Surse: SUA cer OPEC să îşi majoreze producţia de petrol

Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 6 iunie 2018

Surse: SUA cer OPEC să îşi majoreze producţia de petrol

Guvernul american a cerut Arabiei Saudite şi altor producători din OPEC - Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol - să îşi majoreze producţia de profil cu aproximativ un milion de barili pe zi, informează Bloomberg, citând surse din apropierea discuţiilor, conform Agerpres.

Această cerere neobişnuită vine după ce, pe piaţa americană, preţul benzinei la pompă a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, iar preşedintele Donald Trump a criticat în mod public politica OPEC şi preţurile crescute la benzină. În plus, cererea Washingtonului vine după ce administraţia americană a decis să reintroducă sancţiuni împotriva exporturilor de petrol ale Iranului, unul din producătorii importanţi de petrol din cadrul OPEC.

Chiar dacă oficialii americani critică în mod regulat OPEC în perioadele în care preţul petrolului este unul ridicat şi încurajează cartelul să pompeze mai mult petrol pe piaţă, sursele citate de Bloomberg subliniază că este ceva neobişnuit pentru Washington să ceară o majorare concretă a producţiei. Sursele adaugă că solicitarea americană a fost dezbătută la o reuniune a unor miniştri ai Petrolului din statele arabe, care a avut loc în weekend, în Kuweit. În comunicatul publicat la sfârşitul reuniunii se precizează că statele din Golf promit "să asigure livrări stabile de petrol şi să le pună la dispoziţie la momentul adecvat pentru a face faţă cererii crescute".

Casa Albă a refuzat să comenteze informaţia publicată de Bloomberg, însă un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Statelor Unite a apreciat că accesul la energie ieftină şi de încredere susţine creşterea economică globală şi securitatea naţională. "Salutăm orice acţiune a pieţei care creşte accesul la energie şi susţine o economie globală sănătoasă", a declarat purtătorul de cuvânt.

La rândul său, secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a dezvăluit luna trecută că Washingtonul "a avut conversaţii cu diferite părţi care ar fi dis­puse să majoreze oferta de petrol", pentru a contracara impactul sancţiunilor americane asupra petrolului iranian. Chiar dacă Mnuchin a refuzat să ofere alte detalii, doar patru state au suficiente capacităţi de producţie neutilizate pentru a putea contracara impactul sancţiunilor asupra petrolului iranian: Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit.

La finele lui 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) până în martie 2018, în ideea de a da un impuls preţului scăzut al petrolului. Între timp, cotaţia barilului de ţiţei Brent a crescut de la mai puţin de 45 de dolari înainte de semnarea acordului, la peste 80 de dolari luna trecută.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb