Vânzarea porcilor pe internet s-a transformat dintr-o chestiune pitorească într-o adevărată afacere. Dacă în urmă cu doi ani nu existau prea mulţi amatori de a cumpăra cu ajutorul site-urilor pentru anunţuri carnea necesară preparării bucatelor pentru mesele de Crăciun şi Revelion, acum afacerea merge din plin, existând mii de anunţuri din toate zonele ţării. Oferta este variată, atât în ceea ce priveşte rasele cât şi în ceea ce priveşte serviciile oferite, de la o simplă livrare a animalului viu, până la sacrificare, tranşare şi chiar preparerea anumitor produse (cârnaţi, tobă, caltaboş). Evident că în func-ţie de opţiuni şi preţurile cresc. Comparativ cu 2010 se poate observa că preţurile sunt într-o uşoară des-creştere, de la 8-9 lei kilogramul (animalul viu) la 6,5 - 8 lei în acest sezon. Fermierii oferă absolut toate detaliile despre animalul pe care îl oferă la vânzare, inclusiv cu ce fel de furaje a fost hrănit, dar şi generoase galerii foto, cu viitoarea victimă în cât mai multe ipostaze: la masă, la odihnă, la plimbare. De altfel, anunţurile cu fotografie sunt cele mai căutate. Există şi descrieri amănunţite, pentru cunoscători: "Ofer spre vânzare, în vederea sacrificării, porci din rase perfecţionate: Marele Alb, Landrace sau Pietrain. Caracteristici aparte: carcase de bună calitate cu o cavitate toracică profundă, un tren posterior bine dezvoltat cu masa mus-culară bine pronunţată şi un strat subţire de grăsime. Porcii au greutăţi cuprinse între 150 şi 300 de kilograme, dar sunt şi două piese de rezis-tenţă de 400 de kilograme".
Se poate opta şi pentru varianta livrării la domiciliu, în limita a maxim 100 de kilometri, singura problemă reprezentând-o cântărirea animalului viu, de cele mai multe ori realizându-se o medie, "din ochi" în funcţie de ceea ce apreciază vânzătorul şi cumpărătorul. Porcul poate fi achiziţionat cu mult înainte de Crăciun, acesta urmând să fie sacrificat la o dată pe care o indică cumpărătorul. Există şi controverse în legătură cu alimentaţia "bio" a animalului, mai ales că la animalele crescute astfel preţul este mai mare, 1-2 lei în plus pe kilogram.
Ca la orice tranzacţie şi în acest caz există varianta unui schimb de produse, astfel încât, pe unele site-uri de vânzări, porcii sunt livraţi în schimbul lemnelor de foc sau al unor telefoane de ultimă generaţie. Există însă şi cazuri în care propunerile vin şi în sens invers, dinspre oraş spre sat: "Sunt interesat de un porc foarte ok şi pot să vă ofer un laptop IBM T60 impecabil.Ofer şi cer seriozitate maximă".
Sunt urmărite şi tendinţele în materie de alimentaţie, pe piaţa virtuală porcii vietnamezi fiind tot mai prezenţi, preţul pe kilogram fiind dublu faţă de varianta autohtonă, prezentarea încercând în multe cazuri să convingă clientul de ce trebuie să facă respectiva alegere: "Ţi-ai dori să mănânci o ciorbă de perişoare şi un cotlet şi după ce te scoli de la masă să te simţi ca după o ciorbă de legume şi un piept de pui? Simplu, dar costisitor. Ultima fiţă în gastronomia românească e mâncarea cu carne de porc vietnamez. Nu are colesterol aproape deloc".
Aşa cum era de aşteptat, pe fir au intrat şi autorităţile, conducerile Direcţiilor Sanitar Veterinare anunţând că vor face mai multe controale, inclusiv în trafic, cei care vând carnea fără avize sanitare riscând amenzi de peste 1.000 de lei.