Ţara noastră ocupă locul doi în preferinţele companiilor de software din Europa de Vest pentru stabilirea locaţiilor de "outsourcing", potrivit unui raport publicat la începutul acestei săptămîni de "Deutsche Bank Research". Astfel, studiul relevă că primul loc este ocupat de India cu 45%, urmată de România, Slovacia şi Ungaria, fiecare cu 18% (posibilitatea de alegere fiind multiplă). Ţări precum Austria sau Cehia au avut cîte nouă procente din preferinţe.
La nivel global, Statele Unite ale Americii sînt cel mai mare generator de comenzi pentru servicii de outsourcing, între 70% şi 80% din total. În plus, 90% din companiile americane de outsourcing preferă ca parteneri societăţi din India. Totuşi, în ultima perioadă, specialişti din domeniu consideră că România a devenit rivala directă a Indiei. Astfel, potrivit unui raport realizat în toamna anului trecut de o companie de consultanţă din industria de software, "Pierre Audoin Consultants" (PAC), costul forţei de muncă din IT din ţara noastră este aproximativ la o cincime faţă de cel existent în America sau Europa Vestică. În plus, densitatea absolvenţilor din universităţile specializate este de cinci ori mai mare decît în Rusia şi aproape de şapte ori mai mare decît cea din India. Totuşi, pe lîngă aceste avantaje, ţara noastră are şi dezavantaje, una din problemele reliefate de studiul PAC fiind lipsa managerilor pregătiţi.
PAC a estimat că veniturile ţării noastre din outsourcing, generate de statele vest europene, preponderent din Franţa, Germania, Marea Britanie şi Olanda, au depăşit, anul trecut, 100 de milioane de euro.
"Outsourcing" - o altă companie străină este contractată pentru a realiza o aplicaţie, inclusiv serviciile conexe, cum ar fi software-ul pentru upgrade.