Nici o candidatură nu a fost depusă până ieri, la ora zece (termenul limită din convocator), pentru Consiliul de Administraţie al Electrica, ce va trebui aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor de la finalul lunii octombrie, prin aplicarea metodei votului cumulativ, potrivit unor surse din piaţa de energie.
Convocatorul AGA Electrica precizează că acţionarii societăţii aveau dreptul să formuleze propuneri de candidaţi pentru ocuparea posturilor de administratori, până la data de 10 octombrie 2017, ora 10:00 (ora României).
Sursele noastre ne-au spus: "Până ieri, la ora 10:00, nu se depuseseră dosare de candidatură. După termen, la ora 10:10, s-au primit două plicuri, respectiv Doina Dascălu, fost vicepreşedinte la Curtea de Conturi, din partea statului, şi avocatul independent Ciprian Iacob din Târgovişte".
Consiliul de Administraţie al Electrica este format din şapte membri neexecutivi, patru dintre aceştia fiind independenţi.
Din actualul Consiliu de Administraţie fac parte Cristian Buşu, preşedinte, Arielle Malard de Rothschild (independent), Gicu Iorga, Ioana Drăgan, Pedro Mielgo Alvarez (independent), Willem Schoeber (independent) şi Bogdan Iliescu (independent). Membrii actualului Consiliu participă de drept la alegeri.
Sursele ne-au spus că este foarte posibil ca Doina Dascălu să îi ia locul Ioanei Drăgan, dar va fi interesant, dacă vor fi validate candidaturile depuse după expirarea termenului, dacă şi pe cine va înlocui avocatul Ciprian Iacob, în condiţiile în care, ieri, la deschiderea plicurilor, s-a constatat că acesta nu avea declaraţia de independenţă depusă.
Oficialii companiei Electrica ne-au declarat că vor urma toţi paşii procedurali pentru verificarea validităţii candidaturilor propuse, pentru respectarea legislaţiei în vigoare şi pentru încadrarea în termenul din convocator, de 13 octombrie, pentru publicarea listei de candidaţi.
Sursele ne-au mai spus că, astăzi, Comitetul de Nominalizare şi Remunerare al Electrica va verifica dacă dosarele depuse respectă criteriile de independenţă. Cel mai important aspect este ca nominalizările pentru membri independenţi să nu fi deţinut în ultimii cinci ani o funcţie în autorităţi publice centrale sau locale.
"Comitetul nu are ce să verifice în legătură cu termenul depunerii candidaturilor. Acest aspect ţine de executivul care organizează AGA", mai susţin sursele noastre.