UPDATE/ AUGUSTIN LAZĂR: "Procurorii nu şi-au însuşit propunerile Ministerului Justiţiei"

Ziarul BURSA #Anticorupţie #Legislatie / 30 august 2017

"Procurorii nu şi-au însuşit propunerile Ministerului Justiţiei"

Ambasada SUA: "Îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar"

-----------

Actualizare 19:24 Angela Cristea: "Suntem surprinşi de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană"

Comisia Europeană se declară surprinsă de materialele media potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de aceasta, a menţionat Angela Cristea, şeful reprezentanţei Comisiei Europene în ţara noastră.

Cristea a precizat: "Suntem surprinşi de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreşedintelui Frans Timmmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiţiei Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile şi priorităţile de acţiune în domeniul justitiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislaţiei relevante. Comisia a solicitat autorităţilor române să transmită aceste propuneri şi explicaţii adiţionale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi. Suntem îngrijorati de modul în care propunerile de modificare a legislaţiei, anunţate pe 23 august, ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege şi ar intra în vigoare. Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii şi judecătorii din România în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, precum şi faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenţei şi profesionalismului instituţiilor din sistemul judiciar. În acelaşi timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiţiei corupţiei ca infracţiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare. Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiţiei şi al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 şi să consolideze ireversibilitatea şi durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi României tot sprijinul necesar."

(A.C.)

------

Actualizare 09:15 Tudorel Toader a trimis proiectul de modificare a legilor justiţiei la CSM, nu şi la Parchetul General: "Procurorii nu fac legi"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în această dimineaţă că va trimite propunerile de modificare a legilor justiţiei doar la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), nu şi la DNA, Parchetul General sau DIICOT, pe motiv că doar CSM avizează propunerile legislative şi pentru că procurorii nu fac, ci doar aplică şi interpretează legile.

Tudorel Toader a arătat, potrivit News.ro: "Propunerile privind modificarea legilor justiţiei nu le voi trimite la Ministerul Public şi nici la componentele ministerului public, pentru că avizator este CSM, CSM care are Secţie pentru judecători, Secţie pentru procurori şi CSM-ul care este garantul independenţei justiţiei şi avizator pe legile justiţiei. (...)Trimit proiectul de lege la CSM, aştept să-l primim înapoi, îl trimit la Guvern şi de acolo începe procedura decizională. Ministerul Justiţiei este iniţiator, am pus în dezbatere principalele probleme".

Ministrul a criticat luările de poziţie ale procurorilor care au respins majoritatea propunerilor făcute de el şi a arătat că anchetatorii nu fac legi, în statul român neexistând un parlament tricameral.

Toader a susţinut: "Fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să-şi respecte limitele de competenţă constituţională. Procurorii nu fac legi. Eu nu am ştiut că avem un parlament tricameral - un parlament cu Senat, cu Camera Deputaţilor şi procurorii care să voteze legi. Eu am fost procuror şi ştiam şi încă ştiu că procurorii interpretează şi aplică legea, legea este opera legiuitorului, CSM-ul fiind cel care avizează conţinutul propunerii legislative".

(S.A.)

-------------

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat, ieri, că procurorii nu şi-au însuşit propunerile de modificare a legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader, deoarece acestea afectează independenţa Justiţiei.

Domnia sa a spus, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Consiliului procurorilor generali: "Ca o concluzie a dezbaterilor care au avut loc în adunările generale ale procurorilor şi a dezbaterilor care au avut loc în Consiliul procurorilor generali, putem spune că avem un mesaj coerent, în sensul că procurorii nu şi-au însuşit propunerile de lege care au fost prezentate de Ministerul Justiţiei. Nu şi le-au însuşit, pentru că ele afectează independenţa Justiţiei. Adoptarea acestor propuneri ar afecta independenţa magistraturii şi funcţionarea instituţiilor judiciare. De asemenea, ceea ce este mai trist, ar afecta angajamentele europene ale României. Colegii mei speră, sincer, că aceasta a fost numai o testare a pieţei ideilor în România şi aceste idei nu vor fi puse în practică".

Procurorul general a arătat că, în cel mai scurt timp, sinteza dezbaterilor la care au luat parte cei 2.500 de procurori din ţară va fi prezentată ministrului Justiţiei.

Lazăr susţine că modificările legislative anunţate de Toader sunt mai degrabă nişte "idei" sau "oferte", iar procurorii trebuie să ia atitudine: "Sunt nişte idei, principii, nu ştiu cum să le numesc, oferte, care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru justiţia din România, la atâţia ani de la intrarea în Uniunea Europeană. După părerea colegilor noştri, chiar dacă nu am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuie să luăm atitudine, pentru că este o provocare la adresa independenţei procurorilor. (...) Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat acest lucru. Dar omul cât trăieşte învaţă şi trebuie să observe ce se întâmplă în jurul lui şi nu ar trebui să fim indiferenţi. Şi chiar dacă sunt nişte idei, că se testează piaţa ideilor cu nişte oferte, noi trebuie să le dăm răspuns".

Augustin Lazăr a mai spus că procurorii nu sunt de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea MJ, deoarece ministrul Justiţiei este o persoană numită politic.

"Faptul că, spre exemplu, în Franţa, Inspecţia Judiciară funcţionează la MJ, nu înseamnă că şi la noi, într-o democraţie neconsolidată, putem face la fel. Noi trebuie să ne asigurăm că Inspecţia Judiciară rămâne la CSM, care este garantul independenţei justiţiei. Prin trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la MJ, ştiindu-se că ministrul e o persoană numită politic, se va asigura control deplin asupra magistraţilor. Aşa era în anul 2004, înainte de intrarea în Uniunea Europeană", a precizat Lazăr, citat de Agerpres.

Augustin Lazăr a mai anunţat că procurorii nu au agreat înfiinţarea unei direcţii specializate în Parchetul General care să ancheteze procurorii şi judecătorii: "În unanimitate, procurorii nu au agreat propunerea de a se constitui o direcţie specială pentru ancheta magistraţilor. Nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamaţii, ce sunt făcute pe numele magistraţilor din toată ţara pentru tot felul de posibile fapte, toate ar trebui să vină la Parchetul General pentru a fi procesate, aşa cum se făcea acum 30 de ani. Nimeni nu a auzit de aşa ceva, cercetările se fac nu pe categorii de persoane, ci pe ariile infracţionale. Nu există un capitol de infracţiuni contra magistraţilor. Eu bănuiesc că această propunere a fost făcută de cineva care este din exteriorul sistemului judiciar. Este o propunere care vrea să ia DNA-ului din atribuţii. DNA ar rămâne fără obiect de activitate, iar cu alţi bani se va face o structură ce va cerceta fapte de corupţie cu fapte rutiere, cu probleme de familie".

În legătură cu numirile la conducerea parchetelor, Lazăr susţine că rapoartele MCV conţin o recomandare ca numirile la vârful Ministerului Public să se facă similar cu procedura de numire la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"CSM tocmai a formulat o propunere trimisă ministrului Justiţiei. Ele nu sunt băgate în seamă, iar acum se vine cu o propunere ce limitează posibilitatea CSM de a selecta dintre candidaţi, astfel că va trebui să aleagă doar ce propune un ministru. Trebuie să fim realişti că CSM va putea alege doar ce vrea un ministru", a mai spus Lazăr.

Statele Unite au luat act de propunerile MJ, "cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar"

Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar, precizează ambasada SUA la Bucureşti, care îi îndeamnă pe toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale.

Ambasada SUA arată că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii comune.

În opinia Ambasadei SUA, instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi, fără imixtiuni politice.

Ambasada SUA transmite: "Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie. Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în 23 august, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.

Totodată, soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificărilor anunţate. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

Potrivit aceloraşi propuneri, Inspecţia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. De asemenea, o altă propunere este ca la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) să se prezinte la examen doar candidaţii care au vârsta de peste 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic.

Propunerile de modificare a legilor justiţiei au provocat critici din partea Ministerului Public, a CSM şi a DIICOT, dar şi din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră, potrivit News.ro, că ele reprezintă "un atac asupra statului de drept" şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate vor "anula" eforturile României din ultimii 10 ani.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Robotizarea rezolvă DEGRINGOLADA politică !

    Magistratii procurori care de fapt nici magistrati nu ar trebui sa fie isi vada amenintate privilegiile cu care s-au obisnuit. De ani de zile deasupra legii, necontrolati de nimeni, incasand salarii absolut nesimtite, pensii nesimtite, privilegii peste privilegii. Avem cea mai corupta anticoruptie din europa, un fel de papalitate care distribuie si protejeaza dreptul de a fura. Este de inteles ca nu vor nici un fel de control al statului roman ca le este mai cofortabil, pe persoana fizica, sa nu raspunda in fata nimanui pentru ce fac. In topul pensiilor nesimtite se spune ca magistratii conduc insa de fapt sunt procurori care anormal au primit calitatea de magistrati. Ar fi interesant de periat doctoratele magistratilor obtinute prin frauda si plagiat si cerut inapoi sporul de 25% din salariile incasate prin frauda. La fel si pensiile diminuate celor cu doctorate plagiate, dar din nou ei se vor deasupra legii !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb