Vasile Varvaroi, Cargill: "Ne aşteptăm la o volatilitate crescută a pieţei cerealelor"

Alexandra Oancă
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 31 martie 2014

Preţul grâului de panificaţie a scăzut vineri, la bursele de cereale

Cargill România mizează pe creşterea afacerilor în acest an

Piaţa cerealelor va fi afectată în viitorul apropiat de o volatilitate mai mare a preţurilor faţă de perioada anterioară evenimentelor politice din Ucraina, ne-a declarat Vasile Varvaroi, membru în Consiliul de Administraţie al Cargill România, unul dintre principalii jucători de pe piaţa locală de profil. Domnia sa ne-a detaliat: "Fenomenele politice din Ucraina afectează, fără îndoială, pieţele de cereale. Este, însă, dificil să facem previziuni asupra preţului cerealelor. Următoarele acţiuni politice ce privesc regiunea pot influenţa bursele de cereale în ambele sensuri. Volatilitatea este însă sigură, deoarece suntem în faţa unui context politic greu cuantificabil şi incert pentru multă lume".

Piaţa grâului a fost caracterizată de impredictibilitate în urma crizei din Ucraina, preţul futures al acestei cereale urcând cu aproape 20% de la finele lunii februarie, deoarce mulţi investitori, îngrijoraţi de tensiunile din zona Mării Negre, au început să achiziţioneze grâu, arată Financial Times. "Incertitudinea generată de stiuaţia din jurul Mării Negre a fost principalul factor de influenţă asupra pieţei", a declarat, pentru publicaţia britanică, un analist de la Consiliul Internaţional al Cerealelor.

Cu toate acestea, exporturile de grâu din Ucraina şi Rusia au continuat în condiţii normale, iar criza nu a provocat nici întârzieri în ceea ce priveşte însămânţarea, potrivit uneia dintre cele mai mari bănci implicate în finanţarea comerţului cu mărfuri, citată de aceeaşi sursă.

Conform Departamentului Agriculturii din SUA, numai 5% din producţia de grâu a Ucrainei provenea din Peninsula Crimeea, adică circa 800.000 de tone. Opinia internaţională arată că riscurile ce ar putea ameninţa producţia Ucrainei sunt deprecierea grivnei, care va majora preţul seminţelor, îngrăşămintelor şi carburanţilor, precum şi accesul agricultorilor ucraineni la finanţare în condiţii rezonabile.

Săptămâna trecută, cotaţia futures a grâului a scăzut pe piaţa americană, după ce Statele Unite şi Europa au îndemnat Rusia să detensioneze relaţiile cu Ucraina. O influenţă asupra evoluţiei pieţei de profil a avut-o şi faptul că ploile din SUA ar putea stabiliza condiţiile culturilor locale.

Vineri, la închiderea sesiunii bursiere de la Chicago, preţul grâului de panificaţie cu livrare în luna mai a scăzut cu 1,9%, la 6,95 dolari buşelul (un buşel de grâu = 27,22 kilograme). Şi la Bursa Matif din Paris, preţul grâului a închis în scădere, fiind de 209,75 euro pe tonă, mai mic cu 1,75 euro faţă de ziua anterioară. Anul trecut, preţul grâului a scăzut cu 22%, în condiţiile în care USDA preconiza o producţie globală record de 712,66 milioane de tone în anul agricol 2013-2014, în baza recoltelor din Australia, Canada şi Rusia.

Vasile Varvaroi, Cargill: "Vrem să ne extindem afacerea din România"

Cargill România intenţionază ca, şi în acest an, să îşi dezvolte segmentele principale de business pe piaţa locală, respectiv relaţia cu clienţii, furnizarea de inputuri, capacităţile de achiziţie şi stocare şi vânzările, ne-a declarat Vasile Varvaroi, membru în Consiliul de Administraţie al companiei. "Intenţionăm să ne dezvoltăm în continuare, să creştem, nu doar să ne menţinem cota de piaţă", ne-a spus domnia sa. Unul dintre aspectele care ţin de dezvoltarea businessului în viziunea Cargill este acela de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunităţilor şi la educarea acestora, potrivit reprezentantului companiei.

În acest sens, Cargill, împreună cu Junior Achievement şi parteneri locali din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Neamţ, au organizat o activitate de împădurire, plantând peste 7500 de copaci în comună, pentru stabilizarea unei zone expuse riscului avansat de eroziune. "Credem în responsabilizarea socială timpurie, iar acţiunea noastră este o dovadă a importanţei pe care Cargill o atribuie regiunii Moldovei şi partenerilor locali", a spus Diana Ojică, Preşedintele Comitetului Cargill de Responsabilitate Socială.

Evenimentul din comuna Ştefan cel Mare a avut loc în contextul extinderii parteneriatului strategic pe care Cargill îl dezvoltă cu fermierii din regiunea Moldovei, respectiv în Iaşi, Neamţ, Vaslui, Botoşani, Suceava. Compania prefigurează o majorare a numărului fermierilor beneficiari ai serviciilor sale de la 1200 până la 2000, la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb