VIDEOCONFERINŢA BURSA - SĂNĂTATE ŞI FARMA / EMILIAN POPOVICI, VICEPREŞEDINTELE SOCIETĂŢII ROMÂNE DE EPIDEMIOLOGIE: "Un virus microscopic a răsturnat lumea cu susul în jos"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 17 iunie 2020

conf. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

conf. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie

"Suntem într-un război global în care lipseşte doar componenta militară"

Cu toţii ne dăm seama că suntem într-un război global în care lipseşte doar componenta militară, spune conf. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, menţionând că celelalte componente - socială, de sănătate, economică etc. sunt prezente.

"Cu toate acestea, într-un război global, unii vor un fel de permisie pentru a merge în vacanţă, alţii vor un armistiţiu ca să meargă la mall, ceea ce arată că, practic, ei nu înţeleg deloc sau aproape deloc situaţia în care ne aflăm", atrage atenţia domnia sa, adăugând: "Noi, la ora actuală, avem două variante: varianta A - măsurile sunt corecte şi populaţia le urmează, ceea ce înseamnă număr scăzut de infecţii, respectiv varianta B, în care măsurile sunt insuficiente sau corecte, dar nu sunt urmate de populaţie, şi asta înseamnă un număr crescut de infecţii.

Varianta C nu există. Deci, numai varianta A sau B, matematică exactă, cu rezultatele pe care le-am precizat. Variante originale nu pot să fie. Nu se poate fenta situaţia în niciun fel, pentru că acest virus te taxează".

Emilian Popovici subliniază că este surprins de cât de nepregătită este lumea în ansamblul ei pentru o ameninţare globală. "Se vorbeşte despre bombe termonucleare, despre ameninţări şi agresiuni de toate felurile, şi iată că un virus microscopic a răsturnat lumea cu susul în jos, iar aceasta nu îşi poate reveni", afirmă oficialul Societăţii Române de Epidemiologie, precizând: "Nu vreau să mă gândesc ce ar fi fost dacă în locul acestui Covid-19 ar fi fost SARS-ul, cu 10% rată de mortalitate, sau MERS-ul, cu 30% mortalitate, ori EBOLA - cu 70-80%. Cred că s-ar fi ajuns la demenţă. Se vede că lumea nu este pregătită şi este necesar să se caute soluţii rapide pentru că, altfel, viitorul, în maximum două generaţii, nu este foarte roz pentru omenire".

Emilian Popovici susţine că, în ţara noastră, a existat o diferenţă între capacitatea de reacţie şi acţiune de la nivel central şi cea din teritoriu, lucru care nu trebuie scăpat din vedere pentru ca să putem să prevenim "nişte neplăceri" ce pot fi destul de mari în viitor. Domnia sa menţionează: "Unele chestiuni din teritoriu se ştiu, altele nu. Unele s-au văzut, altele nu. Sunt destule de pus la punct atât la nivelul direcţiilor de sănătate publică, cât şi la nivelul spitalelor. Toate acestea ar trebui rezolvate pe perioada verii, ca să putem să fim extrem de bine pregătiţi în toamnă când, odată cu răcirea vremii, se preconizează un potenţial al doilea val de Covid-19, care nu ştim cât de mare va fi. Reamintesc că, în cazul gripei spaniole, al doilea val pandemic a fost cel care a făcut ravagii, nu primul".

"Vom intra în al doilea val de pandemie cu o populaţie foarte puţin imunizată pozitiv infecţios şi fără un vaccin"

Conform domului Emilian Popovici, vom intra în al doilea val al pandemiei cu o populaţie foarte puţin imunizată pozitiv infecţios şi fără un vaccin. "Dacă vom intra cu o proporţie de 5%, cu 7%, cu 10-20% din populaţie imunizată pozitiv infecţios, nu va însemna mare lucru pentru că imunitatea colectivă este funcţională de la 60% în sus şi devine deplin funcţională la 80%", avertizează domnia sa, adăugând că trebuie acordată atenţie şi acestui aspect.

Emilian Popovici aminteşte că măsurile restrictive s-au luat precoce la noi, raportat la ţările din jur, dar sunt exemple în lume unde s-au luat şi mai rapid. Reprezentantul Societăţii Române de Epidemiologie spune: "Senegal şi Ghana, luând măsuri în prima parte a lunii ianuarie, au reuşit să se menţină la o rată de mortalitate incredibil de mică, de câteva zeci de persoane. Asta arată că precocitatea măsurilor este determinantă în lupta împotriva pandemiei şi că rezultatele sunt în funcţie de această precocitate a măsurilor. Se mai observă că nu sunt permise sau sunt foarte perdante ezitările, adică să pierzi o săptămână ca să vezi ce se întâmplă. Te poţi trezi astfel cu nişte indicatori şi situaţii în teren care să nu fie deloc ceea ce doreşti".

"În starea de alertă se impune un reglaj fin"

În starea de alertă instaurată în ţara noastră se impune "un reglaj fin", care trebuie făcut cu foarte multă înţelepciune, conform domnului Emilian Popovici, care atenţionează: "În 15 mai am avut un număr bazal de reproducere a infecţiilor (R) de 0,89. Din 30 mai, acest R a ajuns la 1. Pe măsura relaxării măsurilor, numărul a urcat lent, dar progresiv şi a ajuns în 10 iunie la 1,1. Din aceste aspecte, din faptul că s-au luat şi alte măsuri de liberalizare, la care se adaugă nerespectarea de către o serie de cetăţeni a măsurilor trasate, acest R nu a ajuns la o valoare extrem de îngrijorătoare, dar care trebuie luată în seamă. Starea de alertă, în opinia mea, trebuie prelungită pentru că altfel lucrurile pot scăpa de sub control".

În opinia sa, dacă am avea un R de 0,8 de acum până în 14 august, la momentul respectiv ar fi 32 de pacienţi în terapie intensivă. Dacă am avea un R de 1,2 până în 14 august, am depăşi cu 200 numărul de pacienţi internaţi în terapie internsivă, adică capacitatea maximă a secţiilor de terapie intensivă. "Aceasta s-ar bloca la un asemenea nivel, cu toate elementele consecutive", precizează Emilian Popovici, adăugând: "De aceea ne uităm atât de mult spre acest R. Să fim foarte responsabili, să gândim foarte atent, profesionist, să menţinem cifrele la un nivel rezonabil pentru ca să nu ajungem în august să avem problema maximă de care ne-am ferit până acum, iar în noiembrie să ne trezim cu încă o recrudescenţă a epidemiei, o creştere a transmisibilităţii, care să ne ducă la al doilea val".

Drept urmare, spune domnia sa, "avem de făcut nişte lucruri: trebuie să acţionăm în perioada de vară, să punem sistemul sanitar la punct, să avem o evidenţă clară a bolnavilor cronici care nu au pe nimeni, a bătrânilor singuri, să punem la punct serviciile sociale, pentru că în noiembrie, nu cred că vreo economie din lumea asta îşi va permite să intre în blocaj din nou. Dacă economia va funcţiona, infecţia va trebui să fie lăsată să circule în populaţie controlat. Ca să nu avem probleme cu blocarea sistemului, cu repercusiunile care s-ar putea produce asupra sistemului de sănătate, trebuie să avem rezolvate toate aceste probleme".

Emilian Popovici este de părere că acum ne aflăm în prima pătrime sau şesime a pandemiei, adică la început, iar vaccinul ar putea fi gata în primele şase luni sau din luna a patra a lui 2021.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Vorba lu' G Galilei : pt. punctul de sprijin OMUL și-a băgat coada....

    Realitatea nu e ... matematică exactă .. ci doar in teorie ...se aplica așa ceva ...

    Iar între alb și negru exista o infinitate de nuanțe ... 

    Cea ce e real e ca nu se va mai putea aplica in nici un caz o întoarcere la restricții totale pentru ca încă 3 luni de închidere va bagă sute de milioane de oameni ... sute de milioane in sărăcie și risc real de extincție ... nu zeci sau sute de mii ...!!! 

    ADA ca pune asta in balanța ..și o sa va dea pe minus .. sa nu ne trezim ca in fabula am vindecat pacienți dar e mort ... deja efectele sunt mai grave decât rezultatul ...

    Unde sunt sunt zecile de milioane de îmbolnăviți de Corona ADA cum eșec din calcule ...?!

    Teoria e teorie și practica e alta ...

    In schimb exacerbarea măsurilor de protecție va lasă urmează reale pentru zeci sau sute de milioane de oameni .. inclusiv probleme de respiratie din cauza purtării excesive a măștii ... nimeni nu se gândește la asta ... pina nu vor cădea oameni leșinați pe strada ... și nu de rapusi de virus ..ci de panica și de cea ce își fac cu mina lor ... se vor înfunda spitalele la toamna nu de covid ci de pacienți cu probleme respiratorii ... auto cauzate !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb