Va fi dublată capacitatea oleoductului dintre Kazahstan şi Rusia

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 decembrie 2010

Acţionarii Caspian Pipeline Consortium (CPC) au anunţat, ieri, că vor investi 5,4 miliarde de dolari până în 2014 pentru a dubla capacitatea de transport a conductei petroliere care face legătura între câmpurile petrolifere din Kazahstan şi portul rus la Marea Neagră, Novorossiisk, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

CPC are de gând să majoreze capacitatea acestei conducte cu o lungime de 1.580 de kilometri până la 67 milioane tone pe an în 2014, în condiţiile în care anul trecut prin această conductă a fost transportată o cantitate de 34,57 milioane tone de ţiţei. Lucrările de construcţie vor începe în primăvara lui 2011. Proiectul va fi implementat în trei faze, urmând să aibă loc o creştere progresivă a capacităţii din 2012 şi până în 2015.

Statul rus controlează 31% din CPC, dintre care 24% din acţiuni sunt gestionează de societatea de stat care gestionea-ză sistemul de oleoducte din Rusia (Transneft) iar Kazahstanul deţine un pachet de 20,75%, via compania petrolieră KazMunaiGas, proprietarul Rompetrol. Restul acţiunilor sunt distribuite între mai multe companii private printre care se numără în special compania americană Chevron (15%), alături de Lukoil, ExxonMobil, Eni SpA şi Royal Dutch Shell PLC.

Graţie acestei extinderi, pieţele europene vor beneficia de livrări mai mari de petrol provenit din Asia Centrală şi Marea Caspică. În plus, extinderea CPC este un pas critic pentru a permite expansiunea Tengiz, unul din cele mai mari câmpuri petrolifere din lume, cu rezerve estimate la 6 până la 9 miliarde de barili de ţiţei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cum Dumnezeu ca dadu norocul peste altii?Noi cu ce ne alegem din acest ghiseft? Cu nimic. Kaz Munai are bani sa investeasca intr-un oleoduct la Marea Neagra care se termina in ,probabil ,cel mai mare terminal petrolier din zona,dar face zambre cand e vorba sa plateasca un firfiric de datorie clara si limpede ca titeiul de Tengiz. Articolul bine documentat se asorta si cu o harta la zii a tevilor de titeei din zona Caspica. Ca doar nu s-o exporta atata noian de marfa cu vaporul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb