VICTOR GRIGORESCU, MINISTRUL ENERGIEI: "Nu există o soluţie politică pentru situaţia critică de la CE Hunedoara"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 februarie 2016

200 de mineri de la Mina Lonea şi 250 ortaci de la Mina Vulcan s-aui blocat în subteran

Nu există, astăzi, o soluţie politică pentru situaţia critică de la Complexul Energetic Hunedoara, singurele soluţii care pot salva Complexul de la dispariţie fiind munca şi seriozitatea, iar orice alt drum este unul spre falimentul Complexului, care trage după el întreaga Valea Jiului, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, potrivit unui comunicat.

Ministrul a reacţionat după ce aproximativ 200 de mineri de la Mina Lonea s-au blocat în subteran de luni, iar în jur de 250 ortaci de la Mina Vulcan s-au solidarizat cu protestul colegilor lor, ieri.

Minerii de la Lonea au declarat că nu vor să iasă din subteran până când ministrul Energiei, Victor Grigorescu, nu va veni în Valea Jiului.

Domnul Grigorescu a precizat: "Responsabilitatea situaţiei de la CEH se întinde în timp şi numai împreună putem oferi Văii Jiului o şansă - minister, angajaţii care doresc să muncească onest, administratorul judiciar şi autorităţile locale. Oricine vă spune că se poate altfel vă minte".

Domnia sa a mai spus: "Ne confruntăm, în acest moment, cu o situaţie dificilă în Valea Jiului, generată de protestele apărute în ultimele 24 de ore, care au dus la blocarea în mină a mai multor mineri, fie în subteran, fie în jurul perimetrelor miniere, fie în zona de termocentrale. O parte dintre ei au decis să recurgă la o formă extremă de protest şi au intrat în greva foamei. Le înţeleg supărarea şi revolta. Aşa nu se mai poate! Înţeleg că din toate promisiunile politice din ultimii 15 ani aproape niciuna nu a fost onorată".

Victor Grigorescu a menţionat că a discutat cu prefectul şi autorităţile abilitate pentru ca acei care protestează să nu îşi pună viaţa în pericol şi să li se ofere toată asistenţa de care au nevoie.

"Dar nu putem exclude situaţii neprevăzute deoarece blocarea în subteran prezintă riscuri deosebite, chiar şi pentru minerii experimentaţi", a mai spus ministrul.

Domnia sa susţine că a preluat un Complex Energetic fără niciun ban în cont, cu titluri executorii în valoare de zeci de milioane de lei şi cu în jur de 30 de cereri de intrare în insolvenţă, iar în decembrie nu avea din ce plăti salarii, şi era pe cale să condamne la frig toată Valea Jiului şi la sărăcie pe toţi cei care muncesc în mină sau în termocentrale: "Cu eforturi deosebite atât din partea ministerului, din partea societăţii şi mai ales a oamenilor care muncesc la Hunedoara, aproape am trecut iarna, am plătit fiecare leu pe care îl datoram angajaţilor şi am stabilizat situaţia financiară, în ciuda tuturor obstacolelor intervenite la nivel local sau central şi vă reamintesc că în pragul gerului, furnizorii refuzau să trimită masa caldă în mină, iar la miez de noapte, o parte din transportatori erau pregătiţi să lase oamenii ieşiţi din tură în frig şi beznă".

Victor Grigoerescu a mai menţionat: "Ne-am angajat să plătim drepturile salariale, să menţinem un nivel al producţiei, să creştem veniturile companiei, dar mai ales să stârpim nemunca şi ilegalităţile, iar de cealaltă parte am avut promisiunea păcii sociale şi a orientării tuturor eforturilor către un singur scop: scoaterea companiei din starea în care se găseşte. În ziua de astăzi, din nefericire, contractul colectiv de muncă de la CEH, care reprezintă baza acestui pact pentru supravieţuire, nu mai valorează mare lucru".

Ministrul aminteşte că, la începutul anului, instanţa a hotărât numirea unui administrator judiciar care să gestioneze situaţia companiei în interesul creditorilor: "Aştept de la acesta să îşi asume rolul conferit de lege şi să ofere încrederea necesară celor care protestează, prin profesionalism, cu hotărâre, printr-o atitudine transparentă şi prin acţiuni benefice. Nu voi da curs niciunei cereri transmise, la finalul zilei de ieri, de a influenţa justiţia şi cursul procesului de insolvenţă aflat pe rolul instanţelor, fie de la Hunedoara, fie de la Alba Iulia. Nu am niciun interes politic, nu îmi doresc să fac parte din niciun joc ascuns. Cei care vorbesc despre închiderea mineritului în România o fac cu rea voinţă. Cărbunele românesc îşi are deja locul său în securitatea noastră energetică".

Tribunalul Hunedoara a decis, la începutul lunii ianuarie, intrarea în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), desemnând ca administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvenţă GMC SPRL din Craiova.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, de asemenea, este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului. În structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Complexul Energetic Hunedoara are datorii în valoare de 1,2 miliarde de lei şi 6.500 de angajaţi. Ministerul Energiei estimează pentru 2015 pierderi de 404 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "singurele soluţii care pot salva Complexul de la dispariţie fiind munca şi seriozitatea," Nu trebuie sa exagerati. Sa nu cumva sa va racoleze domnul Treichl sa va puna director...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb