UPDATE / RUSIA, DESPRE DANEMARCA: "Dacă se alătură sistemului antirachetă al NATO, devine o ţintă"

Valentin Busuioc
Companii #Apărare / 22 martie 2015

Actualizare 15:01 Breedlove (NATO): Rusia a făcut presiuni mari asupra României din cauza scutului antirachetă

Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra ţării noastre şi a Poloniei, din cauza sistemului antirachetă NATO, a declarat astăzi generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, avertizând că Moscova intenţionează să-şi continue această atitudine faţă de toate ţările participante la scutul antibalistic, relatează mass media.

La un seminar pe securitate organizat în Bruxeles, generalul Breedlove a vorbit despre ameninţările la adresa Danemarcei proferate de ambasadorul rus în Copenhaga, Mihail Vanin, comentând: "Aceste ameninţări sunt doar următorul pas" şi amintind că, anterior, Rusia a exercitat "presiuni mari" asupra României şi a Poloniei.

"Orice altă ţară care vrea să se alăture acestui sistem de apărare (antirachetă - n.r.) va fi supusă presiunilor politice şi diplomatice" din partea Rusiei, a precizat Breedlove.

---

Actualizare 12:37 Duşa: "Sistemul antirachetă de la Deveselu este unul defensiv"

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi-a exprimat, astăzi, dezacordul cu afirmaţiile făcute de ambasadorul Rusiei la Copenhaga privind consecinţele unei eventuale participări a Danemarcei la sistemul antirachetă al NATO, oficialul român precizând că scutul de la Deveselu este unul defensiv, relatează mass media.

Prezent la Baza 71 Aeriană "Luna" de la Câmpia Turzii, la o demonstraţie a unui exerciţiu comun româno-american, ministrul a fost rugat să comenteze declaraţiile ambasadorului rus, ostile la adresa statelor din NATO care găzduiesc scuturi antirachetă. Astfel, Mircea Duşa a declarat: "Deja ministrul de Externe a luat o poziţie pe această declaraţie a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu asemenea declaraţie. Încă o dată, precizez şi eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv care vizează apărarea antirachetă a ţărilor NATO".

---

Actualizare 10:41 Aurescu, solidar cu Danemarca: "Sistemul antirachetă este doar pentru auto-apărare"

Sistemul antirachetă al NATO este doar pentru auto-apărare, în conformitate cu Carta ONU, şi nu are nimic de a face cu Rusia, a scris, ieri, pe Twitter, ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Exprimându-şi solidaritatea cu Danemarca (în calitate de aliat NATO al ţării noastre) şi acordul cu opinia ministrului danez de Externe, Martin Lidegaard, Aurescu a subliniat: "Este inadmisibilă ameninţarea cu folosirea forţei împotriva unui stat NATO".

---

Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă al NATO, navele sale vor deveni ţinte pentru rachetele nucleare ruseşti, a avertizat, ieri, ambasadorul Rusiei la Copenhaga, Mihail Vanin, citat de DPA. În replică, oficialii danezi au calificat aceste declaraţii drept "inacceptabile" şi "necugetate".

"Nu cred că danezii sunt complet conştienţi de consecinţele alăturării Danemarcei la sistemul antirachetă condus de americani. Dacă se va întâmpla acest lucru, navele daneze vor deveni ţinte pentru rachetele nucleare ruseşti. Danemarca ar deveni parte a ameninţării la adresa Rusiei, ar fi mai puţin paşnică, iar relaţiile cu Rusia ar fi afectate ", a susţinut diplomatul.

În august, autorităţile de la Copenhaga au anunţat că intenţionează să echipeze una dintre fregatele daneze cu un radar, ca să participe la sistemul antirachetă. Moscova consideră sistemul în cauză drept o ameninţare la echilibrul strategic al Europei, în timp ce NATO dă asigurări că dispozitivul va oferi protecţie împotriva aşa-numitelor "state-paria".

Ca reacţie, ministrul danez de externe, Martin Lidegaard, a declarat că remarcile lui Vanin au fost "inacceptabile", adăugând că "Rusia ştie foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv şi nu este îndreptat împotriva sa. Suntem în dezacord în multe privinţe cu Rusia, însă este important ca situaţia să nu escaladeze", a arătat Lidegaard.

În plus, social-democrata Mette Gjerskov, membră a coaliţiei de guvernare şi preşedinta comisiei parlamentare pentru afaceri externe, a acuzat o tentativă de imixtiune în politica de apărare a Danemarcei, precizând: "Scutul antirachetă este împotriva statelor-paria care ar putea să ne ameninţe dacă obţin arme avansate. Nu are nimic de a face cu Rusia".

La rândul lui, Holger K Nielsen, fost ministru de externe şi responsabil cu politica de apărare în Partidul Social-Popular, de opoziţie, a apreciat că "este necugetat să spui că Danemarca va fi o ţintă pentru rachetele ruseşti".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca să nu pari prost? Argumentele pentru Deveselu că "nu are nimic de a face cu Rusia" erau că scutul este pentru apărarea de rachetele Iranului. Îmi poți explica acum de unde vin rachetele care amenință Danemarca? Tot din Iran? Cum? Înconjoară globul?

    Care-i problema? Îți faci scut, devii țintă (așa cum este și România). Simplu. Iar Rusia are rachete anti-scut. Ce, vroiai să dormi liniștit cu scutul sub pernă? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb