Uzinele Sodice Govora au semnat cu CET Govora un acord economic patru ani pentru furnizarea aburului, a declarat ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, citat de Agerpres. Domnia sa a spus: "Negocierile pentru încheierea unui nou protocol între USG şi CET, care presupune responsabilizarea noii conduceri şi respectarea unor condiţii reciproc acceptate, nu s-au întins decât pe durata câtorva ore. Preşedintele Dariusz Krawczyk nu a ezitat să semneze cu conducerea CET Govora un contract pe patru ani pentru furnizarea aburului tehnologic la un preţ corect negociat, angajându-se, totodată, să plătească integral certificatele de bioxid de carbon a căror valoare anuală este de 1,5 milioane euro, precum şi achitarea eşalonată a datoriilor faţă de furnizorul de energie termică". Acesta s-a declarat satisfăcut de faptul că boardul conducerii CIECH Varşovia are proiecte economice de perspectivă în judeţul Vâlcea.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea a spus: "Este exclusă blocarea unităţii din Vâlcea mai ales că, după ce Combinatul de la Ocna Mureş a intrat în faliment, USG Ciech a rămas unicul producător de sodă calcinată din România. În plus, s-a mai ţinut seama că Uzinele Sodice Govora nu sunt o capacitate neglijabilă, având în vedere că aceasta reprezintă mai bine de 7% din volumul total al afacerilor companiei poloneze. Tocmai de aceea, proprietarul USG a hotărât în luna mai să predea frâiele manageriatului unui cunoscut specialist polonez, respectiv a domnului Witold Urbanowsky, care a propus şi s-a angajat să aplice o nouă strategie de redresare. Este vorba despre o strategie care, pe lângă reducerea numărului de personal, mai are ca ţinte externalizarea unor activităţi, scăderea consumurilor, renunţarea la unele instalaţii neproductive sau energofage, achiziţionarea şi punerea în funcţiune a unui nou calcinator care să determine creşterea producţiei anuale de sodă de la 430.000 la 500.000 tone".
Dariusz Krawczyk, preşedintele Grupului CIECH Varşovia, care deţine Uzinele Sodice Govora, a anunţat săptămâna trecută la Râmnicu Vâlcea că nu se va renunţa la întreprinderea chimică vâlceană cu condiţia continuării eforturilor de eficientizare şi angajarea partenerilor locali într-o cooperare pe termen lung.
Anunţul preşedintelui grupului polonez vine după şase luni de eforturi intense ale conducerii locale a USG în vederea reducerii costurilor şi restructurării, care s-au concretizat prin reducerea consumului, externalizarea unor activităţi, reducerea cu aproape 25% a personalului până la sfârşitul anului, stabilizarea situaţiei în uzină prin semnarea contractului colectiv de muncă în iulie şi reeşalonarea datoriilor istorice în cadrul unui protocol cu CET Govora.