Vară fierbinte pentru Nabucco

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 iunie 2012

Vară fierbinte pentru Nabucco

Consorţiul Nabucco a înaintat, în septembrie 2011, Consorţiului Shah Deniz II din Azerbaidjan o propunere privind conceptul de bază al gazoductului Nabucco. Christian Dolezal, purtător de cuvânt al consorţiului Nabucco, ne-a declarat: "În luna mai 2012, am înaintat o propunere suplimentară, privind scenariul Nabucco Vest. Negocierile dintre acţionarii Nabucco şi partenerii Shah Deniz II sunt în curs de desfăşurare în vederea găsirii celei mai bune soluţii. Se aşteaptă ca o decizie în acest sens să fie luată de consorţiul Shah Deniz II în această vară".

Precizările Nabucco au fost solicitate de ziarul BURSA ca poziţie la declaraţia bulversantă a unui oficial al SOCAR. Elshad Nassirov, director în cadrul SOCAR, a apărat recent poziţia Nabucco în cadrul licitaţiei Shah Deniz II, dar, în acelaşi timp, a promovat proiectul concurent TANAP, care riscă să înjumătăţească sau chiar să anuleze gazoductul susţinut de Uniunea Europeană.

Varianta lungă a gazoductului Nabucco rămâne în cărţi pentru licitaţia de vânzare a gazului din zăcământul azer Shah Deniz II, în ciuda declaraţiilor oficialilor BP, a precizat oficialul SOCAR. "Pentru noi, Nabucco este în continuare o opţiune pentru vânzarea gazelor deoarece alternativa sudică propusă - TANAP - este doar un concept", a adăugat domnia sa.

Elshad Nassirov a spus apoi că estimează că Azerbaidjanul o să cadă la înţelegere cu Turcia pentru TANAP la finele lunii iunie (n.r. întâmplător sau nu, sfârşitul lunii iunie este speculat de ITAR-TASS, conform unor surse din mediul de afaceri londonez, ca dată la care Nabucco va fi abandonat oficial).

Domnia sa a spus că proiectul TANAP, în care OMV şi RWE ar putea fi parteneri, este mai mic şi mai ieftin decât Nabucco şi va putea fi extins mai târziu dacă va fi necesar.

Nassirov a subliniat că varianta scurtă a Nabucco (de la graniţa Turciei cu Bulgaria şi până în Austria) are "50-50" şanse să fie selectată de consorţiul Shah Deniz dacă TANAP va fi pus la punct de acţionarii săi.

În plus, BP şi partenerii săi din Shah Deniz - SOCAR şi Statoil au posibilitatea să construiască propriul gazoduct SEEP, care va porni de la graniţa Turciei şi până în Ungaria, folosind în principal infrastructura existentă. SEEP şi Nabucco sunt principalii concurenţi pentru achiziţia gazului din Shah Deniz.

Zăcământul din Shah Deniz este o sursă principală de aprovizionare pentru Nabucco, urmând să livreze în jur de 16 miliarde mc de gaze anual (jumătate din capacitatea de transport planificată pentru Nabucco). Alţi furnizori curtaţi de compania de proiect pentru Nabucco sunt Turkmenistan, Irak şi posibil Iran.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb