VIDEOCONFERINŢA BURSA - SĂNĂTATE ŞI FARMA / IOAN NANI, CEO ANTIBIOTICE IAŞI: "Nu am întrerupt deloc producţia şi am lucrat ca să onorăm toate comenzile "

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 17 iunie 2020

Ioan Nani

Ioan Nani

Antibiotice Iaşi (ATB) nu a întrerupt deloc producţia în ultimele trei luni şi a lucrat pentru a onora toate comenzile, adaptându-se în permanenţă în scopul sprijinirii bătăliei împotriva pandemiei Covid-19, a declarat Ioan Nani, directorul general al producătorului de medicamente din Iaşi. Nani a mai spus că Antibiotice a reluat chiar producţia unor medicamente care "par veşnice şi de demult", dar care s-au dovedit extrem de necesare în această perioadă.

Acesta a afirmat: "În perioada ultimelor 3 luni, Antibiotice şi-a onorat toate comenzile în ţară, dar şi cele de la export, pentru că o bună parte din producţiile noastre au mers în unele ţări, de exemplu Marea Britanie, care este principalul nostru consumator pentru medicamentele anti-infecţioase injectabile, la fel ca Statele Unite. Peste tot nevoia a fost acută, aproape imediată. Am reuşit cu eforturi mari, unele şi guvernamentale, să facem ca prezenţa noastră să nu fie întreruptă chiar în Asia de Sud-Est, în Vietnam, acolo unde spitalele au primit de la noi medicamentele în tratamentul asociativ (...) Se pun mereu întrebări cum s-a adaptat industria farmaceutică în această perioadă. Ne-am adaptat cum de fapt s-au adaptat toţi oamenii din lume, cu măsuri din cele mai restrictive, cu măsuri care au vizat în primul rând protecţia salariaţilor pentru că fără ei eforturile noastre de a fi folositori într-o asemenea situaţie ar fi fost inutile. Faptul că lucrăm cu stocuri de siguranţă, la 45 de zile, la 90 de zile la anumite medicamente, a fost de fapt o măsură salvatoare având în vedere că perioada de urgenţă este iată urmată de o perioadă de relaxare în care va conta foarte mult modul în care oamenii vor învăţa să convieţuiască cu virusul şi în acelaşi timp să continuăm să trăim având grijă de sănătate".

Totodată, Ioan Nani a mai afirmat că în ultimele trei luni, Antibiotice a reuşit să facă faţă cu succes la aprovizionarea tuturor spitalelor din România cu medicamente asociative tratamentului Covid-19, şi nu numai, în condiţiile în care compania reprezintă principalul producător de medicamente anti-infecţioase beta-lactamice.

"Sigur că nu au avut un rol esenţial, dar acest fenomen (Covid-19 - n.r.) este un fenomen în care ne-am bătut de fapt cu un flagel nemaiîntâlnit şi care cu preponderenţă s-a revărsat asupra oamenilor cu multe afecţiuni asociate. A fost momentul în care a trebuit să vedem dacă putem să devenim în perspectivă promotorii sau producătorii unor tratamente alternative. De asemenea, am redat încredere românilor atunci când am reuşit să venim într-un termen extrem de scurt cu unele din tratamentele prezente în toate protocoalele OMS-ului. Le-am adus aproape imediat, le-am reprodus pentru că unele nu mai erau produse de ani de zile în ţară şi am reuşit datorită conexiunilor internaţionale să le aducem în prim-planul producţiei interne în termen de două săptămâni şi au fost trimise prin distribuitori în toate spitalele care au tratat Covid-19", a spus Nani.

Directorul general al Antibiotice Iaşi a mai afirmat că în această perioadă s-a văzut că oamenii pot fi extrem de responsabili când pericolul este real şi în apropiere, precum şi că industria farmaceutică din ţara noastră a performat în aceste trei luni care au trecut de la instituirea stării de urgenţă, industrie care ar trebui inclusă în strategia viitoare de dezvoltare a ţării.

"Cred că principiile de responsabilitate, de solidaritate, de acţiune simetrică, au fost de departe principalele atuuri cu care cu toţi am reuşit în ultimele trei luni să trecem prin acest fenomen deosebit de grav. Nu am să fiu el cel care să aduc mai multe afirmaţii elogioase autorităţile naţionale, internaţionale, pentru modul în care au reuşit să coordoneze măsurile şi acţiunile, dar nu putem fi indiferenţi la toate aceste eforturi. Industria din România cred eu a avut o perioadă în care a reuşit să demonstreze că este absolut necesar ca în strategia viitoare de dezvoltare a unei ţări din Europa să punem (şi) dezvoltarea industriei farmaceutice locale. Multe companii mari înţeleg că discută relocarea producţiei din Asia, să zicem din China, din India, spre Europa. Cred că pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial a fost foarte clară ideea că fiecare ţară trebuie să fie capabilă în anumite momente să se bazeze pe surse proprii. Sigur, astea au fost elementele de început ale crizei şi să nu uităm că lunile martie-aprilie au demonstrat că a trebuit o implicare deosebită a industriei locale" a spus Ioan Nani.

Acaesta a mai subliniat că Antibiotice este o companie care în acest an va împlini 65 de ani de tradiţie de continuitate în teritoriul românesc.

Nani a precizat: "Trebuie să fim mândri cu toţii că reuşim mereu să ne aducem un adevărat aport la această activitate care se cheamă de serviciu public până la urmă. De aceea, eu am informat încă din primele două săptămâni ale perioadei de urgenţă că am reluat producţia pentru unele medicamente care par ele veşnice şi de demult dar iată cât de necesare sunt paracetamolul, algocalminul şi de asemenea am reluat producţia de medicamente orale pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2. În felul acesta, dacă vom îndrăzni să privim mai atenţi la ceea ce putem face noi în această ţară, vom putea fi mai prezenţi în actul medical şi de ce nu în inovarea dorinţei românilor sau în reluarea încrederii în acel produs românesc. Pentru că îmi aduc aminte de anii 2000 când o iniţiativă a început în această ţară: se numea Fabricat în România. Eu cred că sunt recunoscut ca un susţinător al producţiei locale, în ţară sunt prezente, şi nu s-ar putea altfel, companii prezente care produc peste tot în lume, însă într-adevăr e o problemă în legătură cu o legislaţie mai clară, mai permisivă în legătură cu preţurile. Sunt preţuri de 2 lei şi atunci medicamentul tinde să devină banal, să fie considerat de 2 lei".

Directorul producătorului de medicamente a afirmat că încă se discută mult despre taxa de clawback "deşi este clar că clawback-ul este o măsură antisocială pentru că nu poţi să pui taxe de genul acesta asupra medicamentelor".

"Sigur, sunt multe de discutat, dar important este că găsim mereu sinergia necesară pentru a colabora cu autorităţile, cu acele organisme interne şi internaţionale care participă la conceptul de sănătate publică până la urmă. (...) Am auzit multe despre reglementări, despre legislaţie, despre nevoia de accesibilitate la medicamente, dar trebuie să vorbim şi despre reglementări excesive în piaţa farmaceutică din România şi trebuie să subliniem odată pentru totdeauna că producător înseamnă până la urmă cel care produce în această ţară. Dacă vrem să avem în perspectivă o strategie naţională de sănătate, n-o să putem fără a avea o industrie farmaceutică locală dezvoltată. Sigur, n-o să putem produce de toate, nici nu vrem lucrul ăsta, dar ne-am putea permite să fim mai atenţi cu industria locală, cu facilităţile pe care ar trebui să le acordăm investitorilor care ar trebui să vină şi să dezvolte local mai multă producţie", a spus Ioan Nani.

Acesta a mai declarat că Antibiotice se aşteaptă să fie încă nevoie de o atenţie deosebită în legătură cu convieţuirea cu virusul Covid-19 până ne vom putea relua viaţa într-un mod al firescului. Totodată, acesta a precizat că va trece ceva timp până la producţia de masă a unui vaccin.

"Cred că va mai fi nevoie de o atenţie sporită cel puţin 2-3 ani. Este rolul industriei inovatoare să vină cu un vaccin important, în perspectivă, dar ştim cu toţii că de la concept, la identificarea vaccinului, la brevetarea lui şi până la producţia în miliarde de doze trebuie să treacă ceva timp. Eu garantez că atâta timp cât în România vor exista producători, societăţi, companii cum este Antibiotice mai avem o şansă să credem într-o strategie naţională de sănătate", a conchis Nani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb