Un alt război de 30 de ani?

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 10 martie 2017

Cornel Codiţă

Era tot ca acum, pe la anul al 18-lea dintr-un nou secol, primăvara. E adevărat, cam de multişor vreme, cu vreo patru sute de ani în urmă, la 1618. Nu e chiar nepotrivit, deci, să ne împrospătăm niţel memoria. Mai uită omul, de! Atunci, ca şi acum, Europa politică este pradă unei puternice tensiuni creată de două forţe de semn opus şi, chiar dacă nu întrutotul egale ca putere, suficient de echilibrate, astfel încît nici una să nu se poată impune, de la sine, imediat: de o parte tendinţa constrîngător-integrativă, de cealaltă cea eliberator-disipativă. Atunci, nou alesul Împărat al Sfîntului Imperiu Roman, Ferdinand al II-lea, a vrut să impună uniformitatea regulilor eclesiastice şi a normelor juridice ale credinţei catolice peste toate ţinuturile sale, inclusiv puternicelor nuclee protestante, ajunse la controlul puterii politice de stat, mai ales în nordul Europei. Astăzi, Bruxelles, capitala noului vis imperial al Europei, mai degrabă birocratic în structură, decît religios, dar nu mai puţin politic cînd vine vorba despre obiective, procese de finalizare şi consecinţe, forţează "uniformizarea" şi "integrarea totală" a spaţiului european, cu ţinta: Statele Unite ale Europei. Atunci, "rezistenţii" au format "Uniunea Protestantă" pentru a-şi mări şansele. Sub conducerea Bavariei, de cealaltă parte, se formează Liga Catolică. Astăzi, încă nu avem asemenea cluburi, dar ele par să se deseneze, de o parte şi de alta a zidurilor Uniunii Europene. Cu Marea Britanie deja un pas în afara incintei şi cu alte ţări importante cum ar fi Franţa, Italia sau Spania, pe punctul de răscruce, cu privire la viitorul lor şi al UE structurarea nucleelor de rezistenţă s-a făcut deja vizibilă pe axa Budapesta-Varşovia după cum, de cealaltă parte, renaşterea din cenuşă a axei Paris-Berlin asigură celălalt punct tare al structurii competitive. În orice caz, Marea Britanie se străduie, deja, din răsputeri să creeze o astfel de Uniune a rezistenţilor, a celor care nu văd cu ochi buni finalizarea ultimelor consecinţe ale integrării europene. O mînă de la spate nu neapărat viziunea doctrinară, cît interesul imediat, nemijlocit, de a realiza o ieşire din UE cît mai puţin costisitoare. Atunci, faliile create de tensiunea principală s-au intersectat cu şi au potenţat competiţii istorice mai vechi pentru întîietate şi zone de dominare-influenţă, precum cele dintre mari case domnnitoare ale Europei din Franţa, Spania, Suedia, Austria şi Germania. Consecinţa? O tensiune majoră s-a transformat în conflict european, iar intersecţiile liniilor de forţă, ale diferitelor structuri de compeţitie şi conflict, au creat situaţii imposibil de înţeles, altfel, cum ar fi asocierea Franţei catolice cu Liga Protestantă, pentru a putea face faţă competiţiei cu casa de Habsburg.

Astăzi, tensiunea dintre forţele constrîngător-integratoare şi cele eliberator-disipatoare are ca suport competiţia dintre două elite politice cu obiective competitive şi atitudini politice radicalizate: elitele politice naţionale şi elitele politice create, susţinute şi legitimate de maşinăria birocratică de la Bruxelles. Chiar zilele acestea avem ilustarea elocventă a bătăliei care se dă pe frontul politic între cele două grupuri: tema reconfirmării polonezului Donald Tusk în funcţia foarte influentă şi de prestigiu, cea de preşedinte al Uniunii Europene. Cine se opune? Chiar Polonia! Mai precis, reprezentanţii actualei puteri de la Varşovia, aflaţi pe poziţii dure de refuz faţă de politica europeană în problema "refugiaţilor" şi respectiv faţă de încercările masive ale Bruxelles-ului de a interveni în restructurarea politică şi constituţională anagajată de PIS în Polonia. Pentru a-şi atinge scopurile, oligarhia de la Bruxelles nu a ezitat să folosească mijloacele legale de presiune ale Uniunii Europene, în timp ce elitele locale au răspuns cu acuzaţii grave privind erorile de evaluare şi de poziţionare politică ale Bruxelles-ului faţă de Polonia şi faţă de problemele sale interne. O falie asemănătoare a trasat în Ungaria, cu destulă claritate şi forţă, Victor Orban, iar ea este cît se poate de vizibilă atît în Franţa, cît şi în Marea Britanie, Olanda, Italia.

Ce fel de război ar putea fi "noul război de 30 de ani"? Foarte probabil unul "hibrid", fără să conţină chiar de loc componentă militară hard. Poate fi un război economic, combinat cu unul informaţional şi de propagandă; va fi cu siguranţă un război politic şi unul ideologic, căci, acum, ca şi mai bine cu patru sute de ani în urmă, războaiele nu se cîştigă decît cu inima şi minţile oamenilor înregimentaţi. Chiar dacă mijloacele de purtare vor fi, preponderent, altele decît cele clasice, consecinţele unui asemenea conflict european generalizat pot fi în bună măsură asemănătoare: populaţie sărăcită, arii tot mai multe şi mai mari de dezastru social, pe harta Europei, ratarea potenţialului de dezvoltare pentru multă vreme, delegitimarea politică, a forţelor care au iniţiat şi purtat conflictul etc.

După trei zeci de ani, marele război început la 1618 s-a încheiat cu semnarea tratatelor de la Osnabruck şi Munster, parte din ceea ce cunoaştem astăzi ca Pacea Westfaliană. Un alt sistem de relaţii politice şi de putere în Europa, bazat pe entităţi numite "state naţionale", dotate cu suvertanitate şi libertate de acţiune-decizie nelimitată decît de resursele proprii şi competiţia cu resursele celorlalţi. S-a deschis calea unor vremuri noi, radical diferite.....dar, încă şi mai îngrozitoare din perspectiva conflictelor militare şi a distrugerilor pe care noua Europă westfaliană le va suferi, începînd cu un alt an 18, dintr-un alt secol nou, 1918!!!

Ce fel de război ar putea fi "noul război de 30 de ani"? Foarte probabil unul "hibrid", fără să conţină chiar de loc componentă militară hard. Poate fi un război economic, combinat cu unul informaţional şi de propagandă; va fi cu siguranţă un război politic şi unul ideologic, căci, acum, ca şi mai bine cu patru sute de ani în urmă, războaiele nu se cîştigă decît cu inima şi minţile oamenilor înregimentaţi. Chiar dacă mijloacele de purtare vor fi, preponderent, altele decît cele clasice, consecinţele unui asemenea conflict european generalizat pot fi în bună măsură asemănătoare: populaţie sărăcită, arii tot mai multe şi mai mari de dezastru social, pe harta Europei, ratarea potenţialului de dezvoltare pentru multă vreme, delegitimarea politică, a forţelor care au iniţiat şi purtat conflictul etc.

Opinia Cititorului ( 21 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. La asta m-am gandit si eu...ati patruns iar esenta.

    1. Salomeea si ....... patrunderea in esenta a domnului Codita!  

    ... ignorati un lucru: un pewdiepie poate genera mai multa emotie globala decat un politician resapat!!! ... in conditiile in care: hype-ul trump e pe duca ... banii-s prea multi ca sa mai conteze si totusi sunt prea putini s-acopere gaura ... serviciile de "intelegenta" isi iubesc mai mult televizoarele si telefoanele decat natiunile ... elitele raman fara fetitze si baietzei ... imigranti tot mai multi vor drepturi sporite ... natura e tot mai capricioasa si nestatornica ... populistii...

    1. plus codex alimentarius...politici si guverne malthusiene!

      capra batrana raioasa de trateaza cu sulf din adancuri!...drobul de sare nu are cum sa il doboare...mercurul din inimi descantat nu ne e leac ci boala multa de argintul viu nascuta! Farmecele si magia au nascocit nebunia!

      ... sare - statornicie, intepeneala ... mercur - flexibilitate, mobilitate ... sulf (foc) - impuls, intuitie ... puse in triunghi cu varfurile: gandire, sentimente, vointa cu punctul central reprezentat de eu ... rezulta: gandirea se destepeneste, simpatiile - afinitatile capata o noua "mobilitate", respectiv vointa se aprinde ... personalitatea umana a intrant intr-o profunda transformare!!! ... cauze: schimbarile politico-socio-economice, miscarea sistemului solar prin univers, interventii...

      aberatii!

      ... un alt razboi de 30 de ani? ... raspuns: nu, structura psihica a omului de azi nu-l mai sustine ... tensiunile, astazi "imbraca" alte forme, de genul aberatiilor de mai sus ...

      Puteti explica ce este?

      PewDiePie

      PewDiePie, pe numele real Felix Arvid Ulf Kjellberg (n. 24 octombrie 1989) este un comentator suedez de jocuri video pe YouTube. Kjellberg este specializat în jocuri de groază și de acțiune[1]. Canalul său are cea mai rapidă creștere de abonați YouTube[2], la 17 septembrie 2016, avea 47.949.836 de abonați, ceea ce-l face cel mai mare canal pe YouTube.[3] În jur de 23-24 octombrie 2016 canalul PewDiePie a ajuns la peste 53 de milioane de abonați. 

      Dar crezi in stiinte oculte...

    Putin probabil sa fie un razboi clasic.Dar cheltuielile din decembrie de 4 miliarde euro cu ce scop au fost facute de "guvernulmeu"de dragul cui?In 27 de ani mai mult distrugeri au fost decat ceva constructiv.Un partid care se cheama salvavti este asa sau este sabotati?Multe intrebari au fost si sunt in privinta conduatorilor nostri daca gadesc pentru oameni tari,pentru ei sau pentru sustinatorilor?

    1. daca a patruns o ,,,,,asta i situatia.

      Nu oricine poate sa o patrunda...trebuie sa fii initiat! Nu cred ca e cazul tau mitica! nici..la propriu si nici la figurat...pacat!

      Esti gelos?!

      Comentarii legate de articol, pot face? Nu ai capacitatea necesara. este un articol informat care ne invata lectiile istoriei! Cine trebuie sa ia aminte sa o faca!

      Poti face comentarii?

      Nu oricine poate sa o patrunda (esenta) dar in mod sigur domnul Codita, da. Nu-i asa Salomeea?. Miticii au singurul "merit" ca sunt nascuti la /pe langa Bucuresti. 

    Rog Redactia Bursa sa-i propuna domnului Codita sa apara si la televiziuni; ar fi cunoscut, ar convinge si pe cei care nu va citesc ziarul.

    Toate ecranele sunt impanzite zilnic de neaveniti, ni se servesc toate ineptiile posibile.Sunt sigur ca domnul Codita ar avea o audienta de invidiat, iar Romania de castigat. 

    1. sunt onorat ca ,am avut parte de obsevatii.de asemenea ca performantele mele sun cunoscute.

      Mitica, Mitica, 

      Fa-ti gura mai mica.....

      4. il elogia pe autor (Codita) nu pe tine. 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb