USR solicită anchetă a Corpului de control al premierului în cazul incendiilor din Parcul Naţional Semenic

Andrei Stan
Politică #Mediu / 19 iulie 2017

Mihai Goţiu (Sursa foto: Facebook)

Mihai Goţiu (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 18:12 Romsilva respinge acuzaţiile senatorului Goţiu

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge cu fermitate acuzaţiile senatorului USR Mihai Goţiu cu privire la incendiul din Parcul Naţional Semenic şi subliniază că personalul silvic a depuns eforturi majore pentru stingerea incendiului şi pentru protejarea zonei limitrofe a parcului.

Într-un comunicat de presă trimis Redacţiei, Romsilva face următoarele precizări:

"Începând cu data de 14 iulie au fost înregistrate trei incendii în de pădure şi vegetaţie pe raza Ocolului Silvic Văliug, Direcţia Silvică Caraş - Severin, mai exact în U.P. I Cuca-Gozna, u.a. 67B. Primul incendiu a izbucnit în 14 iulie, la ora 14.00, prima intervenţie a personalului silvic fiind înregistrată la ora 14.30. Incendiul a reizbucnit în 16 şi 17 iulie, fiind stins în 17 iulie, la ora 4.30. Pentru stingerea acestor incendii au intervenit 20 de angajaţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, 18 pompieri militari şi civili şi mai mulţi poliţişti şi jandarmi.

În total au fost afectate 2,7 hectare, fiind distruşi aproximativ 13.500 de puieţi forestieri, cu vârsta de doi ani, plantaţi în urma unor lucrări de regenerare artificială, conform amenajamentelor silvice.

Direcţia Silvică Caraş-Severin a făcut sesizări către Poliţie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş - Severin. Din primele date, incendiul a izbucnit la marginea unui drum.

În cursul săptămânii trecute, după anunţul Comitetului Patrimoniului al UNESCO privind includerea în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO a 24.679,4 hectare de păduri valoroase din România, domnul Mihai Goţiu, vicepreşedinte al Senatului României, a comunicat public că a efectuat o vizită privată în judeţul Caraş-Severin. Aşa cum a anunţat public, vizita nu a avut un caracter oficial şi nu a fost însoţit de niciun reprezentant al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva. Domnia sa nu a prezentat date clare de identificare a zonei parcurse, ci doar că a descoperit «nereguli şi abuzuri», fără a prezenta dovezi sau date concrete.

Ulterior izbucnirii incendiului menţionat, domnul Mihai Goţiu a revenit, susţinând că acesta a fost produs într-o zonă vizitată de domnia sa, declarând că acest «incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva» şi că «sunt, în continuare, multe întrebări» la care domnia sa aşteaptă răspuns.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva respinge cu fermitate această acuzaţie, personalul silvic depunând eforturi majore pentru stingerea incendiului şi pentru protejarea zonei limitrofe. De asemenea, precizăm că până în prezent, domnul Mihai Goţiu nu a contactat în niciun fel Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, singurele informaţii fiind cele comunicate în mod public de domnia sa.

Necunoscând zona parcursă de domnia sa şi nici «neregulile şi abuzurile» constatate de domnia sa, dar şi faptul că nu a adresat până în acest moment nicio întrebare, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva nu îi poate oferi un răspuns concret.

Menţionăm că ieri, 18 iulie, în zona de protecţie integrală a Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei, a izbucnit un alt incendiu puternic, personalul silvic şi pompierii depunând eforturi pentru stingerea acestuia.

De asemenea, menţionăm că anul trecut, în pădurile de stat administrate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, au fost înregistrate 135 de incendii care au afectat în total 452,9 hectare, iar în primele trei luni ale acestui an s-au înregistrat 129 de incendii, care au afectat în total 592,3 hectare".

(S.A.)

------------

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) a solicitat astăzi, printr-o interpelare adresată de senatorul Mihai Goţiu premierului Mihai Tudose, dispunerea de îndată a unei anchete a Corpului de control al Guvernului cu privire la incendiile de la sfârşitul săptămânii din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului, se arată într-un comunicat al formaţiunii, trimis Redacţiei.

"În cazul în care premierul nu va dispune o astfel de anchetă, USR îşi va rezerva opţiunea exercitării dreptului de a sesiza instituţiile de cercetare penală cu privire la eventualitatea săvârşirii unor infracţiuni, legate de regimul silvic, regimul ariilor naturale protejate, regimul protecţiei mediului, îndeplinirea atribuţiilor reprezentanţilor instituţiilor publice, după caz", precizează sursa citată.

USR menţionează că Mihai Goţiu a efectuat în perioada 7-9 iulie o vizită de documentare, împreună cu consilieri şi specialişti în silvicultură şi biodiversitate, în Parcurile Naţionale Semenic - Cheile Caraşului şi Cheile Nerei - Beuşniţa (din judeţul Caraş-Severin). La finalul documentării, Mihai Goţiu a anunţat în mod public că va întocmi un raport, pentru colegii lui din Parlament, cu neregulile şi abuzurile constatate, raport care să stea la baza unor modificări legislative, că va pregăti o listă de întrebări pentru Romsilva (administratorul parcurilor) şi că va realiza un film destinat publicului larg.

Formaţiunea susţine că incendiile care au devastat timp de trei zile mai multe hectare de teren din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului s-au produs la doar câteva zile după anunţul făcut de senatorul USR şi exact într-una din zonele vizitate de acesta.

"Guvernul şi toate autorităţile publice cu atribuţii în domeniu au obligaţia de a cerceta informaţiile şi temerile exprimate deja în presa locală, conform cărora incendiul ar avea legătură cu ştergerea urmelor neregulilor şi abuzurilor constatate de mine în zonă", a declarat Mihai Goţiu.

Senatorul USR a mai spus: "Din păcate, acest incendiu le este foarte convenabil celor de la Romsilva. Acum pot să spună ce vor despre numărul de puieţi plantaţi în mod real (nu pe hârtie) după tăierile din zonă, despre modul în care au fost respectate regulamentele silvice atât în timpul tăierilor, cât şi ulterior, despre controalele şi măsurile luate în timpul exploatării şi până zilele trecute. Sunt însă, în continuare, multe întrebări la care aştept răspuns, începând de la cele legate de legitimitatea tăierilor într-un parc naţional, îndeplinirea procedurilor legale de avizare şi contractare a tăierilor, de ce s-au plantat puieţi de conifere în locul unei păduri de foioase şi multe altele".

În interpelarea adresată premierului Mihai Tudose, vicepreşedintele Senatului enumeră peste cincizeci de întrebări legate de tăierile şi de incendiile din Parcul Naţional Semenic - Cheile Caraşului la care aşteaptă răspunsuri în urma anchetei Corpului de Control. Pe lângă prim-ministru, interpelarea a fost pusă şi în atenţia miniştrilor Mediului şi cel al Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, respectiv Doina Pană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb