VIDEOCONFERINŢA BURSA - SĂNĂTATE ŞI FARMA / MARIUS GEANTĂ, PREŞEDINTELE CENTRULUI DE MEDICINĂ INOVATIVĂ: "Telemedicina - posibil să fie unul dintre cele mai importante plusuri din această pandemie"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 17 iunie 2020

Marius Geantă

Marius Geantă

Telemedicina ar putea să fie unul din cele mai importante plusuri din această pandemie, consideră Marius Geantă, preşedintele Centrului de Medicină Inovativă. Acesta a mai tras un semnal de alarmă cu privire la conştientizarea sănătăţii, în contextul în care un sondaj recent arăta o disponibilitate redusă în cazul vaccinării împotriva Covid-19.

Acesta a afirmat: "Telemedicina reprezintă sau ar putea să fie unul din cele mai importante plusuri din această pandemie. E o temă despre care am tot vorbit în ultimii ani şi am încercat să convingem decidenţii politici sau administrativi să se uite mai mult către medicina digitală, într-un sens mai larg. Am făcut acest lucru fără succes timp de mai mulţi ani. Pandemia a schimbat lucrurile şi a transformat telemedicina într-o realitate peste noapte. Acum, sigur că telemedicina este aici în sensul în care e parte din sistemul de sănătate şi asistenţa de sănătate acordată pacienţilor în fiecare zi, şi cred că lucrul cel mai important este să ne gândim cum facem ca să o păstrăm aşa de acum înainte. Adică cum facem ca această situaţie totuşi excepţională adusă de pandemie să se transforme într-o normalitate. Cred că avem o mare oportunitate pentru a face acest lucru pe care nu ne-o puteam imagina înainte de pandemie. Anume să ne uităm din punctul de vedere al cercetării la această experienţă în viaţa reală, cu utilizarea telemedicinei în cele 3 luni şi ceva. În alte condiţii nu cred că am fi avut oportunitatea de a testa valoarea serviciilor de telemedicină, în sens mai larg a medicinei digitale, practic la nivelul întregului sistem de sănătate şi pentru o perioadă considerabil de lungă".

Totodată, Geantă a preciat că devine esenţial în perioada următoare ca opiniile exprimate cu privire la telemedicină de către pacienţi să se transforme în date provenind din cercetări ştiinţifice.

"Pentru a putea pune în toamnă, pe masa celor care decid care va fi locul telemedicinei în sistemul de sănătate, să punem date şi mai puţin opinii, chiar scenarii. Eu cred că avem şansa să putem identifica în viaţa reală acele patologii, acele cauze de evoluţie a bolii, acele tipuri de pacienţi, acele momente care s-ar putea potrivi în cea mai mare măsură telemedicinei în continuare. După cum în mod evident sunt aspecte din relaţia medic-pacient, din practica medicală, care nu pot fi substituite prin mijloace tehnologice", a afirmat preşedintele Centrului de Medicină Inovativă.

Marius Geantă a mai adăugat: "Dacă vom putea să arătăm date şi care este valoarea pentru pacient în primul rând, pentru medic, şi am auzit în ultimele luni foarte mulţi care spuneau că în noua situaţie - folosind aceste tehnologii - au avut mai mult timp la dispoziţie pentru a discuta cu pacientul. Deci beneficiile trebuie demonstrate şi pentru pacienţi, şi pentru medici şi pentru sistemul de sănătate. Noi ne-am uitat la rapoartele Semestrului European din fiecare an şi una dintre recomandări este mutarea asistenţei medicale cât mai mult posibil din zona de spital, care au fost mereu arătate ca fiind supraaglomerate. Rapoartele Comisiei Europene arătau acest lucru, iar telemedicina ar putea să fie un instrument care ar putea să ne ajute să răspundem cumva acestei solicitări. Tehnologia însă nu este de ajuns, nu e suficientă, pentru că vine într-un sistem de sănătate care este centrat pe spital, iar această centrare pe spital din ultimele decenii a creat un mod de lucru, a creat zone de confort şi pentru pacienţi şi pentru medici şi va fi nevoie de un consum de multă energie pentru a defini noua realitate".

Acesta a mai subliniat rezultatele unui sondaj IRES cu privire la disponibilitatea românilor de a se vaccina eventual împotriva Covid-19.

"O ultimă idee e legată de contextul general al pandemiei, pentru că nu aş vrea să treacă momentul acesta foarte bun pentru poziţionarea temei sănătăţii foarte sus pe agenda publică oriunde în lume. Dar în acest context trebuie să-mi arăt puţin îngrijorarea pornind de la datele din sondajul IRES publicat în urmă cu 3-4 săptămâni care arată o disponibilitate, o dorinţă redusă a românilor de a se vaccina, doar 1 din 3 afirmă că s-ar vaccina împotriva Covid-19 în situaţia în care vaccinul ar fi disponibil. Datele sunt relevante pentru că vin după 2-3 luni în care agenda publică şi noi cu toţii am vorbit aproape numai despre Covid din toate perspectivele şi mai ales am discutat despre importanţa prevenţiei inclusiv prin vaccinare. Cred că avem foarte mult de lucru, mai mult decât mă aşteptam, din această perspectivă a creşterii nivelului de informare asupra sănătăţii şi de conştientizare a sănătăţii la nivelul populaţiei", a conchis Geantă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mega îndoială ? Posibil ? E MEGA SIGUR + 5G.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb