TABAC Culturile de tutun au fost distruse de interese obscure

Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 29 februarie 2012

Culturile de tutun au fost distruse de interese obscure
  • document ataşat Pagina 1 supliment TABAC si Situatia importurilor si exporturilor de tutun
    apasă aici pentru a descărca.

    Ţara noastră ar putea fi exportatoare de tutun, întrucât îndeplineşte toate condiţiile necesare pentru producerea celor cinci tipuri de tutun, ne-a spus, în cadrul unui interviu, fostul munistru al Agriculturii Valeriu Tabără. Potrivit domniei sale, industria autohtonă de profil a fost distrusă, în ultimii 20 de ani, de diverse interese, în prezent procesatorii din domeniu preferând să importe tutunul necesar fabricării ţigaretelor şi altor produse pentru care este utilizată această plantă ca materie primă.

    Interviu cu Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - MADR

    Reporter: Anul trecut ne-aţi spus, într-un alt interviu, că urma să se înfiinţeze un Comitet alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere pentru coordonarea activităţilor din sectorul tutunului. Ce s-a întâmplat, între timp, cu această structură?

    Valeriu Tabără: Noi am avut mai multe întâlniri cu asociaţiile cultivatorilor de tutun, în cadrul ministerului. Au fost întâlniri între reprezentanţii MADR, ai Ministerului Sănătăţii şi cei ai asociaţiilor din domeniu. Am discutat în special despre subvenţiile la tutun.

    Reporter: Care este, acum, nivelul acestor subvenţii?

    Valeriu Tabără: Nivelul subvenţiei speciale pentru tutun se ridică la circa 1.200 de euro pe hectar, la care se adaugă 92,6 euro - subvenţia SAPS şi 32,3 euro pe hectar - contribuţia de la buget pentru motorină.

    Reporter: Înţeleg că subvenţia pentru culturile de tutun reprezintă una dintre problemele cultivatorilor din domeniu. Ce alte obstacole mai întâmpină aceştia?

    Valeriu Tabără: Obstacolul numărul unu este reprezentat de importurile nejustificate de tutun. Procesatorii preferă să importe decât să cumpere tutun de pe piaţa internă.

    Reporter: Am putea să acoperim cererea dacă producătorii ar cumpăra doar de la intern?

    Valeriu Tabără: Noi avem capacitatea să realizăm producţii suficiente astfel încât să acoperim necesarul din piaţă, cu condiţia să existe contracte ferme cu procesatorii şi producţia să fie valorificată.

    Reporter: Anul trecut afirmaţi că ţara noastră ar putea deveni exportatoare de tutun...

    Valeriu Tabără: Sigur că da. Industriaşii de ţigarete din ţara noastră ar putea să-şi procure tutunul de pe piaţa internă în doar câţiva ani. România ar putea deveni, în doi-trei ani, exportator de tutun. România are posibilitatea să producă toate cele cinci tipuri de tutun la cea mai bună calitate. De aceea, ne interesează ca fermierii români să producă tutun. În doi-trei ani, am putea să nu mai fim importatori de tutun.

    Reporter: Ce măsuri ar trebui luate în acest sens, în opinia dumneavoastră?

    Valeriu Tabără: Consider că ar trebui abordate toate amănuntele legate de legislaţia comunitară şi de facilităţile care pot fi create pentru piaţa tutunului.

    Reporter: Ce suprafaţă de tutun se cultivă în ţara noastră?

    Valeriu Tabără: O suprafaţă foarte mică. După 1990 aveam 36.000-37.000 de hectare cultivate de tutun, iar acum avem peste 1000 de hectare.

    Reporter: Ce facem cu acest tutun, aşa puţin cum e?

    Valeriu Tabără: În mare parte îl exportăm. Avem un contract cu o companie din Ungaria.

    Reporter: În ce zone se cultivă tutun la noi?

    Valeriu Tabără: Cultivăm tutun în nord-vestul ţării şi în sud - în Giurgiu şi Dolj. De asemenea, avem zone favorabile în Podişul Moldovei, în zona Drăgăşanilor, în Burlei - Transilvania, plus în zonele de luncă. Tutunul oriental şi cel semioriental poate fi cultivat foarte bine în Dobrogea, în Podişul Moldovei, în Podişul Getic şi în judeţul Giurgiu.

    Reporter: Care sunt cele cinci tipuri de tutun despre care spuneaţi că ar putea foarte bine să crească şi la noi?

    Valeriu Tabără: Este vorba despre tutunul oriental, semioriental, virginia, burlei şi cel de mare consum, pentru ţigările comune şi pentru cele aromatizate.

    Reporter: Bănuiesc că înainte de 1990 exportam o cantitate mare de tutun...

    Valeriu Tabără: România a fost o mare exportatoare de tutun şi de produse preparate şi semipreparate din tutun. Evident că cel mai mult exportam în Rusia, în Uniunea Sovietică.

    Reporter: Cum am putea să ne promovăm această industrie?

    Valeriu Tabără: Nu sunt foarte multe mijloace de promovare a acestei industrii, pentru că trebuie să ne suprapunem peste legislaţia europeană. Ar trebui să găsim o cale prin care să blocăm importurile, dar este foarte greu de luptat cu marile companii din domeniu. Acestea au contribuit la decăderea industriei autohtone a tutunului. Fără o concurenţă neloială, în prezent am putea cultiva 10.000-15.000 de hectare de tutun. Industria tutunului ar trebui să funcţioneze fără blocaje. Culturile de tutun au fost distruse de interese obscure. A fost o convergenţă de factori care au dorit ca acest domeniu să se prăbuşească, au urmărit ca Regia Autonomă a Tutunului, o companie profitabilă, care, în 2007, asigura peste 70% din consum, să dispară. Acum, nici nu cred că mai există sortimente româneşti de ţigări. Aveam \"Carpaţi\", \"Snagov\", \"Mărăşeşti\", \"Aviator\" etc.

    Reporter: Cu toate acestea, putem spera ca acest sector să-şi revină?

    Valeriu Tabără: Odată cu reorganizarea lui, sectorul se poate dezvolta. De altfel, în ultimul timp, acest domeniu a avut rezultate mai bune, datorită subvenţiilor speciale. Doar că, fiind vorba despre o plantă cu probleme, asupra căreia există anumite viziuni, şi având în vedere că există multe alte priorităţi, uneori şi ministrului îi mai scapă dezvoltarea sectorului în care se dezvoltă această plantă.

    Reporter: Mulţumesc!

    Anul precut, a fost întocmit un proiect pentru organizarea unui Comitet Interministerial în vederea coordonării activităţilor din sectorul tutunului, produselor procesate din tutun şi a activităţilor conexe acestora. În nota de fundamentare a proiectului era prevăzută crearea unui sistem integrat de acţiuni pentru o piaţă comunitară funcţională cu produse din tutun şi combatere a comerţului ilegal, ca impact al înfiinţării Comitetului Interministerial din industria tutunului asupra mediului de afaceri.

    MADR: Cultivăm tutun pe mai puţin de 1900 hectare

    Suprafeţele din ţara noastră cultivate cu tutun sunt reduse, totalizând mai puţin de 1.900 de hectare, după cum ne-au spus reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Aceştia ne-au menţionat că, în ultimii ani, a fost înregistrată o creştere a acestor suprafeţe, de la 1.100 de hectare în anul 2007, la 1.900 de hectare în 2011.

    Anul trecut, a fost cultivat tutun în 19 judeţe, zonele unde există cele mai mari suprafeţe cultivate cu această plantă fiind Ialomiţa, Teleorman şi Mureş, potrivit surselor citate.

    Reprezentanţii MADR ne-au precizat: \"Cultivatorii de tutun sunt producătorii agricoli care încheie contracte de cultură cu unităţile prim procesatoare de tutun autorizate de MADR şi sunt înregistraţi la Direcţiile pentru agricultură judeţene\".

    Anul trecut, în evidenţele APIA au fost înregistraţi 818 cultivatori de tutun.

    Producţia medie de tutun a înregistrat valori cuprinse între 1.025 kg/ha, în 2007 şi 1.280 kg/ha, în 2011.

    Tutunul recoltat de producătorii agricoli este livrat unităţilor de prim procesare autorizate, pe bază de contract şi declaraţii de livrare.

    În perioada ianuarie-noiembrie 2011, ţara noastră a importat aproape 29.000 de tone de tutun (tutun brut, neprelucrat şi deşeuri din tutun), în valoare totală de circa 124,5 milioane de euro. În aceeaşi perioadă, am exportat 1.355,5 tone de tutun (aceleaşi categorii menţionate), în valoare de 978.000 de euro, după cum ne-au spus reprezentanţii MADR, care au citat Autoritatea Naţională a Vămilor.

    Începând cu anul 2010, producţia de tutun este susţinută de stat prin schema de plată unică pe suprafaţă, plata naţională directă complementară, reducerea accizei la motorină, subvenţia primelor de asigurare şi subvenţionarea dobânzii la creditele de producţie, conform datelor MADR.

    În prezent, subvenţia pentru un hectar cultivat cu tutun este de 1.200 de euro, la care se adaugă 92,6 euro pe hectar din SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă) şi 32,3 euro/ha euro - contribuţia bugetului pentru motorină.

    Să nu vă asiguraţi ţigările contra incendiului!...

    Un avocat american a cumpărat o cutie de ţigări deosebit de scumpe pe care le-a asigurat (printre altele) şi contra incendiului.

    După ce le-a fumat, a solicitat despăgubirea şi a chemat în judecată compania de asigurări.

    Fără să ignore neseriozitatea solicitării, judecătorul a reţinut că asigurarea nu a definit noţiunea de \"foc acceptabil\", aşa că a obligat societatea de asigurări să-l despăgubească pe avocat, cu 15.000 de dolari.

    După ce i-a plătit cecul, compania de asigurări a cerut ca avocatul să fie arestat pentru 24 de cazuri de incendiere intenţionată, folosind, drept probă, declaratiile lui din procesul anterior.

    Avocatul a fost condamnat pentru incendierea intenţionată a bunurilor sale asigurate şi a fost condamnat la 24 de luni de închisoare şi o amendă de 24.000 de dolari.

    Pentru fiecare ţigară, luna de închisoare şi mia de dolari.

    Bănuim că avocatul s-a lasat de fumat.

    Opinia Cititorului ( 2 )

    1. Ai fost un ministru fff prost! De ce nu stai acasa sa cultivi rosii decat sa iti bati joc de atata tara frumoasa?

      asta vorbeste frumos "mancal-ar masa" cand nu mai este minsitru si cand a fost, "un cameleon vopsit", a facut "·rahatul bat atat de tare, ca s-a rasuflat", aiurea ..., luati si voi un interviu la un om care traieste cu "picioarele pe pamant" ...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb