicamente generice şi biosimilare din România să fie suţinută de Guvern, pentru că aceste medicamente sunt strategice pentru sustenabilitatea bugetară şi accesul crescut. Intrarea pe piaţă a medicamentelor generice constituie un factor esenţial în optimizarea bugetară şi creşterea accesului la medicamente - astfel că în perioada 2015-2019 au fost generate 347 milioane euro economii de cost din lansările în contextul expirării patentului (prim generic) (IQVIA 2020). Pe de altă parte, accesul la medicamentele biosimilare este foarte redus, România având o adopţie doar de 6-7% faţă de alte ţări membre UE care au o adopţie între 50% şi 90%. Această adopţie foarte mică a medicamentelor biosimilare se datorează nenumăratelor blocaje la prescriere şi presupune o oportunitate ratată de creştere a accesului pacienţilor la tratamente biosimilare şi de optimizare bugetară, aspect menţionat şi de Consiliul Concurenţei.

Reporter: Ludovic Orban a declarat recent că există decizia politică pentru fabricarea Remdesivir şi Favipiravir, unele dintre cele mai eficiente medicamente de tratare a Covid-19, în ţara noastră. În ce măsură iau în calcul producătorii locali începerea producţiei acestor medicamente?

Valentina Băicuianu: Acestea sunt medicamente sub patent, deci nu ştiu cum ar putea fi produse în fabricile de medicamente generice din România, fără o derogare din partea deţinătorului de exclusivitate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum mureau ei, mititeii, de grija populatiei! Cum murisera si in in ultimii 40 de ani! Adusesera Romania pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres! Autostrazile cu sase benzi brazdau tara, elicopterele lui Popeye - scamatorul care facuse sa dispara a real fleet- fara de accident micsorau distantele, pacientii se duceau in spitalele unde intinereau si se vindecau de orice boli! Sa revenim la realitate! Veti face un simplu dus, spuneau medicii SS inainte de a-i baga pe detinuti in camerele de gazare cu Zyklon B! Ceva asemanator se intamplase in Romania! Istoria adevarata a genocidului silentios contra populatiei din ultimii 40 de ani practicat de autoritatile bolsevice si neobolsevice de dinainte si dupa 1989 va aparea in douazeci de ani> exterminarea prin medicina proasta, prin venituri inconsistente (un cunoscut academic, Adriana Iliescu, mama de 82 de ani a unei adolescente de 16 ani, era supusa exterminarii prin venituri joase> isi taiase abonamentele la telefoane pentru a putea manca, nu se stie daca manca mai mult de o paine pe zi< tratamentele medicale scumpe, implanturile erau prohibite economic, regimul de peste 30 de ani practica exterminarea economica) !!! Internetul controlat aproape in totalitate de Politica Politica Romana a Zilelor de Apoi, modul in care intregi guverne erau cumparate cu valuta pentru a distruge asa-numitele ~industrial plants~, austeritatea extrema impusa de Corifeii Lumii Inchise, propaganda de cea mai joasa calitate (~Nu sunt bani, tovarasi bolsevici si asa-zis capitalisti, doar pentru noi sunt sute de miliarde, dar nu pentru voi, sclavilor!!!~ asa se intamplase cu pensionarii, iar de fiecare data cand erau votati, taierile de venituri (vezi HoReCA, artistii, pensionarii, doctorii, muncitorii, oamenii invatamantului, cetatenii romani: PENTRU A FURA LA GREU, GUVERNELE STRAINE ALE RO SE DUCEAU LA CCR PENTRU A DECLARA SALARIILE MARITE NECONSTITUTIONALE, SCUFUNDAND RO IN SARACIA BOLSEVICA, ~BOLSEVICI AU FOST, BOLSEVICI AU RAMAS!~) o populatie lasata fara medicina, fara dinti, cu trupuri maladive si firave, inestetice, cu oameni ce mureau cu mult inainte de vreme din cauza lipsei tehnicilor medicale de regenerare, SPAGA GENERALIZATA pentru a dobandi sefia unei institutii si situarea/votarea pe liste pe baza de cotizatie la partid, un plus la salariu!!! Toalete in spatele curtii! Lipsa unui spital care sa se inalte pana la cer, care sa aiba sute de hectare de sectiuni, pe varf de munte! NU SPITALE CU DETINUTI POLITICI, TINUTI SUB CHEIE SI FARA APA> ASIMPTOMATICUL ERA CEA MAI MARE GASELNITA A ACESTEI PANDEMII CE AMENINTA SA PUNA LUMEA IN LOCKDOWN, ADICA OPONENTII ERAU SANATOSI, DAR PURTATORI DE VIRUS, DECI TREBUIA INCHISI, SEDATI, DE CE NU DECLARATI MORTI DE COVID-19, PENTRU DIVERSE SCOPURI> UNII CHIAR VORBESC DE RECOLTAREA DE ORGANE (SUTE DE MII DE DOLARI COSTA UN ORGAN!!!)! LA GRADUL DE LIPSA DE UMANITATE A ACESTOR AUTORITATI GENOCIDARE NU AR FI DE MIRARE SA NU SE ARUNCE PESTE ZONELE CARANTINATE STL-uri sau SND-uri! MII SI MII DE BOLNAVI CRONICI MURISERA IN FATA SPITALELOR COVID!!! CINE RASPUNDE DE ACEST GENOCID? STARURILE TV SE DADEAU BOLNAVE DE COVID-19, altfel pierdeau contractele! Trupele de propaganda spuneau ca nimeni nu MURISE DIN LIPSA ACCESULUI IN SPITALELE SARS COV-2! (ERAU ATATEA BOLI CARE NU AVEAU LEAC! MARILE COMPANII PHARMA NU REUSISERA UN VACCIN CONTRA CANCERULUI, BOLILOR CARDIO-VASCULARE, LEUCEMIEI, BATRANETII! SAU IL AVEAU, DAR IL TINEAU SECRET!) La $ 50, 000 de K spaga in Ro pentru media era normal: puteau spune orice! PS: in aceste zile fatidice, 10/30/2020, numarul de morti de cancer depasise cifra de 6, 852, 222 pe 2020, 11, 087 murisera de foame, 4, 154, 398murisera din cauza fumatului, 2, 078, 517 murisera din cauza bauturii, 6, 316, 746 copii murisera sub 5 ani, 847, 048, 794 eray subnutriti, morti de Covid-19, 1, 185, 481 (oare murisera de Covid sau cu Covid?)! 45, 358, 184 erau infectati de Covid-19 ca in War Z! NIMENI NU SE INGRIJEA DE EI!!! NICIUN VACCIN PENTRU CANCER, PENTRU BOLILE LUMII, NICIUN REMEDIU PENTRU FOAMETE!!! DREPTURILE OAMENILOR ERAU RESTRANSE> FARA SERVICII MEDICALE DE VIITOR, SCLAVI IN TARA, FARA VENITURI DE VIITOR, FARA UN ACOPERIS DEASUPRA CAPULUI, FARA TURISM! Cazul fratelui lui Fl. Sal. e semnificativ pentru calitatea joasa a medicinii! O pacienta bolnava de Covid dezvaluise ca erau tinute in saloane fara aer si fara apa! Defrisarea padurilor, propaganda ca se distrug raurile prin constructia de hidrocentrale (ele nu se mai construiau de intregi decenii), pentru a nu se vedea defrisarile imense... Exodul populatiei din tara lipsita de viitor, figuri sinistre ale puterii, generatori de moarte si saracie, conducatori peste zone geografice si teritorii ex- si actual estice!!! In spitalele lui Ring The Foreigner oamenii mor din lipsa tratamentului! Un martir intre martiri este Dan Smaranda din central Pitestiului, om lasat in voia destinului de o medicina neputincioasa! Cum de nu se indemnase nimeni, vice-mayor Apostolici, Genty, sa-I dea o locuinta de serviciu? OARE II MAI DATI LA DAN SMARANDA O LOCUINTA DEASUPRA CAPULUI/ SI ALTOR MII/ZECI DE MII DE NAPASTUITI? SAU STAREA LUI AVEA SA RAMANA IN CARTILE DE ISTORIE ALE VIITORULUI CA O DOVADA A SOCIETATII PRIMITIVE? Tremura prin adaposturile inopinate! Cifrele sunt sporite pentru a se regiza starea de urgent/alert, apoi prin masurile intelepte ale~ Partidului, lui Ceasca, Ro~, totul va fi redus la minimum si alegerile vor fi trucate ca intotdeauna prin softuri clonate bine alese sau cu sacii! Spionii contrari Ro nu mai sunt prinsi de mult, in schimb, lupta impotriva Aliatilor e grea! REVOLTELE NU INCETAU SA APARA!!! CUM BUSUMASERA ITALIA SI SPANIA!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb